Du som har flyttat till Sverige och är medborgare i ett land utanför EU- eller EES-området eller är statslös, och planerar att bo här i ett år eller mer ska i de flesta fall vara folkbokförd här.
För samhället är det viktigt att folkbokföringen stämmer med verkligheten, eftersom den ligger till grund för planeringen av till exempel bostäder, skolor, vård och omsorg. Du ska därför vara folkbokförd på den adress där du bor. Anmäl din nya adress till Skatteverket om du flyttar.
I den här filmen har vi samlat viktig information till dig som ska flytta till Sverige. (2:32 min)
Det finns två villkor för att du ska kunna bli folkbokförd i Sverige:
Om ditt uppehållstillstånd gäller kortare tid än ett år, måste det finnas andra omständigheter som gör det sannolikt att du kommer att vara i Sverige i minst ett år. Omständigheter som kan ha betydelse för om du ska folkbokföras eller inte är till exempel:
För att bli folkbokförd måste du anmäla att du vill flytta till Sverige. Det gör du genom att besöka ett av Skatteverkets servicekontor. När du kommer till servicekontoret ska alla i din familj som flyttar till Sverige vara med, även barn. När Skatteverket har folkbokfört dig och din familj får ni ett brev hemskickat med era personnummer.
Om du redan har ett uppehållstillstånd från ett annat EU- eller EES-land behöver du ansöka om ett svenskt uppehållstillstånd hos Migrationsverket.
Om du saknar uppehållstillstånd kan du kontakta Migrationsverket för att få mer information om hur du ansöker om svenskt uppehållstillstånd.
För att ditt besök på servicekontoret ska gå snabbt och smidigt rekommenderar vi att du innan besöket använder vår tjänst Flytta till Sverige. Det gäller både för dig själv och om du har barn och/eller partner som flyttar med. Tjänsten är en digital anmälan som finns på flera språk: engelska, arabiska, dari, pashto och svenska.
När du fyller i din anmälan får du förslag på dokument som du normalt behöver ta med dig när du besöker servicekontoret. Skatteverket kan också fråga efter ytterligare uppgifter och dokument. När du har gått igenom alla steg i tjänsten skriver du ut anmälan och tar med dig den till servicekontoret tillsammans med de dokument som du vill visa. Om du har en e-legitimation från en utfärdare som är ansluten till eIDAS så kan du logga in i tjänsten. När du är inloggad så kan du spara ett utkast av din anmälan och fortsätta vid ett senare tillfälle.
Förbered ditt besök på servicekontoret genom att först använda tjänsten Flytta till Sverige.
Du som flyttar till Sverige behöver ta med dig följande handlingar när du besöker vårt servicekontor:
Pass.
Svenskt uppehållstillståndskort.
Handlingar som styrker ditt civilstånd, till exempel ett vigselbevis eller shenasnameh som är en typ av familjebok. Som ogift behöver du inte styrka ditt civilstånd.
Födelsebevis, om du har barn.
Uppgifter om var du bor. Ta med dig ett papper där det står:
När ett barn under 18 år ska flytta till Sverige behöver alla vårdnadshavare tillsammans göra en anmälan om att barnet ska flytta. Om den ena vårdnadshavaren befinner sig utomlands behöver vårdnadshavaren lämna ett skriftligt medgivande för flytten till Sverige. Barn som har fyllt 16 år kan göra en egen anmälan utan vårdnadshavarnas skriftliga medgivande.
Om du har ett tillståndsmärke i ditt pass
Tillståndsmärket som har suttit i passet som bevis på ditt uppehållstillstånd i Sverige slutade att gälla den 20 maj 2015. Du som har ett tillståndsmärke i ditt pass ska därför boka tid hos Migrationsverket för att byta ut märket mot ett uppehållstillståndskort.
Från den 20 maj 2015 kan du inte längre resa in och ut ur Schengenområdet utan ett uppehållstillståndskort.
» Mer om uppehållstillståndskort på Migrationsverkets webbplats Länk till annan webbplats.
Om du har en godkänd id-handling eller ett giltigt uppehållstillstånd i Sverige, kan du ansöka om id-kort. En godkänd id-handling är till exempel ett pass.
Du ansöker om id-kort på ett av Skatteverkets kontor som utfärdar id-kort. Skatteverkets id-kort är en godkänd id-handling inom Sverige. Id-kortet använder du för att styrka din ålder och för att legitimera dig på exempelvis apotek, på banken eller i butiker. Att ha ett id-kort gör det lättare för dig att ta del av det svenska samhället.
Läs igenom villkoren för hur du ansöker om id-kort innan du besöker ett kontor som utfärdar id-kort: