På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Nu är deklarationen öppen. Deklarera senast den 3 maj.
Du kan logga in med e-legitimation eller med din säkerhetskod. I e-tjänsten kan du både ändra och lägga till uppgifter samt godkänna din deklaration.
Tjänsten Inkomstdeklaration 1 fungerar bäst på större skärmar, som till exempel en dator eller surfplatta.
Efter att du har deklarerat går vi igenom uppgifterna i din deklaration och räknar ut din skatt. När vi är klara får du ditt slutskattebesked.
Du som deklarerade digitalt senast den 30 mars utan att göra några ändringar eller tillägg, får din skatteåterbäring utbetald den 7–9 april. Om du inte får dina pengar 7–9 april kan det bero på att du inte har anmält bankkonto.
Om något är fel eller saknas i din deklaration ska du direkt kontakta den som borde ha lämnat rätt uppgift, till exempel din arbetsgivare eller din bank. Då kan de skicka in rätt uppgifter till oss, så att din deklaration är uppdaterad i e-tjänsten och i appen.
Skatteverket skickar ut en deklaration till dig som ska deklarera.
Du som har en digital brevlåda får inte någon pappersdeklaration. Du får i stället deklarationen till din digitala brevlåda. Du som hade en digital brevlåda den 25 februari 2021 ska ha fått deklarationen skickad dit den 3–9 mars. På Mina sidor ser du vilken digital brevlåda du har just nu.
Obs! Tänk på att om du har bytt digital brevlåda den senaste tiden kan den digitala deklarationen ha kommit till en annan brevlåda än den du använder nu.
Du hittar din deklaration på Mina sidor under fliken Skatter och deklaration. Deklarationen innehåller samma förifyllda uppgifter som den deklaration som har skickats till din digitala brevlåda. Deklarationen som pdf innehåller inte några koder.
Om du inte har en digital brevlåda får du deklarationen med posten senast den 15 april.
Om du ännu inte har fått deklarationen kan det bero på att du tjänade mindre än 20 008 kronor under 2020. Då kommer du inte att få någon deklaration, och du behöver heller inte skicka in någon deklaration. Förutom inkomsten kan det finnas andra orsaker till att du inte ska deklarera. Du kan läsa mer om vem som ska deklarera på sidan Vem ska deklarera.
Alla som har e-legitimation kan deklarera i Skatteverkets app eller e-tjänst. Det gäller oavsett om du tar emot din deklaration digitalt eller på papper. Du kan deklarera även om du ännu inte har fått deklarationsblanketten.
I din deklaration som du får från oss har vi räknat ut vad du ska betala eller få tillbaka. Om du ändrar eller lägger till något i din deklaration, till exempel för att du har sålt en bostad eller aktier, kommer din skatt att ändras.
Om du får deklarationen digitalt eller på papper ser du vad du ska betala eller få tillbaka på sidan som har rubriken ”Preliminär skatteuträkning för Inkomstdeklaration 1 för inkomstår 2020”.
Bilden visar var du hittar belopp att få tillbaka
Att du får kvarskatt kan ha flera orsaker:
För att undvika kvarskatt kan du
Enklast ansöker du om jämkning via e-tjänsten Jämkning.
Om du vill räkna ut hur mycket skatt du ska betala kan du använda tjänsten Räkna ut skatt. Där fyller du i dina inkomster från arbete, pension med mera. Du kan också fylla i om du äger en fastighet eller har sålt värdepapper eller bostad.
Din deklaration finns som pdf på Mina sidor.
Du hittar den på Mina sidor under fliken Skatter och deklarationer. Deklarationen innehåller samma förifyllda uppgifter som den deklaration som har skickats med posten eller till digital brevlåda.
Tänk på att om det har kommit nya eller ändrade uppgifter i din deklaration, finns dessa inte med i pdf:en som finns på Mina sidor. I e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 finns alltid dina senaste uppgifter.
Deklarationen innehåller inte några koder.
Om du inte hittar din deklaration som pdf på Mina sidor kan det bero på att du tjänade mindre än 20 008 kronor under 2020. Då kommer du inte att få någon deklaration, och du behöver heller inte skicka in någon deklaration. Du kan läsa mer om vem som ska deklarera på sidan Vem ska deklarera.
Du behöver ingen pappersdeklaration för att deklarera. Om du har e-legitimation (till exempel Mobilt bank-id) kan du deklarera i appen eller e-tjänsten.
Här kan du läsa hur du gör om du ändå föredrar att deklarera på papper.
Du som inte har digital brevlåda får en pappersdeklaration skickad hem till dig någon gång mellan 15 mars och 15 april. Om du av någon anledning inte har tillgång till den pappersdeklaration som vi skickar ut kan du göra något av följande:
Du som har fått deklarationen till din digitala brevlåda kan göra något av följande:
Observera att du inte kommer att få några personliga koder att deklarera med om du skriver ut eller beställer en kopia av pappersdeklarationen. De personliga koderna finns bara i vårt första utskick av pappersdeklarationen.
Du kan deklarera i appen, i e-tjänsten, genom att sms:a eller ringa. Du kan också deklarera genom att skicka in pappersblanketten. Här får du information om hur du gör.
Om du regelbundet reser mellan din bostad och arbetsplats och har resekostnader som överstiger 11 000 kronor kan du ha rätt till reseavdrag.
Du kan använda vår beräkningstjänst för att ta reda på om du har rätt till avdraget och i så fall med hur mycket.
Du får bara avdrag med den del av dina kostnader som överstiger 11 000 kronor. När du deklarerar ska du skriva in hela kostnaden som du har haft, så räknar vi bort 11 000 kronor.
