Du som aldrig bott i Sverige eller flyttat härifrån kan fortfarande behöva lämna en inkomstdeklaration i Sverige. Det gäller till exempel dig som äger en fastighet eller har kapitalinkomster. Här kan du läsa om hur du ska deklarera och betala skatt i Sverige.
Om du är bosatt utomlands, begränsat skattskyldig i Sverige och har något att deklarera här så får du ett särskilt registreringsnummer (GD-nummer) som börjar på 30. Det gäller till exempel dig som sålt aktier, äger en fastighet eller driver en näringsverksamhet i Sverige. Du får ett registreringsnummer även om du har ett svenskt personnummer. Det numret ska du använda när du deklarerar.
Du ska deklarera med ett registreringsnummer istället för ett personnummer om du
Tänk på att om du är begränsat skattskyldig i Sverige behöver du inte deklarera inkomster som kommer från andra länder än Sverige. Du behöver inte heller deklarera inkomster från lön, pension eller arvode som du betalar särskild inkomstskatt för utomlands bosatta (SINK) för.
Du som har fått ett särskilt registreringsnummer (GD-nummer) efter den 2 december 2021 och har en e-legitimation kan deklarera genom att logga in i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1. Ditt registreringsnummer är automatiskt kopplat till ditt personnummer.
Du som fick ett registreringsnummer före den 2 december 2021 måste anmäla dig som ombud för att kunna logga in och deklarera i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1. Du anmäler dig som ombud på blankett Ansökan som deklarationsombud (SKV 4809).
Om du ska ändra eller lägga till uppgifter i din deklaration måste du logga in med en e-legitimation i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 eller skicka in deklarationen på papper.
Har du fått en pappersdeklaration skickad till dig och bara ska godkänna deklarationen kan du deklarera genom att skicka ett sms , ringa, använda e-tjänsten eller appen. Det gör du med hjälp av de personliga koder som finns i din pappersdeklaration. Skickar du ditt sms från utlandet måste du ha ett svenskt mobilabonnemang. Ange inte någon landskod före 71144.
Om du äger en fastighet i Sverige ska du betala fastighetsavgift eller fastighetskatt i Sverige, precis på samma sätt som om du var bosatt i här. Uppgifterna om fastighetskatt och fastighetsavgift finns förtryckta på din inkomstdeklaration som du ska lämna in till Skatteverket. Tänk på att om du säljer eller hyr ut en fastighet eller bostadsrätt i Sverige ska du även deklarera det här. Det gäller även om du hyr ut en privatbostad, bostadsrätt, småhus eller hyresrätt.
Om du bor utomlands och är begränsad skattskyldig i Sverige och väljer att betala särskild skatt för utomlands bosatta (SINK skatt), får du bara göra avdrag för ränteutgifter kopplade till fastigheten för den period du hyr ut fastigheten i Sverige. Du får alltså inte göra avdrag för räntor som är kopplade till din fastighet för perioder du inte hyr ut den.
Om du istället väljer att betala vanlig skatt enligt inkomstskattelagen kan du göra avdrag för ränteutgifter kopplade till din fastighet om minst 90 procent av din totala förvärvsinkomst under året kommer från Sverige.
Om du äger en näringsfastighet (lantbruksenhet eller hyreshusenhet) i Sverige räknas det som att du driver näringsverksamhet här. Du behöver därför fylla i och skicka in en NE-bilaga tillsammans med din inkomstdeklaration. Tänk på att du bara ska redovisa intäkter och kostnader som är kopplade till din näringsverksamhet och inte till din privatbostad.
Du kan även få ett registreringsnummer om du sålt en fastighet i Sverige, som du har fått möjlighet att skjuta upp skatten för och sedan köpt en bostad utomlands inom EES området. Om du inte har något annat att deklarera i Sverige än skatten (uppskovet) behöver du inte lämna en inkomstdeklaration. Du ska istället lämna blankett Särskild uppgift 2 – Ersättningsbostad utomlands.
Du som är begränsat skattskyldig i Sverige ska betala skatt för vissa kapitalinkomster här. Det gäller inte ränteinkomster, försäljning av fondandelar och schablonintäkter.
Om du sålt aktier och varit utvandrad från Sverige i mindre än tio år är huvudregeln att du ska deklarera och betala skatt för försäljningen i Sverige. Det gör du på bilagan Försäljning – värdepapper (K4) som du lämnar in tillsammans med din inkomstdeklaration. Om du ska deklarera aktieförsäljningen i Sverige eller inte beror på om landet du bor i har ett skatteavtal med Sverige. Det är vad som står i avtalet och hur lång tid du varit utvandrad från Sverige, som avgör om du behöver deklarera aktieförsäljningen i Sverige eller inte.
Sverige har skatteavtal med ett stort antal länder. Här hittar du samtliga avtal.
Även om du är begränsat skattskyldig i Sverige ska du betala skatt för inkomster på utdelning från företag och bostadsrättsföreningar i Sverige.
Utdelning från företag ska du betala kupongskatt för. Du ska alltså inte ta upp den i din deklaration. Vanligtvis drar din bank kupongskatt när utdelningen betalas ut och betalar in den till Skatteverket.
Utdelning och bostadsförmåner från en oäkta bostadsrättsförening (bostadsföretag) ska du däremot ta upp i din deklaration på blankett bilagan Försäljning/bostadsförmån Oäkta bostadsrätt (K9).
Om du ska betala kvarskatt från en svensk bank ska du göra en inbetalning till Skatteverkets bankgiro. Ange ditt OCR-nummer som du hittar på deklarationen och i tjänsten OCR-beräkning. Du som deklarerar med ett registreringsnummer ska använda OCR-numret kopplat till ditt registreringsnummer, inte till ditt personnummer.
När du betalar kvarskatt från ett utländskt bankkonto ska du använda följande internationella bankkontonummer och uppgifter:
För att Skatteverket ska kunna skicka ut en inkomstdeklaration till dig är det viktigt att du meddelar oss din aktuella adress. Om du har bott i Sverige tidigare, är svensk medborgare och har ett svenskt personnummer är det viktigt att du ändrar din adress hos folkbokföringen.
Du som bor utomlands och har ett registreringsnummer (GD-nummer) och vill ändra adressen kan använda blanketten Adressändring utomlands bosatt fastighetsägare (SKV 7580). Det räcker alltså inte med att du ändrar adress för ditt personnummer. Du kan skicka in blanketten med post eller via mejl till skatteverket@skatteverket.se
Ring, mejla eller besök oss om du har fler frågor om att deklarera från utlandet.