Just nu är det svårt att nå oss på telefon. Vi arbetar på att lösa problemet.
När du anlitar ett företag för rotarbete kan du få skattereduktion, så kallat rotavdrag, för delar av arbetskostnaden. Det är endast arbetskostnaden som ger rätt till rotavdrag. Företaget får dra av högst 30 procent av arbetskostnaden på fakturan. Material och resekostnader i samband med arbetet ger inte rätt till avdrag. Det är företaget som ansöker om rotavdrag åt dig.
Rotarbeten är arbeten som görs för att förbättra en bostad. Dessa förbättringar kan bestå av att bygga om och bygga till bostaden. Rotarbete kan också vara reparation och underhåll, då bostaden återställs till, eller bibehålls i, ursprungligt skick. Rotarbete kan också vara vissa typer av installationer som medför en del byggarbete och där inventarier är fastmonterade i byggnaden, till exempel en värmepumpinstallation.
Även viss rengöring kan räknas som rotarbete, till exempel:
Rotarbetet ska utföras i, eller i nära anslutning till, en bostad som du äger och bor i eller använder som fritidsbostad. Det är olika regler för småhus, bostadsrätter och ägarlägenheter.
Rutarbeten är arbeten som vanligtvis utförs av hushållen själva och inte kräver någon specialistkunskap. Det kan till exempel vara att städa, skotta snö, klippa gräset eller få hjälp med personlig omsorg.
Vissa arbeten är rutarbeten trots att de sällan utförs av de som bor i bostaden. Det gäller till exempel trädfällning, flyttjänster, it-tjänster samt reparation och underhåll av vitvaror.
Rutarbetet ska utföras i, eller i nära anslutning till, en bostad som du bor i eller använder som fritidsbostad. Undantaget är tvätt vid tvättinrättning, då arbetet utförts utanför hemmet.
Det är viktigt att du har koll på vilka arbeten som ger rätt till skattereduktion och vad som gäller för din bostad. Tänk också på att du måste betala tillräckligt med skatt för att kunna använda rotavdraget. Det är särskilt viktigt om du också nyttjar andra skattereduktioner under året, exempelvis för installation av grön teknik.
Du och företaget du anlitar har ett gemensamt ansvar att ta reda på om arbetet som ska utföras ger rätt till rotavdrag. Reglerna för vilka arbeten som ger rätt till rotavdrag är olika för småhus, bostadsrätt och ägarlägenhet. Det går aldrig att få rotavdrag för att bygga en helt ny bostad eller annan fristående byggnad. Kostnader för material, resor, utrustning eller administration i samband med arbetet ger inte heller rätt till rotavdrag.
Du måste äga bostaden under den period som arbetet utförs. Du, eller dina föräldrar, måste även helt eller delvis bo i bostaden där arbetet utförs.
För att räknas som bostad ska fastigheten vara inredd och utrustad för boende. Du kan få rotavdrag för arbeten i din permanentbostad, ditt fritidshus och bostäder där du bara bor ibland, om du äger bostaden. Även den du är gift eller sambo med, dina hemmavarande barn eller dina föräldrar kan bo i samma bostad. Bor någon annan på adressen, till exempel om du hyr ut hela eller delar av bostaden, kan du inte få skattereduktion för den del av bostaden som hen nyttjar. Skatteverket anser att du inte kan ha din fritidsbostad där någon annan har sin permanentbostad.
Du kan få rotavdrag för arbete som utförs på ditt småhus, din ägarlägenhet och din bostadsrätt.
Garage och förråd räknas som en del av bostaden i ett småhus. Däremot räknas inte gemensamhetsutrymmen i flerfamiljshus som bostad, till exempel förråd, entré och tvättstuga.
Bostaden ska finnas inom EU/EES eller Schweiz. Reglerna för rotavdrag är desamma som om arbetet hade utförts i Sverige.
Du kan inte få rotavdrag för arbete som utförs i någon av följande bostäder:
Du kan få rotavdrag för arbete som utförs i dina föräldrars bostad om du har haft utgiften för arbetet. Det krävs dessutom att du helt eller delvis äger den bostaden.
