På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Lägenhetsnummer

Teckenspråksfilm om lägenhetsregistrering. Längre ned på sidan finns informationen i filmen som text.

Lägenhetsnummer. Information på teckenspråk

Du som bor i ett hus med mer än en lägenhet (flerbostadshus) ska vara folkbokförd på lägenheten i stället för, som tidigare, bara på fastigheten.

När du flyttar

När du flyttar till ett flerbostadshus ska du, i din flyttanmälan, ange numret som din lägenhet har. Lägenhetsnumret är en del av din adress och består av fyra siffror som enligt en ny adresstandard visar dels på vilken våning lägenheten finns, och dels var på våningen lägenheten finns.

Lägenhetsnumret ska finnas anslaget i fastigheten, antingen på din dörr, på porttavlan eller på någon annan väl synlig plats. Kontakta din fastighetsägare eller bostadsrättsförening om du inte vet vilket nummer din lägenhet har. Observera att fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen ofta även har andra nummer som används i den egna lägenhetsförteckningen.

Varför folkbokföring på lägenhet?

Riksdagen har beslutat att alla bostadslägenheter i Sverige ska finnas i ett lägenhetsregister och att folkbokföringsregistret ska innehålla uppgift om lägenhetsnummer. Kunskap om hur vi bor behövs för att ge bra underlag till beslut och forskning. För att Statistiska centralbyrån (SCB) ska kunna ta fram ny statistik om hushåll och bostäder i Sverige har Lantmäteriet byggt upp detta lägenhetsregister. Statistiken behövs på nationell, regional och kommunal nivå för bland annat planering och resursfördelning.

Boende i småhus

När du flyttar till ett hus som bara består av en bostad, till exempel en villa, ska du inte ange något lägenhetsnummer. 

Skatteverket

Till toppen