Om du har fri parkering vid ditt arbete för din privata bil är det oftast en skattepliktig förmån. Har du en förmånsbil och har fri parkering vid arbetet behöver du inte betala skatt för förmånen.
Riksdagen har beslutat att förlänga skattefriheten för förmån av fri parkering vid arbetsplatsen till och med den 30 juni 2022. Det innebär att du som anställd får parkera gratis eller till subventionerat pris vid din arbetsplats utan att förmånsbeskattas för det. Lagändringen träder i kraft den 1 mars 2022 men kommer att gälla retroaktivt från och med den 1 januari 2022.
Har du en garanterad parkeringsplats i anslutning till ditt jobb för din privata bil ska du beskattas för den förmånen alla dagar oavsett om bilen står där alla dagar eller inte.
Har du inte en egen parkeringsplats utan får stå där det finns plats med din privata bil ska du bara beskattas för förmån de dagar som du använder platsen.
Förmånen värderas till marknadsvärdet, det vill säga vad du skulle fått betala för en parkeringsplats eller garageplats i närheten av ditt arbete. Om det är gratis att parkera på likvärdiga platser i närheten ska du inte beskattas för fri parkering.
Om du kör minst 160 dagar och minst 300 mil i tjänsten per år med din privata bil beskattas du inte för att du har fri parkering eller en garageplats vid ditt jobb.
Kör du minst 60 dagar och 300 mil i tjänsten per år med din privata bil ska du beskattas för förmån av fri parkering de dagar som bilen inte används i tjänsten.
Du som har en förmånsbil beskattas inte för fri parkering eller garageplats vid ditt arbete. Men om din arbetsplats är i din bostad så är fri parkering en skattepliktig förmån.
Det räknas som en skattepliktig förmån om din arbetsgivare betalar för en parkering vid din bostad och det gäller både för din privata bil och om du har en förmånsbil.