En skattereduktion innebär att din slutliga skatt minskar med ett belopp som motsvarar det du får i skattereduktion. Några skattereduktioner finns förtryckta i din inkomstdeklaration, några medger Skatteverket automatiskt i samband med att vi beslutar om din slutliga skatt och skattereduktionen för inventarieinköp under 2021 måste du själv begära i inkomstdeklarationen.
Skattereduktionerna räknas av mot din skatt i en bestämd ordning.
Summan av skattereduktionerna får inte överstiga summan av kommunal inkomstskatt, statlig inkomstskatt, fastighetsavgift och fastighetsskatt.
Om du inte kan utnyttja dina skattereduktioner får du inte spara de till kommande beskattningsår. Undantaget är skattereduktion för inventarieinköp.
Om du under hela inkomståret har ägt och varit bosatt i ett småhus eller småhus på lantbruk kan du få fastighetsavgiften för detta småhus begränsad till 4 procent av din inkomst, så kallat spärrbelopp. Begränsningen sker genom att du får en skattereduktion motsvarande den del av fastighetsavgiften för småhuset som överstiger 4 procent av din inkomst.
Denna skattereduktion får du som har sjöinkomst.
Allmän pensionsavgift beräknas på din inkomst av anställning och/eller näringsverksamhet efter vissa avdrag. Avgiften beräknas till exempel inte på allmän pension och tjänstepension, men däremot på pensionsgrundande arbetsskadelivränta. Är du född 1937 eller tidigare betalar du inte den allmänna pensionsavgiften.
Avgiften är 7 procent och de allra flesta får skattereduktion för hela beloppet.
Du får en skattereduktion för arbetsinkomst (jobbskatteavdrag) på dina arbetsinkomster. Jobbskatteavdraget kan inte bli högre än din kommunalskatt. Storleken på jobbskatteavdraget beror på hur stora dina arbetsinkomster är och om du hade fyllt 65 år vid inkomstårets ingång. Vid beräkning av underlaget minskas arbetsinkomsten med allmänna avdrag (punkt 3.1 i inkomstdeklarationen) och sjöinkomstavdrag.
Inkomster som inte ger rätt till jobbskatteavdrag är till exempel sjukpenning, föräldrapenning, ersättning från a‑kassa, sjuk- och aktivitetsersättning, pension och egen arbetsskadelivränta.
Om du får sjukersättning eller aktivitetsersättning utbetalt under året kan du ha rätt till skattereduktionen för sjuk- och aktivitetsersättning.
Skattereduktionen räknas bara av mot den kommunala inkomstskatt du betalar. Det kan innebära att du med låg inkomst kanske inte kan utnyttja hela skattereduktionen eftersom det inte finns tillräckligt med skatt att räkna av den mot.
Skattereduktionen finns med i skattetabellerna och du behöver inte göra något för att få skattereduktionen.
Ersättning från utlandet kan ge rätt till skattereduktion förutsatt att:
Exempel på ersättningar är norsk uføretrygd enligt Lov om folketrygd och dansk førtidspension enligt Lov om social pension.
För att du ska få skattereduktion för ersättning från utlandet så måste du begära det i din inkomstdeklaration.
Om din beskattningsbara förvärvsinkomst under året är mer än 40 000 kronor kan du få skattereduktion med upp till 1 500 kronor. Skattereduktionen gäller för alla dina inkomster, även inkomster som pension, föräldrapenning och inkomst av näringsverksamhet men däremot inte på inkomst av kapital.
För att få skattereduktion med 1 500 kr så måste din beskattningsbara förvärvsinkomst vara mer än 240 000 kr under året. Vid inkomst mellan 40 000 kr och 240 000 kr är reduktionen 0,75 procent av skillnaden mellan din beskattningsbara förvärvsinkomst och 40 000 kr.
Om din beskattningsbara förvärvsinkomst under 2022 är 150 000 kr blir din skattereduktion 825 kr. Det vill säga 0,0075 × (150 000 kr – 40 000kr)
Skattereduktionen räknas av mot din kommunala inkomstskatt och du behöver själv inte göra något för att få reduktionen.