Som förälder kan du dock inte få rotavdrag för arbeten som utförs i ditt barns hem. Det gäller även om du äger bostaden och använder den ibland, till exempel vid tjänsteresa.
Ett småhus är en byggnadstyp som innehåller en eller två bostäder. Friliggande villor, radhus, kedjehus, sommarstugor och parhus är vanliga exempel på småhus. Småhuset måste inte ha ett taxeringsvärde för att du ska kunna få rotavdrag.
Är ditt småhus en del av en lantbruksenhet kan du få rotavdrag för arbeten som utförs i bostadsbyggnaden och på tomten runt den. Inget rotavdrag ges för arbete utanför tomten eller på ekonomibyggnader.
Om du äger ett småhus på ofri grund kan du få rotavdrag för det arbete som utförs på byggnaden och på tomten som tillhör småhuset. Du kan även få rotavdrag för arbete på din stuga i ett koloniområde, så länge kommunen tillåter att stugan nyttjas som bostad under delar av året och att stugan är inrättad som bostad.
Du kan få rotavdrag för att renovera en bostad som du nyligen har köpt men inte flyttat in i än. Det förutsätter dock att ingen annan bor i bostaden när arbetet utförs och att du flyttar in direkt efter renoveringen. Du kan inte få rotavdrag för arbete i en fastighet som du inte tänker använda som din bostad utan i stället hyra ut eller sälja. Tänk på att du ska söka lagfart inom tre månader efter att du köpt fastigheten.
Inget rotavdrag ges för någon typ av nybyggnation eller färdigställande, vare sig av bostadsbyggnad eller fristående komplementbyggnad.
Du kan inte få rotavdrag för ombyggnad eller tillbyggnad de första fem åren efter det år huset byggdes färdigt. Det är året som räknas, inte vilken månad eller dag som huset blev färdigt. Det år huset byggdes färdigt kallas för värdeår. Detta gäller även för bostadsrätter som är taxerade som småhus.
Även om du har äldre komplementbyggnader på din fastighet så är det småhusets värdeår som avgör om du kan få rotavdrag för ombyggnad eller tillbyggnad av komplementbyggnaderna. Finns det flera småhus på tomten så är det mest värdefulla småhusets värdeår avgörande.
Husets värdeår framgår av ditt senaste fastighetstaxeringsbeslut. Du hittar det också på Mina sidor.
Du kan inte få rotavdrag för ombyggnad eller tillbyggnad de första fem åren efter småhusets värdeår (år 1 på bilden).
Om du bor i en bostadsrättslägenhet i ett flerfamiljshus eller i en ägarlägenhet kan du få rotavdrag för ombyggnad och tillbyggnad som utförs direkt efter att bostaden är färdigställd. Inget rotavdrag ges dock för färdigställande eller nybyggnation.
I en bostadsrätt kan du bara få rotavdrag för arbeten som utförs inne i din bostad. Du får alltså inget avdrag för arbete på exempelvis fasad eller balkong, ens om bostadsrätten är ett radhus eller parhus.
Arbeten som avser reparation och underhåll ger rätt till rotavdrag oavsett hur gammalt huset är. Reparation och underhåll är åtgärder som har till syfte att återställa eller bibehålla en byggnad i nyskick.
Ska du ge bort hela eller en del av din fastighet till din maka eller make, måste du få gåvohandlingen registrerad hos Skatteverket. Ni ska därefter ansöka om lagfart hos Lantmäteriet inom tre månader.
Dold äganderätt innebär att två eller flera personer äger en fastighet tillsammans, men att någon antingen inte har sökt lagfart eller inte är registrerad som ägare.
Om du är dold ägare till ett småhus, en ägarlägenhet eller en bostadsrätt får du inte rotavdrag för arbete som utförs i fastigheten. För att få rotavdrag måste du göra din äganderätt synlig genom avtal och inskrivning hos inskrivningsmyndigheten.
För att du ska ha rätt till rotavdrag måste följande villkor vara uppfylla:
Om ni är två eller flera ägare som nyttjar bostaden kan ni dela på rotavdraget. Sammanlagt kan dock rotavdraget aldrig bli högre än 30 procent av den totala arbetskostnaden. För att få rotavdrag ska du faktureras eller betala för arbetet.
