På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Preliminärskatt

Redan under det år du får dina inkomster ska du betala preliminärskatt. För anställda och pensionärer gör arbetsgivaren eller pensionsutbetalaren avdraget. Den skatt som betalas in för dig som är anställd eller pensionär kallas A-skatt.

På ränteinkomster och aktieutdelningar drar utbetalaren, till exempel banken, som regel av skatt.

Även juridiska personer som aktiebolag kan ha A-skatt. Det normala är dock att juridiska personer har F-skatt. Om du är delägare i ett aktiebolag ska du normalt ha A-skatt. Om du är delägare i handelsbolag kan du också beröras av A-skatt.

Våra e-tjänster

07-24
07-24

Räkna ut din skatt

Här får du hjälp att räkna ut din skatt. Fyll i hur mycket du har tjänat och hur mycket preliminärskatt du har betalat och få hjälp att beräkna nettoresultatet för inkomståret.

Hur vet jag vilken typ av skatt jag har?

A-skatt har du automatiskt om du är anställd och jobbar eller om du är pensionär. Då betalar din arbetsgivare eller pensionsutbetalare dina socialavgifter och gör skatteavdrag. Ett beslut om preliminär A-skatt (A-skattsedel) skickas normalt endast ut om du begär det. De allra flesta som har A-skatt  får lön och andra ersättningar från utbetalare som får besked om de anställdas skattetabell elektroniskt direkt från Skatteverket.

F-skatt har företagare som bedriver näringsverksamhet i enskild näringsverksamhet. Även juridiska personer, till exempel aktiebolag och handelsbolag, har normalt F-skatt.

FA-skatt har den som både är anställd och driver enskild näringsverksamhet. Din arbetsgivare gör då skatteavdrag på din lön och du ska själv betala preliminärskatt och egenavgifter på de inkomster som hör till näringsverksamheten.

Skatteverket kan besluta om särskild A-skatt, SA-skatt, för den som inte är godkänd för F-skatt. En förutsättning är att det leder till att den preliminära skatten stämmer bättre överens med den beräknade slutliga skatten än om bara skatteavdrag görs. Läs mer under rubriken Vad blir skatten.

När ska preliminärskatt betalas?

Skattesystemet bygger på att den preliminära skatten betalas under samma år som du har inkomsten. Du kan inte själv välja att i stället betala in skatten i efterhand.

Året efter beskattningsåret/inkomståret deklarerar du inkomsterna i en inkomstdeklaration. Med den som grund beslutar Skatteverket om din slutliga skatt. Du får ett besked om beslutade skatteuppgifter (slutskattebesked) där det framgår hur väl den slutliga skatten stämmer med den preliminära.

Skatteverket

Till toppen