På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Mät ditt småhus

Vid fastighetstaxeringen mäts ett småhus i bo- och biyta. Boytan kan enkelt beskrivas som de egentliga boutrymmena medan biytan är andra utrymmen inom bostadsbyggnaden som man inte bor i.

Vid mätningen räknar man inte

  • boyta eller biyta som har en takhöjd lägre än 190 cm
  • biyta om den inte kan nås inifrån bostaden genom en dörröppning, trappa, permanent stege eller lucka med fällbar stege.

Exempel på biyta är garage, pannrum, förråd eller soprum. Biyta kan också vara sådana utrymmen som bara kan användas under vissa delar av året, till exempel en inglasad veranda eller oinredd vind.

En beskrivning av fastighetstaxeringens mätregler kan du läsa här

Fastighetstaxeringens mätregler anknyter till svensk standard, vars regler kan upplevas som detaljrika och komplicerade. Men eftersom svensk standard används i många andra rättsliga sammanhang (till exempel vid bygglov, avtal om köp och försäljning eller uthyrning) används de också av Skatteverket vid fastighetstaxeringen. Ett par skillnader finns dock:

Skatteverkets regler Svensk standards regler
Använder begreppen boyta eller boutrymmenAnvänder begreppet boarea
Använder begreppen biyta eller biutrymmenAnvänder begreppet biarea
Mäter biyta bara om den kan nås inifrån bostadenMäter förrådsutrymme som biarea även om det bara har en ingång utanför bostaden

Svensk mätstandard för areor i husbyggnader har beteckningen SS 21054:2009 och heter "Area och volym för husbyggnader – Terminologi och mätregler". Mer information om hela den svenska standarden finns på SIS webbplats

Skatteverket

Till toppen