På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Medborgarskap

Teckenspråksfilmen om anmälan eller ansökan om svenskt medborgarskap. Längre ned på sidan finns informationen i filmen som text. 

Film på teckenspråk om medborgarskap

I folkbokföringsregistret får uppgift om ditt medborgarskap registreras. Registreringen utgör en väsentlig del av informationen om din identitet.

Medborgarskapet har även betydelse vid registrering av bosättnings- och familjerättsliga förhållanden, som exempelvis inflyttning från utlandet, äktenskap, vårdnad, adoption, faderskap och namn.

Du förlorar inte ditt svenska medborgarskap för att du flyttar utomlands och avregistreras från folkbokföringen som utvandrad.

Barn

När ett barn registreras i folkbokföringen gör Skatteverket en bedömning av barnets medborgarskap. Ett barn blir svensk medborgare vid födseln, om

  • en förälder till barnet är svensk medborgare, eller
  • en avliden förälder till barnet var svensk medborgare vid sin död.

Barn födda före den 1 april 2015 får svenskt medborgarskap vid födseln, o

  • mamman är svensk medborgare elle
  • pappan är svensk medborgare och gift med barnets mamma, elle
  • pappan är svensk medborgare, inte gift med barnets mamma och barnet föds i Sverige

Om ingen förälder är svensk medborgare bedömer Skatteverket barnets medborgarskap utifrån era respektive medborgarskap och lagstiftningen i era hemländer.
Ett barn under 12 år som adopteras av svenska medborgare blir svensk medborgare vid adoptionen.

Flera medborgarskap

Om du har ett svenskt medborgarskap och ett eller flera utländska medborgarskap, registreras endast ditt svenska medborgarskap i folkbokföringsregistret.
Om du inte har ett svenskt medborgarskap men ett eller flera utländska medborgarskap, registreras samtliga utländska medborgarskap i folkbokföringsregistret.

Möjligt att få tillbaka svenskt medborgarskap

Om du har förlorat eller befriats från ditt svenska medborgarskap kan du under vissa förutsättningar få tillbaka det genom en anmälan till Migrationsverket. Reglerna ser olika ut beroende på i vilket land du har medborgarskap i dag. På Migrationsverkets webbplats finns mer information om regler och anmälan.

Anmälan eller ansökan om svenskt medborgarskap

Om du är medborgare i Danmark, Norge, Finland eller Island kan du, om vissa förutsättningar är uppfyllda, få svenskt medborgarskap genom anmälan till länsstyrelsen. Till anmälan ska du bifoga ett personbevis.

Du som är medborgare i land utanför Norden ska kontakta Migrationsverket för anmälan eller ansökan om att få bli svensk medborgare.
Du hittar mer information om svenska medborgarskapsregler på Migrationsverkets webbplats.

Skatteverket

Till toppen