På den här sidan kan du läsa om viktiga datum för deklarationen och när du ska betala eller få tillbaka skatt. Sista dagen att deklarera var den 2 maj 2022.
Du kan logga in med e-legitimation eller med din säkerhetskod. I e-tjänsten kan du både ändra och lägga till uppgifter samt godkänna din deklaration.
Tjänsten Inkomstdeklaration 1 fungerar bäst på större skärmar, som till exempel en dator eller surfplatta.
Logga in på Mina sidor.
Under fliken Skatter och deklarationer kan du se om din deklaration har kommit in, oavsett om du har deklarerat i e-tjänsten, appen, genom att ringa, sms:a eller skicka in pappersblanketten. Där kan även du som har hjälp av en redovisningsbyrå och har signerat din deklaration på Mina sidor, se om din deklaration har kommit in.
Obs! Har du deklarerat på pappersblanketten tar det upp till 14 dagar innan du kan se på Mina sidor att deklarationen är registrerad hos Skatteverket.
Andra sätt att se om deklarationen har kommit in
Har du deklarerat genom att använda e-tjänsten, appen, genom att ringa eller sms:a, kan du också logga in i appen eller e-tjänsten för att kontrollera att din deklaration har kommit in.
Har du ringt in din deklaration kan du ringa upp på nytt. Då får du besked om att du redan har lämnat din deklaration.
Efter att du har deklarerat går vi igenom uppgifterna i din deklaration och räknar ut din skatt. När vi är klara får du ditt slutskattebesked. Har du anmält ett konto till oss betalar vi också ut eventuell skatteåterbäring till dig automatiskt.
Här kan du läsa mer om när du får dina pengar, beroende på när och hur du har deklarerat:
Ja, du kan göra ändringar i en deklaration som du har skickat in. Du kan göra ändringar upp till sex år efter inkomståret. Det innebär att du under 2022 kan göra ändringar som gäller inkomståret 2016 eller senare.
Har du ännu inte fått slutskattebeskedet går det bra att logga in i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 och skicka in deklarationen på nytt efter att du gjort ändringen. Har du redan fått slutskattebeskedet kallas det för att du begär en omprövning. Hur du ska göra beror på vilket inkomstår som ändringen gäller.
Om ändringen gäller inkomståret 2021 (deklarationen 2022)
Vill du ändra något som gäller inkomster eller utgifter som du hade under 2021 (deklarationen 2022) kan du logga in i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 och ändra uppgifterna. Du kan använda e-tjänsten fram tills den stänger i december 2022.
Du kan också begära en omprövning genom att skicka ett brev till oss. I brevet ska du beskriva vilket inkomstår ändringen gäller och vad du vill ändra. Skriv ditt personnummer och kom ihåg att underteckna brevet. Skicka brevet till det skattekontor som ligger närmast dig.
Om ändringen gäller ett tidigare inkomstår
Vill du ändra uppgifter som gäller inkomståren 2016–2020, begär du en omprövning. Det gör du genom att skicka ett brev till oss. I brevet ska du beskriva vilket inkomstår ändringen gäller och vad du vill ändra. Skriv ditt personnummer och kom ihåg att underteckna brevet. Skicka brevet till det skattekontor som ligger närmast dig.
Lämnar du din deklaration efter den 2 maj (ordinarie deklarationstidpunkt) utan att ha fått anstånd, riskerar du att få betala en förseningsavgift. Om du har fått anstånd och lämnar deklarationen efter beviljat anståndsdatum, riskerar du också att få betala en förseningsavgift.
Så här stor kan avgiften bli:
Det innebär att du totalt kan få betala 3 750 kronor i förseningsavgifter.
När det gäller den andra och den tredje avgiften räknas inlämningsdatumet från ordinarie deklarationstidpunkt, även om du har fått anstånd med att lämna inkomstdeklarationen.
Du som bor utomlands
För dig som är bosatt utomlands tar vi inte ut någon förseningsavgift om din deklaration har lämnats in till oss senast den 31 maj 2022.
Ingen förseningsavgift för personer som är 65 år eller äldre
Du som är 65 år eller äldre (du ska ha fyllt 65 år under 2021), får ingen förseningsavgift även om deklarationen lämnas sent. Du behöver inte ansöka om anstånd med att lämna deklarationen.
Detta gäller dock inte om du
I dessa fall gäller samma regler avseende anstånd och förseningsavgift som för personer under 65 år.
Tänk på att du ändå måste lämna deklarationen när det blir möjligt. Du kan deklarera digitalt även efter den 2 maj, via telefon, sms, app eller e-tjänst.
Förseningsavgift vid föreläggande om att underteckna inkomstdeklarationen
Har du fått ett föreläggande från Skatteverket att underteckna din inkomstdeklaration (som du har lämnat in i tid) och inte gjort det inom den tid som anges i föreläggandet, kan dock förseningsavgiften vara högst 1 250 kronor.
Befrielse från förseningsavgift
Du kan helt eller delvis befrias från förseningsavgift om det är oskäligt att ta ut avgiften med fullt belopp. Det kan till exempel vara om förseningen har berott på ålder, hälsa eller liknande förhållanden.