Det är bara du själv som kan ta reda på hur mycket rotavdrag du har kvar att utnyttja under året. I e-tjänsten Mina skattereduktioner för rot, rut och grön teknik kan du se hur mycket avdrag du har utnyttjat i år och även tidigare år. Om du inte har e-legitimation kan du få ett intyg hemskickat.
Tänk på att uppgifterna bara tar hänsyn till ärenden som kommit in till Skatteverket och där Skatteverket har fattat beslut.
Rot- och rutavdraget är max 75 000 kronor vardera per person och år. Sammanlagt kan en privatperson få totalt 150 000 kronor i skattereduktion för rot och rut. Beloppen gäller till och med 2024-12-31.
Om du redan har utnyttjat hela eller delar av ditt rotavdrag, kan företaget ansöka om utbetalning för någon annan i hushållet som också äger bostaden.
Om du kan ta del av rotavdraget eller inte beror på hur mycket skatt du har betalat in under året och vilka andra avdrag du har gjort. Använd gärna tjänsten Räkna ut skatt för att göra en preliminär beräkning av hur mycket skattereduktion du kan få. Det är särskilt viktigt om du använder både rotavdrag och rutavdrag och skattereduktion för grön teknik under samma år.
Vill du bara räkna på rotavdraget kan du göra en preliminär beräkning i Räkna ut rot- och rutavdrag.
Det finns inte stöd i tjänsten om du
Företaget måste vara godkänt för F-skatt för att kunna få utbetalning för rotavdrag. F-skatten måste vara godkänd när företaget ingår avtal med dig eller när du betalar fakturan. Om företaget blir godkänt för F-skatt efter det att arbetet är avtalat och du har betalat arbetskostnaden, kan företaget inte få någon utbetalning.
I tjänsten Hämta företagsinformation kan du till exempel ta reda på om din utförare har F-skatt, betalar moms och arbetsgivaravgifter.
Du kan även anlita en privatperson som har A-skatt för att utföra en del arbeten. Då får du göra rotavdrag med ett belopp som motsvarar den arbetsgivaravgift som du redovisar i en förenklad arbetsgivardeklaration.
Om du har en bostad inom EU/EES eller Schweiz och företaget du anlitar för arbetet inte bedriver näringsverksamhet i Sverige, krävs inte svensk F-skatt för att ansöka om utbetalning för rotavdrag. Företaget måste däremot skicka med ett giltigt skuldfrihetsintyg eller liknande som visar att de genomgår motsvarande kontroll av skatter och avgifter som företag godkända för F-skatt i Sverige.
Du kan inte få rotavdrag för arbeten som du utför åt dig själv i din bostad. Däremot kan du få rotavdrag när du anlitar en anställd i ditt bolag att utföra arbetet, förutsatt att hen inte är släkt med dig. Deltar du själv i arbetet kan du inte få rotavdrag för den delen och måste räkna av de arbetstimmar som du själv har utfört.
Du kan inte få rotavdrag om du anlitar din enskilda firma för att utföra arbete i din egen bostad, oavsett vem som utför arbetet.
Du kan inte få rotavdrag om personen som utför arbetet är släkt med dig.
Följande personer räknas som din släkt:
Sambor räknas som släkt om de har varit gifta med varandra eller har fått gemensamma barn. Styvbarn och fosterbarn räknas som barn.
Vilka som räknas som dina släktingar framgår även i nedanstående bild. Utgå från dig själv som köpare.
För att företaget ska få sin utbetalning så snabbt som möjligt är det viktigt att du ger företaget rätt uppgifter. De ska fyllas i när företaget ansöker om utbetalning av rotavdrag.
De här uppgifterna behöver du ge företaget:
Du kan även behöva lämna det här:
Det är endast arbetskostnaden som ger rätt till rotavdrag och företaget får dra av högst 30 procent av kostnaden för godkända arbeten i rotavdrag. Det är bara arbetad tid på plats hos dig som ger rätt till rotavdrag.
