På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Folkbokföring

När du ska anmäla flytt, byta namn eller gifta dig ska du vända dig till Skatteverket, folkbokföringen. Många rättigheter och skyldigheter som du har är beroende av att du är folkbokförd och var du är folkbokförd, till exempel olika bidrag, var du ska betala din skatt och rösta.

Använd våra e-tjänster

Gör dina ärenden digitalt

Med hjälp av e-legitimation kan du göra flera av dina ärenden digitalt. Gör du flyttanmälan i e-tjänsten och allt är rätt ifyllt och allt stämmer kan din anmälan bli klar på några minuter.

Se om dina uppgifter har registrerats

Om du vill kontrollera ditt namn eller vilken adress du är folkbokförd på kan du logga in på Mina sidor. Under Personuppgifter kan du se information om namn, adress, civilstånd och barn under 18 år.

Om folkbokföring

Lär dig mer om folkbokföringen, den grundläggande registreringen av alla som bor i Sverige.

Spridning av folkbokföringsuppgifter

Skatteverket delar de uppgifter som finns om dig i folkbokföringen till olika myndigheter och banker i samhället. Det betyder att du inte själv behöver meddela att du exempelvis har flyttat eller bytt namn till dessa. Det sker i stället automatiskt.

De myndigheter som Skatteverket dagligen överför nya uppgifter från folkbokföringen till, är bland annat

  • Försäkringskassan
  • Migrationsverket
  • Lantmäteriet
  • Centrala studiestödsnämnden (CSN)
  • Transportstyrelsen med bland annat bil- och körkortsregister.

Är du exempelvis medlem i förening, organisation eller prenumererar på tidskrifter så får du själv meddela dem din nya adress då det inte är säkert att de får automatisk uppdatering från Skatteverkets register (SPAR).

Skatteverket

Till toppen