Olika inkomstskatteregler gäller för privatbostadsfastigheter och näringsfastigheter. Därför är det viktigt att du bedömer om din fastighet är en privatbostadsfastighet eller en näringsfastighet. Det ska du oftast göra i slutet av varje år.
För dig som har inkomster från din fastighet eller säljer din fastighet gäller olika inkomstskatteregler beroende på om fastigheten räknas som privatbostadsfastighet eller näringsfastighet. En lantbruksenhet (jord- och skogsbruksfastighet) kan vara privatbostadsfastighet till viss del och näringsfastighet till viss del.
För att din fastighet ska kunna räknas som privatbostad måste den uppfylla tre krav:
Om något av kraven inte är uppfyllt räknas din fastighet som en näringsfastighet.
Det är bara fastigheter som ägs av privatpersoner och i vissa fall dödsbon som kan vara privatbostadsfastighet. En fastighet som varit privatbostadsfastighet för en avliden person kan fortsätta räknas som privatbostadsfastighet för dödsboet till och med tredje kalenderåret efter det år personen avled.
Av Skatteverkets fastighetstaxering framgår hur en fastighet är taxerad. För att en fastighet ska kunna räknas som privatbostadsfastighet ska den uppfylla villkoren för att taxeras som något av följande:
Fastighetens taxering den 1 januari gäller för hela året även om du gör en ombyggnad senare under året som påverkar hur fastigheten taxeras.
För en lantbruksenhet är det bara bostadshuset med tomt som kan vara privatbostadsfastighet.
Hur fastigheten beskattas, alltså om den räknas som privatbostadsfastighet eller näringsfastighet, påverkar inte fastighetstaxeringen.
För att en bostad ska räknas som privatbostad måste du som äger den eller någon av dina närstående använda, eller ha för avsikt att använda, en viss del av ytan för permanent- eller fritidsboende. Hur stor del av ytan som krävs beror på vilken typ av fastighet det är.
Typ av bostad | Del av ytan |
---|---|
Enfamiljshus (småhus) | Mer än 50 procent |
Tvåfamiljshus (småhus) | Minst 40 procent |
Ägarlägenhet | Mer än 50 procent |
Småhus på lantbruk (mangårdsbyggnad) | Samma som för andra småhus. Men om det är inrättat för 3–10 familjer kan det aldrig vara privatbostad. |
Om du har flera byggnader på samma tomt bedömer du varje byggnad för sig.
För att obebyggd tomtmark ska räknas som privatbostadsfastighet måste du kunna visa att du eller någon närstående har en avsikt att bygga ett småhus som uppfyller kraven på privatbostad.
När du ska bedöma hur stor del av ytan du använder som privatbostad ska du räkna med hela ytan, både boyta och biyta.
Om du har så kallade komplementhus på fastigheten, till exempel fristående garage eller förråd, ska även dessa räknas med i ytan.
Även om du eller närstående inte använder bostaden på ett sådant sätt att den uppfyller kraven för privatbostad kan den ändå räknas som det. I så fall måste du kunna visa att du eller dina närstående har en avsikt att använda den som privatbostad.
Om du till exempel hyr ut din bostad till utomstående så kan den ändå räknas som en privatbostad om du kan visa att din avsikt är att använda den som eget eller närståendes boende inom överskådlig tid. Vad som räknas som överskådlig tid bedöms från fall till fall. Oftast är överskådlig tid inte mer än tre år. Det är till exempel inte tillräckligt att dina yngre barn ska flytta in när de har blivit vuxna.
Om det finns flera byggnader på samma tomt ska du göra en bedömning för varje byggnad. Om det till exempel finns en villa och ett så kallat attefallshus kan den ena vara privatbostadsfastighet och den andra näringsfastighet beroende på hur de används.
Komplementhus räknas inte som en egen byggnad och ska därför inte bedömas för sig. Med komplementhus menas byggnader som på grund av sin funktion lika gärna skulle ha kunnat vara en del av småhuset, till exempel garage och förråd.
Nadja äger en småhusfastighet. Hon bor i en villa på fastigheten. Hon har även byggt en fristående stuga på fastigheten, ett så kallat attefallshus. I stugan finns kök och sängplatser.
Hon hyr ut stugan till studenter under terminerna men under sommaren använder hennes vuxna barn hela stugan som fritidsboende.
Båda byggnaderna är privatbostadsfastigheter eftersom Nadja bor i villan och hennes närstående använder stugan under del av året.
Om Nadja bara hade hyrt ut stugan till utomstående och inte kan visa att hon eller hennes närstående har en avsikt att använda den själva så hade stugan räknats som näringsfastighet.
Sven äger en småhusfastighet. Han bor i en villa på fastigheten. Han har även byggt en fristående stuga på fastigheten, ett så kallat attefallshus. Sven använder stugan som förråd för sina trädgårdsredskap. Stugan räknas som ett komplementhus till den villa som Sven bor i och ska därför inte bedömas för sig.
Som närstående räknas din maka eller make, registrerad partner, föräldrar, mor- och farföräldrar, dina barn, barnbarn och så vidare, och även deras makar, dina syskon och deras makar och barn, barnbarn och så vidare. Som make räknas också sambo om ni har eller har haft gemensamma barn eller om ni tidigare har varit gifta med varandra. Fosterbarn och styvbarn räknas som barn.
