På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Folkbokföring

Teckenspråksfilm med introduktion om folkbokföring. Under filmen finns informationen i filmen som text. Längre ned på sidan finns länkar till filmer på teckenspråk om specifika situationer som att göra flyttanmälan, gifta sig eller bli svensk medborgare.

Film på teckenspråk om folkbokföring

Svensk text till filmen om folkbokföring

När du ska anmäla flytt, byta namn eller gifta dig, ska du vända dig till Skatteverket. Folkbokföringen är den grundläggande registreringen av befolkningen i Sverige. I folkbokföringen registreras uppgifter om vilka som bor i Sverige och var de bor. Många rättigheter och skyldigheter som du har är beroende av

  • att du är folkbokförd
  • var du är folkbokförd.

Till exempel är rätten till barnbidrag och bostadsbidrag beroende av att du är folkbokförd. Var du ska betala din skatt och rösta beror på var du är folkbokförd.

Många av dina ärenden kan du sköta direkt via vår webbplats med hjälp av e-legitimation.

Spridning av folkbokföringsuppgifter

Skatteverket delar de uppgifter som finns om dig i folkbokföringen till olika myndigheter och banker i samhället. Det betyder att du inte själv behöver meddela att du exempelvis har flyttat eller bytt namn till dessa. Det sker i stället automatiskt.

De myndigheter som Skatteverket dagligen överför nya uppgifter från folkbokföringen till, är bland annat

  • Försäkringskassan
  • Migrationsverket
  • Lantmäteriet
  • Centrala studiestödsnämnden (CSN)
  • Transportstyrelsen med bland annat bil- och körkortsregister.

Är du exempelvis medlem i förening, organisation eller prenumererar på tidskrifter så får du själv meddela dem din nya adress då det inte är säkert att de får automatisk uppdatering från Skatteverkets register (SPAR).

Skatteverket

Till toppen