Materialkostnaden får inte ligga till grund för rotavdrag – den ska du betala i sin helhet till företaget. Företaget får inte ge dig ett lägre pris på materialet än vad de har betalat i inköpspris.
Material som hyrs eller leasas ger inte heller rätt till rotavdrag.
Övriga kostnader som utföraren har i samband med arbetet ger inte rätt till skattereduktion. Dessa kostnader ska du betala i sin helhet till företaget. Företaget kan till exempel ha övriga kostnader för
Företaget får inte bjuda dig på exempelvis reskostnaden. Om företaget inte tar betalt för resorna anser Skatteverket att de ingår i kostnaden för arbete, och vi kan då betala ut ett lägre belopp än den begärda skattereduktionen.
Du kan få rotavdrag med högst 30 procent av arbetskostnaden. Företaget du anlitar ska göra avdraget på fakturan. Från och med 1 januari 2020 är det krav på elektronisk betalning för rätt till rotavdrag. Din betalning till företaget måste alltså vara elektroniskt spårbar. Först efter att arbetet är utfört och betalat kan företaget begära utbetalning från Skatteverket.
På fakturan ska företaget dra av rotavdraget med högst 30 procent från arbetskostnaden, inklusive moms. Det innebär att du ska betala minst 70 procent av arbetskostnaden. Rotavdraget får som mest uppgå till mellanskillnaden mellan det företaget debiterar dig för arbetet och det du betalar för arbetet.
Rot- och rutavdraget är max 75 000 kronor vardera per person och år. Sammanlagt kan en privatperson få totalt 150 000 kronor i skattereduktion för rot och rut. Beloppen gäller till och med 2024-12-31.
Du som ska använda rotavdraget ska stå med på fakturan med namn och/eller personnummer eller vara den som betalar fakturan. Om du inte har blivit fakturerad måste du kunna styrka att du har betalat för arbetet.
Om flera personer ska dela på skattereduktionen bör det framgå på fakturan hur mycket varje person ska få i avdrag.
De här uppgifterna bör finnas på en faktura för rotarbete:
Det är krav på elektronisk betalning för att få rätt till rotavdrag.
Exempel på elektronisk betalning är betalning med kontokort, betalning med stöd av Bank-id eller betalning med Swish. Även en betalning med inbetalningskort på bank eller via e-tjänst är en elektronisk betalning. Betalningen ska innehålla uppgifter om avsändare, mottagare, belopp och tidpunkt och ska förmedlas av en betaltjänstleverantör, exempelvis en bank eller ett annat kreditinstitut. Detta innebär att arbetet inte kan betalas med exempelvis kontanter, check eller presentkort om du vill ha rotavdrag.
Reglerna gäller för alla arbeten som betalas från och med 1 januari 2020, även om arbetet påbörjades tidigare.
Om du och företaget är överens om att du ska betala i förskott, med a conto eller delfakturor ska rotavdraget finnas med på varje faktura. Företaget kan då ansöka om rotavdrag efter varje delfaktura. Företaget får inte dra av hela rotavdraget på enbart den sista fakturan om du har betalat hela arbetskostnaden på tidigare fakturor. Det gäller även om de drar av tidigare betalningar för arbetskostnaden på slutfakturan.
Om du har fått en faktura för hela arbetet men bara har betalat en del så kan utföraren ansöka om utbetalning från Skatteverket för den del du har betalat. För varje del av en faktura du har betalat anses en lika stor andel gälla arbetskostnad. Om du till exempel har betalat 40 procent av det belopp som du ska betala efter rotavdraget så kan du få 40 procent av det avdragna rotavdraget.
Tänk på att arbetet måste vara utfört innan företaget kan ansöka om utbetalning för rotavdraget från Skatteverket. Det räcker alltså inte med att du har betalat för arbetet.
Om du gör en förskottsbetalning före ett årsskifte måste företaget ha utfört arbetet senast den 31 januari året efter din betalning för att du ska ha rätt till rotavdrag.
Exempel:
Om du betalar arbetet i förskott i december år 1 måste företaget utföra arbetet och ansöka om utbetalning senast den 31 januari år 2 för att du ska kunna få rotavdrag.
