På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Parkering och garageplats

Om arbetsgivaren håller med fri parkering eller fri garageplats vid arbetsplatsen innebär det i många fall att de anställda har en skattepliktig förmån.

Anställda som har en egen parkeringsplats blir beskattade för förmånsvärdet för alla dagar, på grund av dispositionsrätt till platsen, oavsett om bilen står där alla dagar eller inte.

Anställda som inte har en egen plats, men som får stå där det finns plats, blir bara beskattade för förmånsvärdet de dagar när de parkerar bilen där.

Hur ska förmånen värderas?

Förmånen ska värderas till marknadsvärdet. Marknadsvärdet är vad det skulle ha kostat den anställde att själv betala för motsvarande förmån, det vill säga vad den anställde skulle ha fått betala för att hyra en parkeringsplats eller garageplats i närheten av arbetsplatsen.

Om den anställde kan parkera gratis på likvärdiga platser, nära de platser som  arbetsgivaren håller med, blir det inget förmånsvärde att beskatta.

Fri parkering kan vara skattefri

Den som har bilförmån ska inte beskattas särskilt för parkering eller garageplats vid arbetsplatsen. Detta gäller oavsett om den anställde använder förmånsbilen i tjänsten eller enbart privat.

För anställda som kör mycket i tjänsten med egen bil gäller följande:

  • Om bilen används i tjänsten under minst 160 dagar under året och då körs minst 300 mil ska den anställde inte beskattas för parkerings- eller garageplats.
  • För den som kör färre dagar men minst 60 i tjänsten och då kör minst 300 mil, ska förmån av fri parkering tas upp för det antal dagar som bilen inte använts i tjänsten.

Om du behöver mer information om parkeringsförmån, kan du läsa mer om det i länken nedan.

Kontrolluppgift

På kontrolluppgiften ska arbetsgivaren tala om ifall den anställde har fått förmån av fri parkering av sin privatbil vid arbetsplatsen.

Om förmånen har något värde ska detta ingå i beloppet i ruta 012 på kontrolluppgiften. Parkeringsförmån markeras dessutom med ett kryss i ruta 045.

Skatteverket

Till toppen