För dig som bara ska betala skatt delar av året i Sverige ska skattereduktionen fördelas utifrån antal månader som du är skyldig betala skatt. Men ifall dina förvärvsinkomster uteslutande eller så gott som uteslutande kommer från Sverige får du skattereduktion för hela året.
Boende i vissa glest befolkade områden har rätt till en skattereduktion med upp till 1 675 kronor per år.
För att kunna få den regionala skattereduktionen ska följande kriterier vara uppfyllda:
Dalarnas län: Avesta, Gagnefs, Hedemora, Leksands, Ludvika, Malung-Sälens, Mora, Orsa, Rättviks, Smedjebackens, Säters, Vansbro och Älvdalens kommuner.
Gävleborgs län: Bollnäs, Hudiksvalls, Ljusdals, Nordanstigs, Ockelbo, Ovanåkers och Söderhamns kommuner.
Jämtlands län: Bergs, Bräcke, Härjedalens, Krokoms, Ragunda, Strömsunds, Åre och Östersunds kommuner.
Norrbottens län: Arjeplogs, Arvidsjaurs, Bodens, Gällivare, Haparanda, Jokkmokks, Kalix, Kiruna, Pajala, Piteå, Älvsbyns, Överkalix och Övertorneå kommuner.
Värmlands län: Arvika, Eda, Filipstads, Hagfors, Munkfors, Storfors, Sunne, Säffle, Torsby och Årjängs kommuner.
Västerbottens län: Bjurholms, Dorotea, Lycksele, Malå, Nordmalings, Norsjö, Robertsfors, Skellefteå, Sorsele, Storumans, Vilhelmina, Vindelns, Vännäs och Åsele kommuner.
Västernorrlands län: Härnösands, Kramfors, Sollefteå, Timrå, Ånge och Örnsköldsviks kommuner.
Västra Götalands län: Bengtsfors, Dals-Eds, Färgelanda, Melleruds och Åmåls kommuner.
Avgörande för om du får skattereduktionen eller inte är var du är folkbokförd den 1 november året innan beskattningsåret.
Flyttar du till kommunen efter den 1 november 2021 får du inte någon skattereduktion i samband med inkomstdeklarationen för inkomstår 2022 utan först vid inkomstdeklarationen för inkomstår 2023.
Skattereduktionen är 1 675 kr per år och du behöver inte göra något själv för att få reduktionen.
Skattereduktionen räknas endast av mot din kommunala inkomstskatt. Den finns inte med i skattetabellerna så om du vill att den som betalar ut ersättning till dig ska ta hänsyn till reduktionen i samband med skatteavdrag så måste du ansöka om jämkning.
Om du har inkomster från enskild näringsverksamhet eller som delägare i handelsbolag räknas skattereduktionen som ett stöd av mindre betydelse. Under Övriga upplysningar måste du då ange vilka övriga stöd av mindre betydelse du fått för de tre senaste åren, det vill säga det år deklarationen gäller för och de två föregående åren om de totalt överstiger 150 000 kronor.
På underskott av kapital får du skattereduktion med 30 procent om underskottet är högst 100 000 kronor.
Om underskottet är större än 100 000 kronor är skattereduktionen 30 procent av 100 000 kronor plus 21 procent av den del av underskottet som överstiger 100 000 kronor. Detta gäller inte investeraravdrag,
Om investeraravdrag ingår i underskott av kapital får man alltid skattereduktion med 30 procent av investeraravdraget.
Exempel
Anna har lån på både sitt hus och sin sommarstuga. Hon har betalat 150 000 kronor i ränta under året. Hon har dessutom köpt andelar i ett mindre företag i samband med en nyemission. Hon har betalat 100 000 kronor för aktierna. Hon kan därför få ett investeraravdrag på 50 000 kronor.
Hennes totala underskott av kapital blir då 200 000 kronor. Hennes skattereduktion blir:
30 procent på 50 000 kronor (investeraravdraget) = 15 000 kronor
30 procent på 100 000 kronor = 30 000 kronor
21 procent på 50 000 kronor = 10 500 kronor
Summa: 55 500 kronor.