Om företaget du har anlitat säljer sin faktura till ett factoringbolag måste du betala din faktura till factoringbolaget innan företaget får ansöka om utbetalning för rotavdraget. Som alltid ska företaget kunna visa upp betalningsuppgifter som avsändare, mottagare, belopp och tidpunkt om Skatteverket efterfrågar det.
Om du väljer att finansiera arbetet genom ett kreditbolag anser Skatteverket att kreditbolaget har betalat företaget för din räkning. Rotavdrag kan därför medges när företaget har fått betalt, även om du inte har betalat hela summan till kreditbolaget vid ansökningstillfället. Om Skatteverket frågar ska ditt avtal med kreditbolaget kunna visas upp.
Det är datumet som du betalar för arbetet som styr vilket beskattningsår rotavdraget hamnar på, inte fakturadatumet. För att du ska få rotavdrag år 1 måste du även betala arbetet år 1. Betalar du år 2 hamnar rotavdraget på år 2.
För att ge rätt till rotavdrag år 1 måste arbetet dessutom vara utfört och företaget ha ansökt om utbetalning senast 31 januari år 2, alltså året efter att det betalades.
Om du vill veta om ansökan har skickats till Skatteverket får du vända dig till företaget. Skatteverket kan inte lämna ut den uppgiften eftersom den informationen är sekretessbelagd.
Du kan inte få rotavdrag för arbete om du får bidrag eller annat ekonomiskt stöd för arbetet från stat, kommun eller region.
Du kan få rotavdrag om du har fått ekonomiskt stöd i form av föräldrapenning, vårdbidrag, handikappersättning eller liknande. Villkoret är att det ekonomiska stöd du fått inte är en direkt kompensation för det utförda arbetet.
Du kan inte få rotavdrag för en installation av exempelvis solceller, om du redan har fått skattereduktion för grön teknik för installationen. Om du har fått både rotavdrag och skattereduktion för installation av grön teknik måste ett av avdragen betalas tillbaka till Skatteverket.
Du kan inte få rotavdrag om du får försäkringsersättning för arbetet. Det gäller även om du bara har fått ersättning för en del av arbetskostnaden för att återställa skadan, alltså åldersavdrag.
Är det tydligt att försäkringsersättningen endast betalas ut för material kan du dock få rotavdrag för arbetskostnaden. Du kan också få rotavdrag om företaget utför andra arbeten som inte rör skadan och som faktureras separat.
Om rotavdraget ska betalas tillbaka under samma år som du betalade för arbetet behöver du be företaget göra återbetalningen. Om du hinner få din deklaration där rotavdraget som ska återbetalas står med, bör du själv skriva det under Övriga upplysningar i deklarationen.
Om ni upptäcker att något har blivit fel med rotavdraget så kan företaget åtgärda det innan de ansöker om utbetalning från Skatteverket. Har du till exempel betalat hela fakturan inklusive rotavdraget måste företaget återbetala dig innan de ansöker om utbetalning.
Tänk på att rättelsen bör ske samma år som du har betalat för rotarbetet och att ansökan om utbetalning ska komma in till Skatteverket senast 31 januari året därpå.
Efterhandskonstruktioner får dock inte ligga till grund för rotavdraget. Det handlar då om att försöka kringgå lagen och villkoren för skattereduktion, ofta efter att Skatteverket har granskat ärendet en gång. Företaget kan till exempel inte kreditera en felaktig faktura och be dig om en ny betalning om
När arbetet är utfört och betalat får företaget ansöka om utbetalning för rotavdrag från Skatteverket. Du ska ha gett företaget rätt uppgifter om dig och din fastighet.
Om du kan ta del av avdraget eller inte beror på hur mycket skatt du har betalat in under året och vilka andra avdrag du har gjort. Använd gärna tjänsten Räkna ut din skatt för att göra en preliminär beräkning av hur mycket skattereduktion du kan få. Det är särskilt viktigt om du använder både rotavdrag och rutavdrag samt skattereduktion för grön teknik ett år.
Företagets ansökan om utbetalning ska ha kommit in till Skatteverket senast den 31 januari året efter att du betalade för arbetet. Då ska även arbetet vara utfört. Det räcker med att ansökan har kommit in i tid i e-tjänsten. Meddelandet från Skatteverket kan komma senare.
