På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
När du har sålt en bostad utomlands betalar du i vissa fall skatt på kapitalvinsten i Sverige. Om du ska betala skatt eller inte beror dels på om du är obegränsat eller begränsat skattskyldig i Sverige, dels på bestämmelser i eventuellt skatteavtal mellan Sverige och landet där bostaden finns.
Reglerna om uppskov med beskattningen av kapitalvinster på privatbostäder omfattar även köp och försäljning av bostäder inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES). EES-området består för närvarande av de 27 EU-länderna (Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike) samt Island, Liechtenstein och Norge.
Du kan inte få bostadsuppskov om du säljer eller köper en bostad i Storbritannien efter utgången av år 2020.
För att få uppskov när du säljer eller köper en bostad utomlands, måste du uppfylla samma krav och förutsättningar som när du säljer eller köper en bostad i Sverige.
Du kan äga en lägenhet direkt (till exempel ägarlägenhet) eller indirekt (till exempel bostadsrätt). För att en indirekt ägd lägenhet ska kunna vara en ursprungsbostad eller ersättningsbostad ska det utländska bostadsföretaget vara en juridisk person som motsvarar ett svenskt aktiebolag eller ekonomisk förening samt i övrigt uppfylla kraven för att vara ett så kallat privatbostadsföretag.
Om du begär uppskov när du säljer eller köper en bostad i ett annat EES-land än Sverige, bör du bifoga köpekontrakt, eventuell lagfart och bosättningsintyg i din begäran.
Du som har ett bostadsuppskov och en ersättningsbostad utomlands ska betala en årlig skatt på ca 0,5 procent av uppskovsbeloppet till och med år 2020, (deklarationen 2021). Den årliga skatten, även kallad uppskovsränta, slopas från och med deklarationen 2022.
Om du har köpt en bostad i ett annat EES-land än Sverige och beviljats bostadsuppskov, behöver du lämna uppgifter till Skatteverket årligen för att visa om du fortfarande äger bostaden eller om ägandeförhållandena har förändrats. Det gör du genom att lämna bilaga K2 och sätta ett kryss i ja-rutan eller nej-rutan i avsnitt J på bilagan. Låter du bli att lämna uppgifter riskerar du att få betala skatt på uppskovsbeloppet.
Säljer du ersättningsbostaden ska uppskovsbeloppet återföras till beskattning. Uppskovsbeloppet ska återföras även vid andra typer av ägarförändringar, till exempel om du ger bort bostaden i gåva. Återför uppskovsbeloppet i avsnitt H på bilaga K2. I vissa fall kan du få uppskov på nytt om du säljer ersättningsbostaden och köper en ny bostad. Det gäller även om försäljningen inte ska beskattas i Sverige.
Om du behöver deklarera försäljningen av ersättningsbostaden i Sverige, återför du istället uppskovet på den bilaga du använder för att redovisa försäljningen.
Du betalar varken fastighetsavgift eller fastighetsskatt i Sverige om du äger en bostad utomlands.