Du kan få rotavdrag och rutavdrag med sammanlagt 75 000 kronor under ett år, av det får rotavdraget vara som högst 50 000 kronor under året.
Eftersom flera andra skattereduktioner räknas av före rot- och rutavdraget, kan detta medföra att du kanske inte kan utnyttja hela reduktionen. Du får inte utnyttja resterande del ett annat år.
Du kan göra en preliminär beräkning av hur mycket rot- och rutavdrag du kan få i tjänsten ”Räkna ut din skatt”
OBS! Om du inte har tillräckligt mycket skatt att räkna av reduktionen mot, blir du återbetalningsskyldig för den del av den preliminära skattereduktionen som du inte får slutlig skattereduktion för.
Eva har fått preliminär skattereduktion för rot-/ rutarbete med 48 000 kronor. Så här ser hennes preliminära skatteuträkning ut.
Kommunalskatt
+ 71 600 kr
Fastighetsavgift
+ 6 400 kr
Allmän pensionsavgift
+ 18 200 kr
Kyrkoavgift
+ 1600 kr
Begravningsavgift
+ 200 kr
Public service-avgift
+ 1347 kr
Skattereduktion för allmän pensionsavgift
- 18 200 kr
Skattereduktion för arbetsinkomst
-14 200 kr
Skattereduktion för underskott av kapital
- 16 600 kr
Summa
= 50 347 kr
Avdragen skatt enligt kontrolluppgifter
- 52 947 kr
Skattereduktion för rot och rutarbete som du inte kan utnyttja
+ 19 000 kr
Beräknat belopp att betala (exklusive ränta)
= 16 400 kr
Enligt skatteuträkningen betalar Eva 71 600 kronor i kommunal inkomstskatt och 6 400 kronor i fastighetsavgift. Hon har alltså 78 000 kronor (71 600 + 6 400) att räkna av sina skattereduktioner mot.
Skattereduktionerna medges i en viss ordning, skattereduktion för rot-/rutarbete kommer bland annat efter skattereduktion för arbetsinkomst och skattereduktion för underskott av kapital.
Evas sammanlagda skattereduktioner före rot/rutavdraget är 49 000 kronor (18 200 + 14 200 + 16 600).
När Eva har minskat sin skatt (78 000 kronor) med skattereduktionerna på 49 000 kronor har hon bara 29 000 kronor (78 000 - 49 000) kvar att utnyttja till rot-/rutavdrag. Det innebär att Eva måste betala tillbaka 19 000 kronor (48 000 - 29 000).
Eva och Anders har köpt rotarbete på sitt gemensamma hus. På fakturan var det bara Eva som begärde att få preliminär skattereduktion. Eftersom de ingår i samma hushåll och även Anders är ägare till huset kan Eva överföra den del av skattereduktionen som hon inte kan utnyttja, alltså 19 000 kronor till Anders. Eva måste ändå betala 16 400 kronor, men Anders får en skatteminskning med de 19 000 kronor som omfördelas.
Om du ska installera grön teknik kan du få skattereduktion för kostnaden för arbete och material. Skattereduktionen för grön teknik fungerar på liknande sätt som rot- och rutavdraget. Du får avdrag på fakturan från företaget som utför installationen.
Skattereduktionen för grön teknik är högst 50 000 kr per person/år. Eftersom flera andra skattereduktioner räknas av före grön teknik kan det medföra att du kanske inte kan utnyttja hela reduktionen och blir återbetalningsskyldig för delen du inte kan utnyttja.
För att göra en preliminär beräkning av hur mycket skattereduktion du kan få använd gärna tjänsten ”Räkna ut skatt”. Speciellt om du använder både rot- och rutavdrag samt skattereduktion för grön teknik under samma år.
OBS! Om du inte har tillräckligt mycket skatt att räkna av reduktionen mot, blir du återbetalningsskyldig för den del av den preliminära skattereduktionen som du inte får slutlig skattereduktion för.