Om du vill veta om en ansökan har skickats till Skatteverket får du vända dig till företaget. Skatteverket kan inte lämna ut uppgiften eftersom den informationen är sekretessbelagd.
Om företaget saknar en svensk e-legitimation men har en godkänd e-legitimation från ett annat land kan de begära utbetalning via e-tjänsten Rot och rut – företag. För att ta reda på om företaget har en godkänd utländsk e-legitimation väljer de inloggningsalternativet Foreign eID på väg in i e-tjänsten.
Om företaget saknar godkänd e-legitimation ska de begära utbetalning via den digitala blanketten Begäran om utbetalning – Preliminär skattereduktion rotarbete (SKV 4542).
Beloppen på begäran ska anges i svenska kronor, med valutakursen från dagen då du som kund betalade fakturan. Aktuell kurs hittas på den svenska riksbankens webbplats.
Företaget ska skicka med ett giltigt skuldfrihetsintyg eller liknande som visar att företaget genomgår motsvarande kontroll av skatter och avgifter som företag godkända för F-skatt. Intyget ska vara utfärdat av behörig myndighet i hemlandet.
Företaget kan utse ett ombud som har kontakt med Skatteverket. Du som kund kan bli ombud, men tänk på att behörigheten gäller för alla företagets ärenden och kunder. För att utse ett ombud ska företaget skicka in blanketten Begäran genom ombud – e-tjänsten rot & rut – företag (SKV 4854) till Skatteverket. Tänk på att utländska utförare inte finns registrerade i Sverige – företaget behöver därför skicka med registreringsbevis eller liknande handling som visar vem som tecknar firman.
Om företaget använder den digitala blanketten kan ombudet även begära utbetalning.
Den som utför arbete i Sverige måste ha svensk F-skatt. Om företaget du har anlitat saknar möjlighet att få en svensk e-legitimation kan de ansöka om utbetalning genom att göra på något av följande sätt:
Du får ett meddelande om preliminär skattereduktion för rotarbete när Skatteverket har fattat beslut om utbetalning till företaget. Meddelandet innehåller information om ditt rotavdrag. Det är därför viktigt att du kontrollerar att informationen stämmer och kompletterar om något är fel.
Kontrollera meddelandet så att
Du som köpare kan skicka in rättelser och kompletteringar. Ange alltid ditt personnummer och dina kontaktuppgifter samt information om vilket ärende det gäller.
Smidigast gör du detta genom att mejla Skatteverket.
Du kan också skicka brev till:
Skattekontoret
593 85 Västervik
Om du har frågor kan du ringa Skatteupplysningen på 0771-567 567.
Företaget har rätt till betalning från Skatteverket oavsett om du som kund är nöjd med arbetet eller inte, så länge du har betalat för det och övriga förutsättningar är uppfyllda. Om du och företaget hamnar i tvist är det en civilrättslig fråga.
Meddela Skatteverket om inget arbete är utfört eller betalat och du ändå får ett meddelande från Skatteverket om att du har fått rotavdrag.
Om du redan har använt hela eller delar av rotavdraget och någon annan kan ta del av avdraget, kan du be företaget du har anlitat att skicka in en ny ansökan. Tänk på att personen i den nya ansökan också ska uppfylla villkoren för skattereduktionen.
Du kan omfördela rotavdraget till en person som du delar hushåll med, exempelvis make, maka eller sambo, förutsatt att den personen också äger fastigheten och i övrigt har rätt till avdraget. Hur du gör beror på om du fått din deklaration eller inte.
Tänk på att personen du omfördelar till också ska uppfylla villkoren för rotavdrag.
Du kan inte få rotavdrag om du får bidrag eller annat ekonomiskt stöd för samma arbete från exempelvis stat, kommun eller region. Du kan inte heller få avdrag om du får försäkringsersättning eller skattereduktion för grön teknik för arbetet. Om du har fått det måste rotavdraget betalas tillbaka till Skatteverket.
Det finns olika sätt att betala tillbaka rotavdrag du inte haft rätt till. Det beror på när återbetalningen sker: