Om en person har försvunnit och kan befaras vara död kan du som anhörig ansöka om att få personen dödförklarad. Omständigheterna vid försvinnandet och den tid som gått har stor betydelse för om en dödförklaring kan bli aktuell eller inte.
Om en person har försvunnit och det inte finns några uppgifter om vad som hänt, kan dödförklaring i regel ske tidigast fem år efter försvinnandet.
Om en person har försvunnit och det är utrett att den försvunna personen har dött, kan dödförklaring ske omedelbart. Det ställs i de fallen mycket höga krav på bevisningen. Om det inte anses utrett men i hög grad sannolikt att den försvunna personen är död, kan dödförklaring ske tidigast ett år efter försvinnandet.
Det finns en särskild regel för den som har försvunnit i samband med en naturkatastrof eller en stor olycka eller under liknande omständigheter. I dessa fall får dödförklaring ske omedelbart om det i mycket hög grad är sannolikt att den försvunna personen är död.
Du ansöker på blanketten Ansökan Dödförklaring – försvunnen person. På blanketten kan du läsa mer om vem som kan ansöka och vilka uppgifter som är viktiga för handläggningen.
När det gäller dödförklaringar inom kortare tid än fem år efter försvinnandet ska ärendet i regel bedömas av en särskild nämnd inom Skatteverket.
Efter publiceringen i tidningen måste en viss tid gå. Denna tid (kungörelsetiden) är antingen två eller sex månader beroende på vad som har kommit fram i utredningen.
När kungörelsetiden har gått beslutar Skatteverket om själva dödförklaringen och anger då en dödsdag. Efter detta kan bouppteckning och arvskifte ske.
Skicka blanketten till:
Skatteverket
205 30 Malmö
Har du frågor om dödförklaring kan du kontakta Skatteupplysningen: