På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Att gifta sig i Sverige eller i utlandet

Teckenspråksfilm om att gifta sig i Sverige eller i utlandet. Längre ned på sidan finns informationen i filmen som text. 

Film på teckenspråk om att gifta sig

Ni kan gifta er i Sverige även om ingen av er är bosatt i Sverige. Inför en vigsel i Sverige måste ni ansöka om hindersprövning hos Skatteverket.

När hindersprövningen är klar får ni ett intyg om hindersprövning och ett vigselintyg av Skatteverket. Dessa ska ni lämna till vigselförrättaren.

I Sverige kan ni vigas

  • inom ett trossamfund av en behörig vigselförrättare (religiös vigsel) eller
  • inför en vigselförrättare som länsstyrelsen har förordnat (borgerlig vigsel).

Kontakta det aktuella samfundet, till exempel en församling i Svenska kyrkan, för närmare information om religiös vigsel. Borgerlig vigsel bokar du hos kommunens kansli.

Efter vigseln fyller vigselförrättaren i intyget för vigsel och skickar tillbaka det till Skatteverket. Vigseln registreras därefter i folkbokföringen.

Har ni med er ett hindersprövningsintyg från ett annat nordiskt land och gifter er i Sverige ska vigselförrättaren skicka en underrättelse om vigseln till Skatteverket. Skatteverket registrerar därefter vigseln i folkbokföringen.

Vigsel i utlandet

I utlandet kan ni gifta er inför antingen en svensk eller en utländsk myndighet. Efter vigseln i utlandet ska ni visa ett intyg för Skatteverket om att vigseln har ägt rum. Om Skatteverket bedömer att vigseln är giltig i Sverige registreras den i folkbokföringen.

Om du har gift dig i utlandet med en aldrig folkbokförd person är det bra om du även visar upp en kopia av din makas eller makes pass för Skatteverket.

Inför svensk myndighet

Vill ni gifta er inför en svensk myndighet kan ni göra det om en av er är svensk medborgare. Ni kan då gifta er på en svensk ambassad, ett svenskt konsulat eller hos Svenska kyrkan.

Utrikesdepartementet har information om vilka ambassader och konsulat ni kan gifta er på. Hos Svenska kyrkan finns information om var ni kan gifta er enligt Svenska kyrkans ordning i utlandet. 

Om ni ska gifta er inför en svensk myndighet i utlandet ska ni ta med er intyg om vigsel/hindersprövning som ni får efter att Skatteverket hindersprövat er.

Inför utländsk myndighet

Om ni ska gifta er inför en utländsk myndighet kan ni behöva visa att ni har rätt att gifta er. Är ni svenska medborgare kan ni göra det genom att visa upp var sitt äktenskapscertifikat. Är ni folkbokförda men inte svenska medborgare kan ni i stället ta ut var sitt personbevis där era civilstånd framgår.

Beställ personbevis

Äktenskapscertifikat

Ett äktenskapscertifikat är en individuell handling som visar att du har rätt att gifta dig. Det betyder att om ni är två svenska medborgare som ska gifta er inför en utländsk myndighet så kan ni behöva varsitt certifikat. Äktenskapscertifikatet innehåller uppgifter om dig och din blivande maka eller make. Endast du som är svensk medborgare kan få ett äktenskapscertifikat.

Om du är folkbokförd i Sverige ansöker du om äktenskapscertifikat hos Skatteverket genom att fylla i blankett "Äktenskapscertifikat, ansökan och försäkran" (SKV 7881). Är du bosatt i utlandet ska du i stället kontakta närmaste svenska ambassad eller konsulat.

Har du några frågor kan du kontakta Skatteupplysningen 0771-567 567.

Skatteverket

Till toppen