Om du inte lämnar in någon deklaration alls
Lämnar du inte in din deklaration alls kan du bli skönsbeskattad. Det betyder att Skatteverket uppskattar hur stor din inkomst varit under året. Blir du blir skönsbeskattad kan du även få betala skattetillägg.
Ett företag som blir skönsbeskattat riskerar att få sitt godkännande för F-skatt återkallat.
Att du får kvarskatt kan ha flera orsaker:
För att undvika kvarskatt kan du
Enklast ansöker du om jämkning via e-tjänsten Jämkning.
Vill du räkna ut hur mycket skatt du ska betala kan du använda tjänsten Räkna ut din skatt. Där fyller du i dina inkomster från arbete, pension med mera. Du kan också fylla i om du äger en fastighet eller har sålt värdepapper eller bostad.
Den 24 februari var sista dagen att skaffa digital brevlåda för att få deklarationen digitalt.
Du som har en digital brevlåda fick din deklaration som pdf-fil dit.
Du som har en e-legitimation kan logga in på skatteverket.se och se din deklaration.
Nu kan du deklarera. Du som har en e-legitimation kan logga in i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1.
Den 30 mars var sista dagen att godkänna din deklaration digitalt, utan ändringar eller tillägg, för att få skatteåterbäringen i april.
Du som inte har digital brevlåda får din deklaration med posten. Du som har e-legitimation kan logga in i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 och deklarera, även om du inte har fått din pappersdeklaration ännu.
Skatteverket betalade ut skatteåterbäring till dig som godkände din deklaration digitalt senast den 30 mars.
Den 2 maj var sista dagen att deklarera, om du inte har fått anstånd.
Skatteverket betalade ut skatteåterbäring till dig som deklarerade senast den 2 maj.
Du som har skatt att betala får ditt slutskattebesked till din digitala brevlåda. Har du ingen digital brevlåda får du beskedet med posten senast den 20 augusti.
Skatteverket betalar ut skatteåterbäring till dig som haft anstånd och därför har deklarerat efter den 2 maj.
Kvarskatten ska vara betald, om inte ett annat datum framgår av ditt slutskattebesked.
Den 2 maj var sista dagen att deklarera om du inte har fått anstånd med att deklarera senare.
Efter att du har deklarerat går vi igenom uppgifterna i din deklaration och räknar ut din skatt. Om vi har några frågor om din deklaration kontaktar vi dig.
När vi är klara får du ditt slutskattebesked. De flesta som hade skatt att få tillbaka fick pengarna i april eller juni och de flesta som har skatt att betala ska göra det i november. Behöver vi fler uppgifter från dig kan tidpunkterna bli annorlunda. Här kan du läsa mer om tidpunkter för återbäring och kvarskatt:
Du som har kvarskatt att betala ska göra en inbetalning till ditt skattekonto. Du kan dela upp betalningen eller betala allt på en gång. Du kan betala med Swish eller med bankgiro. Betala kvarskatten senast det datum som står på ditt slutskattebesked.
Den 3 maj 2021 var sista ordinarie dagen att deklarera. Om du har fått anstånd med att lämna deklarationen ska du lämna den senast den 31 maj. Du behöver inte betala någon förseningsavgift om du har fått anstånd.
Om du lämnar deklarationen för sent utan att ha fått anstånd, behöver du i vissa fall betala en förseningsavgift.Du kan få din deklaration redan 3–9 mars om du har eller skaffar en digital brevlåda senast den 25 februari. Med en digital brevlåda har du alltid tillgång till din post och du tar emot den snabbt, säkert och miljövänligt.
Nytt för 2021 är att du kommer att kunna logga in på skatteverket.se och se din deklaration som pdf, när utskicket till digital brevlåda är färdigt.
Den 3 maj är sista dagen att deklarera om du inte har anstånd att deklarera senare.
Efter att du har deklarerat går vi igenom uppgifterna i din deklaration och räknar ut din skatt. Om vi har några frågor om din deklaration kontaktar vi dig.
När vi är klara får du ditt slutskattebesked. De flesta som har skatt att få tillbaka får pengarna i april eller juni och de flesta som har skatt att betala ska göra det i november. Behöver vi mer uppgifter från dig kan tidpunkterna bli annorlunda. Här kan du läsa mer om tidpunkter för återbäring och kvarskatt:
Att du får kvarskatt kan ha flera orsaker:
För att undvika kvarskatt kan du antingen
Jämkningen innebär att Skatteverket beslutar om att höja (eller sänka) din preliminära skatt till rätt nivå. När du fått beslutet om jämkning av Skatteverket lämnar du det till din huvudutbetalare, som ändrar den skatt som dras från din lön.
Enklast ansöker du om jämkning via e-tjänsten med samma namn.
När någon har avlidit är det delägarna i dödsboet, oftast de som är närmast anhöriga, eller ett ombud som delägarna har utsett, som är ansvariga för dödsboets deklaration.
Den här filmen berättar om hur du deklarerar. Den har text på flera olika språk. Tryck på CC i filmrutan för att välja text.