Om det är flera delägare till ett småhus kan det vara privatbostadsfastighet för någon eller några delägare, men näringsfastighet för andra delägare. Det beror på att de som räknas som närstående kan vara olika för respektive delägare.
Love och Robin äger hälften vardera av en jordbruksfastighet. Bostadshuset är uthyrt till Loves föräldrar. Love och Robin har inte någon avsikt att själva bo på fastigheten. För Love är bostadshuset med tillhörande tomtmark privatbostadsfastighet eftersom närstående till henne bor där. För Robin däremot är den näringsfastighet eftersom Loves föräldrar inte är närstående till honom.
Om din fastighet inte uppfyller alla krav på en privatbostadsfastighet räknas den som en näringsfastighet.
Om bostaden varit din privatbostad finns en tröghetsregel som gör att den kan fortsätta vara privatbostad under en övergångstid. Det gäller också om du fått eller ärvt bostaden från någon som haft den som privatbostad.
Om din fastighet räknas som näringsfastighet innebär det att du har en näringsverksamhet. Inkomster och utgifter du har för fastigheten ska beskattas enligt vanliga regler för näringsverksamhet. Du måste ha bokföring och du måste lämna näringsbilagan NE tillsammans med din inkomstdeklaration. Det finns mer information om det på sidan Näringsfastigheter.
När en privatbostadsfastighet blir en näringsfastighet (eller tvärtom) behöver du ta hänsyn till vissa skattemässiga konsekvenser. Det finns mer information om det på sidan Näringsfastigheter.
Om det inträffar något som gör att din bostad inte längre ska räknas som privatbostad finns en tröghetsregel. Den innebär att fastigheten kan fortsätta att räknas som din privatbostad under det kalenderår som ändringen inträffar och nästa kalenderår.
Om du säljer fastigheten senast under andra kalenderåret efter att den slutade vara din privatbostad, innebär tröghetsregeln att den ändå beskattas som privatbostadsfastighet till och med försäljningstidpunkten.
Tröghetsregeln är frivillig och du använder den bara om du själv vill.
Anton äger och bor i en villa. Den 1 juli år 1 flyttar han därifrån och hyr ut den till någon som inte är närstående till honom. Han har ingen avsikt att flytta tillbaka.
Kalenderåren 1 och 2 ska villan enligt tröghetsregeln räknas som privatbostadsfastighet om inte Anton själv vill att den ska vara näringsfastighet.
Kalenderår 3 måste Anton göra bedömningen av om villan ska räknas som privatbostadsfastighet med hänsyn till förhållandena vid utgången av år 3. Om den inte ska räknas som privatbostadsfastighet blir den näringsfastighet från 1 januari år 3.
Om Anton säljer villan senast den 31 december år 3 räknas den som privatbostadsfastighet även år 3.
Om du fått en fastighet i gåva, genom arv eller bodelning och du inte avser att använda den för ditt eget eller dina närståendes boende kan tröghetsregeln göra att den räknas som privatbostad för dig ändå. Då måste den ha varit privatbostad för den tidigare ägaren fram till dagen för överlåtelsen.
Tröghetsregeln gör att bostaden kan fortsätta vara privatbostad när någon förutsättning ändras
Du ska göra en bedömning vid årets slut. Om fastigheten då uppfyller alla krav för att vara privatbostadsfastighet beskattas den som privatbostadsfastighet hela året.
Om du säljer fastigheten gör du bedömningen vid försäljningstillfället. Om en fastighet övergår till en ny ägare genom gåva, arv eller bodelning gör du som fastighetsägare bedömningen samma dag som överlåtelsen.
Även om din bostad inte längre uppfyller kraven för att vara privatbostad när du gör bedömningen finns det en tröghetsregel som gör att du kan fortsätta att räkna den som privatbostad under en viss tid.
Tröghetsregeln gör att bostaden kan fortsätta vara privatbostad när någon förutsättning ändras
En lantbruksenhet (jord- och skogsbruksfastighet) kan vara privatbostadsfastighet till viss del och näringsfastighet till viss del. Det är bara småhuset (mangårdsbyggnaden) med tillhörande tomtmark som kan vara privatbostadsfastighet. Ekonomibyggnader, mark och skog är alltid näringsfastighet.
Du som äger en lantbruksenhet måste därför alltid redovisa näringsverksamhet på bilaga NE.
På sidan Vad är en jord- och skogsbruksfastighet? kan du läsa mer.
Vad är en jord- och skogsbruksfastighet?
Inkomstskattemässig klyvning (Rättslig vägledning) Länk till annan webbplats.
Under vissa förutsättningar kan du begära att ett småhus på en lantbruksenhet som egentligen uppfyller kraven på att vara en privatbostad ska ingå i en näringsverksamhet. Det kallas för slottsregeln.
Du som äger en fastighet utomlands måste också bedöma om det är en privatbostadsfastighet eller näringsfastighet. Det gör du på samma sätt som om fastigheten hade funnits i Sverige.
Du som äger ett hus utomlands som motsvarar ett småhus på ett lantbruk (mangårdsbyggnad) ska deklarera inkomster från småhuset som näringsverksamhet även om du använder småhuset som privatbostad.
När du säljer småhuset ska du redovisa det som försäljning av privatbostadsfastighet förutsatt att småhuset då uppfyller kraven för det.
Småhus på lantbruk (Rättslig vägledning) Länk till annan webbplats.