På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Den 3 maj 2021 är sista dagen att deklarera. Du kan ansöka om anstånd om du behöver lämna deklarationen senare. Här kan du läsa mer om vad som gäller om du inte deklarerar i tid.
Om du inte kan deklarera i tid, till exempel för att du saknar uppgifter för deklarationen eller är sjuk, kan du ansöka om anstånd med att lämna deklarationen. Du ansöker enklast om anstånd på Mina sidor. Ansök senast den 3 maj.
Om du inte har e-legitimation kan du ansöka om anstånd på telefon 0771‑567 567.
Du som är 65 år eller äldre (du ska ha fyllt 65 år under 2020), kommer inte att få någon förseningsavgift, även om deklarationen skulle lämnas sent. Du behöver inte ansöka om anstånd med att lämna deklarationen.
Detta gäller dock inte om du
För de personerna gäller samma regler avseende anstånd och förseningsavgift som för övriga personer.
Tänk på att du ändå måste lämna deklarationen när det blir möjligt. Du kan deklarera digitalt även efter den 3 maj, via telefon, sms, app eller e-tjänst.
Du kan även posta deklarationen till adressen: Inläsningscentralen, Inkomstdeklaration 1, FE 8000, 107 75 Stockholm
Lämnar du din deklaration efter den 3 maj utan att ha fått anstånd, riskerar du att få betala en förseningsavgift.
Skulle det bli aktuellt med förseningsavgift får du ett "Förslag till beslut om förseningsavgift" skickat till dig. Tycker du att det är fel av Skatteverket att ta ut förseningsavgift av dig, kan du svara på förslaget och förklara varför.
Du som inte har deklarerat får ett föreläggande skickat till din digitala brevlåda eller per post till din bostad.
Har du fått ett föreläggande behöver du deklarera så snart som möjligt. Du kan deklarera digitalt även om du inte fått någon pappersdeklaration.
Deklarerar du på papper kan du använda den förifyllda inkomstdeklaration som du har fått tidigare. Har du tappat bort den går det bra att skriva ut deklarationen via Mina sidor.
Du kan också beställa en ny pappersdeklaration i vår beställningstjänst. Skrolla ned till rubriken Deklarationer och beställ ”Inkomstdeklaration 1 2021”.
Du som inte har deklarerat alls får ett ”Förslag till beslut om skönsbeskattning” skickat till din digitala brevlåda eller per post till din bostad.
I förslaget har vi uppskattat hur stor din inkomst har varit under året och föreslår vilken skatt du ska betala. För att din skatt ska bli rätt behöver du så fort som möjligt lämna din deklaration.
Deklarerar du på papper kan du använda den förifyllda inkomstdeklaration som du fått tidigare. Har du tappat bort den går det bra att skriva ut deklarationen via Mina sidor.
Du kan också beställa en ny pappersdeklaration i vår beställningstjänst. Skrolla ned till rubriken Deklarationer och beställ ”Inkomstdeklaration 1 2021”.
En förseningsavgift är 1 250 kronor.
Du kan få en, två eller tre förseningsavgifter för samma inkomstdeklaration som inte är lämnad i rätt tid, beroende på hur sent du har lämnat den. Storleken på den andra och tredje avgiften är densamma som den första avgiften. Det innebär att du totalt kan få betala 3 750 kronor i förseningsavgifter.
Så här beräknas avgifterna:
Observera att när det gäller den andra och tredje avgiften räknas inlämningsdatumet från ordinarie deklarationstidpunkt, även om du har fått anstånd med att lämna inkomstdeklarationen.