Att göra ett avdrag för resor till och från arbetet innebär en sänkning av den inkomst som din skatt beräknas på. Hur mycket lägre din skatt blir beror på hur hög just din skatt är. Det betyder att du inte får tillbaka hela det belopp som du drar av.
Du som under 2020 har jobbat hemma med anledning av pandemin kan som regel inte få avdrag för exempelvis arbetsrum, bredband, möbler eller kaffe, även om du har haft de kostnaderna för att du har jobbat hemma.
För att få avdrag för resor till och från arbetet med bil gäller fortfarande att du måste ha gjort en tidsvinst på två timmar per dag jämfört med att åka kollektivt.
Om du kan göra rot- eller rutavdrag eller inte beror på hur mycket skatt du har betalat in under året och vilka andra avdrag du har gjort.
Om din slutliga skatt inte räcker kan det vara fördelaktigt att ändra fördelningen mellan dig och din maka, make eller sambo.
Läs mer om hur det går till på sidan Rot- och rutavdrag i deklarationen.
Logga in på Mina sidor.
Under fliken Skatter och deklarationer kan du se om din deklaration har kommit in, oavsett om har du deklarerat i e-tjänsten, appen, genom att ringa, sms:a eller skicka in pappersblanketten. Där kan även du som har hjälp av en redovisningsbyrå och har signerat din deklaration på Mina sidor, se om din deklaration har kommit in.
Obs! Om du har deklarerat på pappersblanketten, tar det upp till 14 dagar innan du kan se på Mina sidor att deklarationen är registrerad hos Skatteverket.
Har du deklarerat genom att använda appen, e-tjänsten, ringa eller sms:a, kan du också logga in i appen eller e-tjänsten för att kontrollera att din deklaration har kommit in.
Har du ringt in din deklaration kan du ringa upp på nytt. Då får du besked om att du redan har lämnat din deklaration.
Den 3 maj är sista dagen att deklarera om du inte har anstånd att deklarera senare.
Efter att du har deklarerat går vi igenom uppgifterna i din deklaration och räknar ut din skatt. Om vi har några frågor om din deklaration kontaktar vi dig.
När vi är klara får du ditt slutskattebesked. De flesta som har skatt att få tillbaka får pengarna i april eller juni och de flesta som har skatt att betala ska göra det i november. Behöver vi mer uppgifter från dig kan tidpunkterna bli annorlunda. Här kan du läsa mer om tidpunkter för återbäring och kvarskatt:
När någon har avlidit är det delägarna i dödsboet, oftast de som är närmast anhöriga, eller ett ombud som delägarna har utsett, som är ansvariga för dödsboets deklaration.
Sista dagen att skaffa en digital brevlåda om du vill ha deklarationen tidigare och digitalt.
Du som hade eller skaffade en digital brevlåda senast den 25 februari får din deklaration skickad dit 3–9 mars. Du får en pdf som ser ut som den vanliga deklarationen.
Du som inte har digital brevlåda får en pappersdeklaration skickad hem till dig.
Deklarationen öppnar. Du kan deklarera digitalt oavsett om du har fått din deklaration digitalt eller på papper.
Sista dagen att godkänna deklarationen digitalt utan att göra ändringar eller tillägg, för att få eventuell skatteåterbäring i april.
Skatteverket betalar ut skatteåterbäring till dem som godkände deklarationen digitalt senast den 30 mars utan att göra ändringar eller tillägg.
Sista dagen att deklarera.
Skatteverket betalar ut skatteåterbäring till dem som deklarerade senast den 3 maj.
Du som har skatt att betala får ditt slutskattebesked till din digitala brevlåda. Har du ingen digital brevlåda får du beskedet med posten senast den 20 augusti.
Skatteverket betalar ut skatteåterbäring till dem som har haft anstånd och därför har deklarerat efter den 3 maj.
Kvarskatten ska vara betald.
Du kan få din deklaration redan 3–9 mars om du har eller skaffar en digital brevlåda senast den 25 februari. Med en digital brevlåda har du alltid tillgång till din post och du tar emot den snabbt, säkert och miljövänligt.
Nytt för 2021 är att du kommer att kunna logga in på skatteverket.se och se din deklaration som pdf, när utskicket till digital brevlåda är färdigt.
Den 3 maj är sista dagen att deklarera om du inte har anstånd att deklarera senare.
Efter att du har deklarerat går vi igenom uppgifterna i din deklaration och räknar ut din skatt. Om vi har några frågor om din deklaration kontaktar vi dig.
När vi är klara får du ditt slutskattebesked. De flesta som har skatt att få tillbaka får pengarna i april eller juni och de flesta som har skatt att betala ska göra det i november. Behöver vi mer uppgifter från dig kan tidpunkterna bli annorlunda. Här kan du läsa mer om tidpunkter för återbäring och kvarskatt:
Att du får kvarskatt kan ha flera orsaker:
För att undvika kvarskatt kan du antingen
Jämkningen innebär att Skatteverket beslutar om att höja (eller sänka) din preliminära skatt till rätt nivå. När du fått beslutet om jämkning av Skatteverket lämnar du det till din huvudutbetalare, som ändrar den skatt som dras från din lön.
Enklast ansöker du om jämkning via e-tjänsten med samma namn.
När någon har avlidit är det delägarna i dödsboet, oftast de som är närmast anhöriga, eller ett ombud som delägarna har utsett, som är ansvariga för dödsboets deklaration.
Den här filmen berättar om hur du deklarerar. Den har text på flera olika språk. Tryck på CC i filmrutan för att välja text.