På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Du är medborgare från ett land utanför EU eller EES eller statslös

Du som har flyttat till Sverige från ett land utanför EU- eller EES-området, eller om du är statslös, och planerar att bo här i ett år eller mer ska i de flesta fall vara folkbokförd här. För att kunna bli folkbokförd måste du först ha ett uppehållstillstånd i Sverige som är giltigt i minst ett år.

För samhället är det viktigt att folkbokföringen stämmer med verkligheten eftersom den ligger till grund för planeringen av till exempel bostäder, skolor, vård och omsorg. Du ska därför vara folkbokförd på den adress där du bor. Om du flyttar behöver du anmäla din nya adress till Skatteverket.

I den här filmen har vi samlat viktig information till dig som ska flytta till Sverige.

Du som har uppehållstillstånd

För att bli folkbokförd måste du anmäla att du vill flytta till Sverige. Det gör du genom att besöka ett av Skatteverkets servicekontor. När du kommer till servicekontoret ska alla i din familj som flyttar till Sverige vara med, även barn. När Skatteverket har folkbokfört dig och din familj får ni ett brev hemskickat med era personnummer.

Du som har uppehållstillstånd från ett annat EU- eller EES-land

Om du redan har ett uppehållstillstånd från ett annat EU- eller EES-land behöver du ansöka om ett svenskt uppehållstillstånd hos Migrationsverket.

Du som inte har uppehållstillstånd

Om du saknar uppehållstillstånd kan du kontakta Migrationsverket för att få mer information om hur du ansöker om svenskt uppehållstillstånd.

Att ta med till servicekontoret

Du som flyttar till Sverige behöver ta med dig följande handlingar när du besöker vårt servicekontor:

Pass.

Svenskt uppehållstillståndskort.

Handlingar som styrker ditt civilstånd, till exempel ett vigselbevis eller shenasnameh som är en typ av familjebok.

Som ogift behöver du inte styrka ditt civilstånd.

Civilstånd

Det finns följande civilstånd:

  • ogift (innebär att du aldrig varit gift eller haft en registrerad partner)
  • gift eller registrerad partner
  • änka, änkling eller efterlevande partner
  • skild eller skild partner.

Födelsebevis, om du har barn.

Uppgifter om var du bor. Ta med dig ett papper där det står:

  • Bostadsadress
  • Lägenhetsnummer, om du bor i lägenhet
  • Om du bor hos någon annan och ditt namn inte står på den personens brevlåda, ta med information om namnet på personen du bor hos
  • Om du bor i hyresrätt, ta gärna med dig ditt hyreskontrakt.

Barn under 18 år

När ett barn under 18 år ska flytta till Sverige behöver alla vårdnadshavare tillsammans göra en anmälan om att barnet ska flytta. Om den ena vårdnadshavaren befinner sig utomlands behöver han eller hon lämna ett skriftligt medgivande för flytten till Sverige. Barn som har fyllt 16 år kan göra en egen anmälan utan vårdnadshavarnas skriftliga medgivande.

Ta med handlingar i original

Tänk på att du behöver ha med dig alla handlingar i original som styrker ditt civilstånd eller relation.

Om du har ditt pass eller andra handlingar kvar hos Migrationsverket måste du be om att få tillbaka handlingarna, eller ta med en vidimerad kopia.

Vidimera betyder att någon har intygat att kopian stämmer överens med handlingen i original. Personen ska skriva under kopian, skriva ett namnförtydligande och ange sitt telefonnummer. Migrationsverket kan hjälpa dig med att vidimera kopian.

Om du har ett tillståndsmärke i ditt pass

Tillståndsmärket som suttit i passet som bevis på ditt uppehållstillstånd i Sverige slutade gälla den 20 maj 2015. Du som har ett tillståndsmärke i ditt pass ska därför boka tid hos Migrationsverket för att byta ut märket mot ett uppehållstillståndskort.

Från den 20 maj 2015 kan du inte längre resa in och ut ur Schengenområdet utan ett uppehållstillståndskort.

» Mer om uppehållstillståndskort på Migrationsverkets webbplatslänk till annan webbplats

När du är folkbokförd

Om du har en godkänd id-handling (t.ex. pass) eller ett giltigt uppehållstillstånd i Sverige, kan du ansöka om id-kort.

Ansök om id-kort (identitetskort)

Du ansöker om id-kort på ett av Skatteverkets kontor som utfärdar id-kort. Skatteverkets id-kort är en godkänd id-handling inom Sverige. Id-kortet använder du för att styrka din ålder och för att legitimera dig på exempelvis apoteket, på banken eller i butiker. Att ha ett id-kort gör det lättare för dig att ta del av det svenska samhället. Läs igenom villkoren för hur du ansöker om id-kort innan du besöker ett kontor som utfärdar id-kort:

Du är medborgare från ett land utanför EU eller EES eller statslös
Skatteverket

Till toppen