På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Alkoholskatt

Alkoholskatt är en så kallad punktskatt. Punktskatter ger staten inkomster, men används också för att styra konsumtionen i en för samhället önskvärd riktning.

När du som privatperson beställer alkoholvaror via internet och varorna transporteras hit från ett annat EU-land, ska svensk alkoholskatt betalas för varorna.

Vem som ska betala den svenska alkoholskatten beror på vem som ordnar med transporten till Sverige.

När du ordnar med transporten genom att anlita till exempel ett transportföretag, ska du betala den svenska alkoholskatten. Mer information hittar du i broschyren Privat införsel av alkoholvaror och tobaksvaror (SKV 540).

När säljaren istället ordnar med transporten rör det sig om så kallad distansförsäljning. Då ska säljaren enligt huvudregeln betala den svenska alkoholskatten. Mer information hittar du i broschyren Distansförsäljning av punktskattepliktiga varor till Sverige (SKV 535).

Svensk alkoholskatt ska inte betalas om du själv transporterar varorna till Sverige från ett annat EU-land om varorna är avsedda för ditt eller din familjs personliga bruk, så kallad resandeinförsel.

Under respektive rubrik hittar du fördjupad information.

Skatteverket

Till toppen