Du kan få skattereduktion för gåvor som du har gett till godkända gåvomottagare om följande förutsättningar är uppfyllda:
För inkomstår 2022 (inkomstdeklaration 2023) kan du få skattereduktion med högst 3 000 kronor. Det motsvarar gåvor för totalt 12 000 kronor.
Eftersom gåvomottagarna ska lämna kontrolluppgift är underlaget redan ifyllt i din inkomstdeklaration.
Om du, med din solcellsanläggning eller vindkraftverket på din villatomt, producerar mer förnybar el än du förbrukar och matar in överskottet i elnätet kan du ha rätt att få skattereduktion.
För att du ska få skattereduktion för förnybar el måste du uppfylla följande krav:
Underlaget för skattereduktionen är de kilowattimmar av förnybar el som du matat in i anslutningspunkten. Underlaget kan aldrig bli större än de antal kilowattimmar som tagits ut i anslutningspunkten.
Som mest kan du få skattereduktion för 30 000 timmar. Skattereduktionen är 60 öre per kilowattimme och den högsta skattereduktion du kan få är därför 18 000 kronor.
Du som är medlem i en arbetslöshetskassa kan få skattereduktion med 25 procent av den avgift du betalat till arbetslöshetskassan. Reglerna gäller på avgifter du har betalat efter 30 juni 2022.
Arbetslöshetskassan ska lämna uppgift till Skatteverket om hur mycket du har betalat i avgift under året och du kommer att se uppgiften på en bilaga till din inkomstdeklaration. Om uppgifterna vi fått från arbetslöshetskassan stämmer behöver du inte lämna någon uppgift om avgiften i din deklaration.
Skatteverket kommer att beräkna skattereduktionen automatiskt utifrån de uppgifter vi fått från arbetslöshetskassan. Om du har utrymme att utnyttja skattereduktionen så kommer du att se hur mycket du får i skattereduktion i skatteberäkningen.
Om du inte vill att arbetslöshetskassan ska skicka en kontrolluppgift till oss ska du skriftligen begära det hos arbetslöshetskassan.
Även avgift till en utländsk arbetslöshetskassa ger rätt till skattereduktion men då måste du själv lämna uppgift om underlaget för skattereduktionen i inkomstdeklarationen.
En tillfällig skattereduktion som har införts för att kompensera de ökade arbetskostnaderna till följd av pandemin. Reduktionen gäller för inkomstår 2021 och 2022.
Om du under inkomståret har arbetsinkomster över 60 000 kr men under 500 000 kr kan du ha rätt till skattereduktionen.
Skattereduktionen beräknas på olika sätt beroende på hur stor din arbetsinkomst är men som mest kan du få 2 250 kr.
Skattereduktion med 1,25 % av skillnaden mellan din arbetsinkomst och 60 000 kr
Din arbetsinkomst under 2021 är totalt 200 000 kr. Du får då skattereduktion med 1 750 kr.
Din arbetsinkomst på 200 000 kr – 60 000 kr = 140 000 kr × 1,25 % = 1 750 kr
Skattereduktion med 2 250 kr
Skattereduktion 2 250 kr minskat med 1,125 % av din arbetsinkomst som överstiger 300 000 kr.
Din arbetsinkomst under 2021 är totalt 420 000 kr. Du får då skattereduktion med 900 kr.
Din arbetsinkomst på 420 000 kr – 300 000 kr = 120 000 kr
120 000 kr × 1,125 % = 1 350 kr
2 250 kr – 1 350 kr = 900 kr
Skattereduktionen kommer inte att finnas med i skattetabellerna.
Skattereduktion för inventarieinköp som sker under 2021 är en tillfällig skattereduktion. För att ha rätt till reduktionen finns ett krav på innehavstid för inventarierna och det måste finnas skatt att räkna av reduktionen mot.
Du måste själv ansöka om skattereduktionen i inkomstdeklarationen och det gör du i den inkomstdeklaration som lämnas 2023 (inkomstår 2022).
Alla fysiska och juridiska personer som har inkomst av näringsverksamhet har rätt till skattereduktionen, till exempel aktiebolag eller du som bedriver enskild näringsverksamhet.