På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Namn

Från och med den 1 juli 2017 har vi en ny lag om personnamn i Sverige. Den nya lagen har moderniserat och förenklat möjligheterna att välja och byta namn. Det finns heller inga hinder för upprepade byten av förnamn eller efternamn.

Handläggningstider för namnbyten

För närvarande är handläggningstiden för att byta förnamn eller efternamn två till tre månader. För nybildade efternamn är handläggningstiden tre till fem månader. Vi rekommenderar därför dig som ska ut och resa att vänta med din ansökan om namnbyte till efter resan.

Du hämtar blanketter för att ansöka om namnändringar under respektive avsnitt.

Du kan ansöka om att ändra stavning på eller byta efternamn. Du kan också skapa ett nytt efternamn eller byta till ett efternamn som bärs av minst 2 000 personer.

Du kan ansöka om att
• lägga till eller ta bort förnamn
• ändra stavning på förnamn
• ändra ordningsföljd mellan dina förnamn.

Du betalar avgiften till Skatteverkets bankgiro

Du betalar in avgiften för ett namnbyte till bankgiro 5194-7273. Skriv personnumret på den som ansökan avser som referens i formatet ÅÅÅÅMMDDNNNN.

Skatteverket registrerar och skickar vidare uppgifterna

Skatteverket registrerar dina personuppgifter i folkbokföringsregistret. När du gör en namnändring sprider Skatteverket vidare dina uppgifter till övriga delar av samhället.

Skatteverket är ensam myndighet att hantera namn i Sverige. Den namnverksamhet som tidigare fanns hos Patent- och registreringsverket har flyttat till Skatteverket.

Informera företag som du är kund hos om namnbytet

Du måste kontakta privata aktörer som till exempel banker, försäkringsbolag, elbolag och telefonbolag för att tala om att du har bytt namn om du märker att de inte uppdaterar ditt namn. Detta gäller även för föreningar och organisationer.

Förnya dina id-handlingar

Du behöver förnya dina id-handlingar som pass, legitimation och körkort när du har bytt namn. Transportstyrelsen skickar information till dig när du har gjort ditt namnbyte. Läs på Polisens webbplats om hur du gör för att förnya ditt pass.

Namnlagen omfattar de som bor i Sverige

Namnlagen gäller för alla svenska, finska, danska och norska medborgare som bor i Sverige. Lagen gäller även för dig som har svenskt medborgarskap och bor i ett annat land än Danmark, Finland eller Norge.

Du som bor i Sverige men inte är medborgare i ett nordiskt land kan ändå anmäla namn och byte av namn till Skatteverket enligt svensk lag. Även du som är statslös omfattas av den svenska namnlagen om du bor här.

Det är däremot inte säkert att en namnändring som du gör i Sverige godkänns i ditt hemland. Vill du undvika problem med ditt hemlands myndigheter bör du därför ta kontakt med ditt hemlands ambassad och ta reda på vad som gäller innan du byter namn.

Skatteverket

Till toppen