På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
På ditt slutskattebesked kan du se hur mycket du ska betala och när pengarna senast ska vara insatta på Skatteverkets konto. Fram till dess kan du när som helst betala in kvarskatten. Kvarskatt kallas också för underskott av slutlig skatt.
Du som har kvarskatt att betala ska göra en inbetalning till ditt skattekonto. Du väljer själv om du vill dela upp betalningen eller om du vill betala allt på en gång. Du kan betala antingen med Swish eller med bankgiro. En inbetalning med Swish kommer att synas på ditt skattekonto inom tre bankdagar, men beloppen kommer att bokföras på skattekontot samma dag som du gör swish-betalningen. En inbetalning med bankgiro kommer att bokföras på ditt skattekonto tidigast följande bankdag och inbetalningen kommer att synas på ditt skattekonto inom en – tre bankdagar. En bankdag är en dag när banker i allmänhet har öppet.
Du kan betala din kvarskatt med Swish. Du kan betala högst 40 000 kronor per dygn. Logga in på Mina sidor och följ instruktionerna.
Du kan betala din kvarskatt genom att göra en inbetalning till Skatteverkets bankgiro. Kom ihåg att ange ditt OCR-nummer som du hittar i tjänsten OCR-beräkning.
Skatteverkets bankgiro: 5050-1055
När du betalar från utlandet ska du använda följande internationella bankkontonummer och uppgifter:
Du som har kvarskatt att betala ska göra det senast det datum som står på ditt slutskattebesked. När slutskattebeskedet kommer har du 90 dagar på dig att betala kvarskatten. De flesta som har skatt att betala får sitt slutskattebesked i augusti och ska ha betalat skatten senast den 12 november 2021.
Om vi behöver ytterligare uppgifter om din deklaration kontaktar vi dig. Vi ringer, skickar ett meddelande till din digitala brevlåda eller skickar ett brev via posten. Där framgår det om du till exempel behöver komplettera några uppgifter eller lämna synpunkter.
På Mina sidor kan du svara oss och även bifoga eventuella bilagor. Logga in och klicka på aktuellt ärende under ”Händelser” för att starta konversationen.
Du kan även svara oss genom att kontakta handläggaren. Kontaktuppgifter hittar du i meddelandet som du har fått till din digitala brevlåda eller i brevet som du har fått hemskickat.
När vi är klara med vår granskning får du ditt slutskattebesked. Det gör att du kan få dina skattepengar vid ett tidigare eller senare datum än det som står i tabellen.
Då får du slutskattebeskedet | Då ska pengarna finnas på Skatteverkets konto (förfallodag) |
---|---|
Augusti | 12 november 2021 |
December | 12 mars 2022 |
I tabellen nedan ser du när kvarskatten från deklarationen 2020 (inkomståret 2019) ska vara betald, beroende på när du får ditt slutskattebesked.
Då får du slutskattebeskedet | Då ska pengarna finnas på Skatteverkets konto |
---|---|
Augusti 2020 | 12 november 2020 |
December 2020 | 12 mars 2021 |
Om kvarskatten som ska betalas är lägre än 100 kronor kan du vänta med att betala tills beloppet har kommit upp i 100 kronor.
Om du inte betalar kvarskatten senast det datum som framgår av ditt slutskattebesked kommer du att få ett underskott på skattekontot. Räntan är 16,25 procent.
Beroende på hur stort underskottet är kommer du att få en betalningsuppmaning eller ett betalningskrav.
Fram till den förfallodag som står på ditt slutskattebesked betalar du låg kostnadsränta på din kvarskatt. Den låga kostnadsräntan är 1,25 procent. Om du helt vill undvika kostnadsränta kan du göra en extra skatteinbetalning tidigare.
Från vilket datum kostnadsräntan börjar räknas beror på hur stor kvarskatt du räknar med att få:
Du gör en extra skatteinbetalning genom att betala in pengar till ditt skattekonto, precis på samma sätt som när du betalar kvarskatt.
Vi hör av oss om vi behöver fler uppgifter för att kunna räkna ut din slutliga skatt. Vi skickar slutskattebeskedet tillsammans med ändringsbeslutet om vi beslutar att ändra något i deklarationen. Har du skatt att betala ska du göra det inom 90 dagar, i stället för vid tidpunkterna i tabellen.
Att du får kvarskatt kan ha flera orsaker. Här kan du läsa mer om vilka orsakerna kan vara och hur du gör för att undvika kvarskatt:
Vill du beställa inbetalningskort kan du göra det via Beställningstjänsten: