Som bloggare och influerare (influencer) kan du behöva redovisa och betala skatt för dina inkomster på internet och sociala medier. Det kan till exempel vara pengar i form av lön eller provision, gratis produkter eller tjänster, donationer samt betalning för annonsutrymme. Här kan du läsa om i vilka situationer som du behöver betala skatt.
Informationen gäller bara skatteregler för dig som inte bedriver en näringsverksamhet.
Du måste som regel redovisa i din deklaration och betala skatt för det du får i form av till exempel kontanta ersättningar eller gratis produkter. Här kan du läsa om vad som gäller i några vanliga situationer.
Ja. Grundregeln är att du ska betala skatt om du behåller en produkt oavsett om du gör reklam för den eller inte. Det du behöver betala skatt för är marknadsvärdet, dvs. priset som du själv hade fått betala om du köpt produkten i en butik eller på en webbplats – det kan vara alltifrån produkter för små summor till märkesjeans och mobiltelefoner.
Du behöver också betala skatt för produkter som du har fått men som du ger bort, säljer, sparar eller lottar ut till dina följare, värdet spelar ingen roll.
Du behöver inte skatta för en produkt som du returnerar eller inte ens hämtar ut. Detta kan även gälla om en vara du fått uppenbart saknat värde för dig både privat och i verksamheten och inte heller använts för något ändamål. Du bör då ange när du lämnar din deklaration vilka varor du fått men som du inte redovisat som inkomst.
Ja. Grundregeln är att du ska betala skatt om du använder en tjänst oavsett om du gör reklam för den eller inte. Det som du ska betala skatt för är priset som du själv hade fått betala om du köpt tjänsten – det kan vara alltifrån tjänster för små summor till gratis resor. Du behöver också betala skatt för tjänster som du har fått men som du ger bort eller lottar ut till dina följare, det gäller oavsett värdet.
Ja, om du får biljetter och hotellrum för att du har eller ska marknadsföra din samarbetspartners produkt eller tjänst. Det finns undantag som gör att din ersättning kan vara skattefri, ett typiskt undantag är om du bloggar för ett företag där du är anställd och reser i tjänsten, eller om resan i övrigt kan anses som en tjänsteresa.
Jasmine är influerare och får en betald utlandsresa av sin samarbetspartner. Under resan arbetar hon heltid åt företaget under fyra av sju dagar. Hon behöver inte betala skatt för sina arbetsdagar men däremot för de tre sista dagarna.
Du behöver betala skatt för måltider som frukost, lunch och middag, med undantag t.ex. om det är fråga om representation vid en affärsförhandling. Enklare förfriskningar som exempelvis kaffe, bullar och frukt är skattefria.
Ja, du behöver betala skatt för donationer som dina följare frivilligt ger dig för att du har en streamingkanal, blogg, videoblogg och liknande. Redovisa pengarna som en inkomst på bilaga T2.
Ja, om du säljer annonsutrymme som du får betalt för exempelvis på din blogg och i sociala medier.
Ja det behöver du eftersom adlinks innebär att du tjänar pengar per klick. Det gäller vare sig du har ett samarbete eller inte. Redovisa pengarna som en inkomst på bilaga T2.
Ja. Du ska betala skatt om du får betalt för att visa rabattkoder i till exempel sociala medier. Det spelar ingen roll om du tjänar en fast summa eller om du har en provisionsbaserad ersättning.
Det beror på eftersom en personlig rabatt har ett värde först om du löser in den i och med att du köper en vara eller tjänst. Det betyder att det du ska betala skatt för är mellanskillnaden mellan det du betalar och marknadspriset.
Ja. Ersättningen som du får när du säljer ditt värdebevis (rabattkoden) är skattepliktig.
Ja. Det spelar ingen roll var produkterna skickas ifrån.
Huvudregeln är att du ska betala skatt för produkternas och tjänsternas marknadsvärde när du får dem som ersättning, eftersom de då är en inkomst för dig. Det gäller både produkter och tjänster som du får av uppdragsgivare samt produkter och tjänster som du får av andra företag – och det gäller oavsett om du behåller, ger bort eller säljer produkterna eller tjänsterna på till exempel bloppis (en sorts loppmarknad). Ett sätt att undvika skatt är att skicka tillbaka produkterna eller tjänsterna, och meddela att du inte önskar fler utskick. Det spelar ingen roll om du har ett avtal med din uppdragsgivare eller om förväntningen att göra reklam är underförstådd.
Ett företag ger Navid skor som kostar 1 000 kronor i butik. Navid testar dem några gånger under ett par månader när han tränar och visar även upp dem på sina sidor. Han har dock andra liknande skor hemma och väljer efter ett tag att sälja skorna på bloppis för 600 kronor. Han måste redovisa inkomsten på 1 000 kronor, dvs. värdet på skorna när han fick dem.
Om Navid visar skorna på sina sidor och sedan omedelbart säljer dem på bloppis är enbart inkomsten på 600 kr skattepliktig. I det fallet har han inte haft möjlighet att använda dem privat.
Om Navid bara får låna skorna en vecka för att visa upp dem på sina sidor och sedan direkt måste lämna tillbaka dem till företaget är lånet skattefritt.
Nej det behöver du inte göra. Om du utser vinnarna efter någon prestation, till exempel bästa foto eller slogan, kan du däremot vara skyldig att som utgivare redovisa de vinster som du skickar till vinnarna. Det gäller dock bara om produkten som är vinst har ett marknadsvärde som överstiger 1 400 kr.
Om du skyndsamt skickar tillbaka produkter eller erbjudanden om tjänster behöver du inte betala skatt för dem.
Ja. En produkt eller tjänst som du får av en uppdragsgivare eller ett företag för att du är influerare anses inte som en skattefri gåva. Det är en ersättning för ditt arbete som influerare och den ersättningen ska du betala skatt på även om du inte marknadsför produkten eller tjänsten – det räcker med att du har tagit emot produkten och behållit den, och givarens förväntan att du ska göra reklam för innehållet.
Ja du behöver betala skatt även om du inte marknadsför innehållet i presentpåsen – det räcker med att du som influerare har tagit emot påsen på ett evenemang (event) och givarens förväntan att du ska göra reklam för innehållet.
Du behöver dock inte betala skatt för enklare reklamprodukter som företaget även delar ut till allmänheten.
Ja du behöver betala skatt om du på grund av din verksamhet tar emot saker som du väljer att behålla och kanske göra reklam för på din blogg eller i sociala medier. Du behöver dock inte betala skatt för enklare reklamprodukter som företaget även delar ut till allmänheten.
Du behöver inte betala skatt för produkterna du lånar om du och din uppdragsgivare har kommit överens om att produkten du lånar ska användas i dina inlägg, ska nämnas i syfte att göra reklam för den eller om den exponeras i andra sammanhang som ger reklamvärde och goodwill till produkten. Det ska också röra sig om lån under enstaka och avgränsade perioder, och inte vara frågan att du fortlöpande lånar varor av liknande karaktär. Du ska också dokumentera de produkter du har lånat med en beskrivning hur de använts.
För att betala skatt måste du först redovisa värdet av dina inkomster i form av produkter och tjänster som du har fått, alltså det marknadsvärde som du själv hade fått betala om du själv köpt produkterna och tjänsterna. Om summorna inte är ifyllda i din inkomstdeklaration ska du själv fylla dem i ruta 1.1 i deklarationen eller på bilaga T2. Deklarera gör du enklast elektroniskt.
Ring Skatteupplysningen om du inte har fått din deklaration, telefonnumret är 0771-567 567. Du kan också beställa deklarationen via vår e-tjänst Beställa blanketter.
Summorna är ifyllda i din deklaration om din eller dina samarbetspartners redovisat ersättningen till Skatteverket. Du behöver själv redovisa dina inkomster på bilaga T2 om utbetalaren inte redovisat ersättningen till Skatteverket så att inkomsterna redan är ifyllda.
Du behöver betala skatt oavsett om du har en fast lön, en rörlig lön eller provision (en procentuell ersättning på din försäljning som du utför åt din samarbetspartner).
Du behöver deklarera dina inkomster om du totalt har tjänat mer än 20 431 kronor under 2022. Tjänade du mindre än så behöver du inte deklarera. Tjänar du mer än 22 208 kr kronor under 2023 ska du deklarera dina inkomster i deklarationen 2024.
Tänk på att beloppet inte innebär gränsen mellan hobby- och näringsverksamhet.
Maja är 16 år och har haft ett sommarjobb där hon tjänade 25 000 kronor. Som influerare (influencer) har hon också haft en inkomst på 15 000 kronor. Då behöver hon deklarera sin inkomst både från sommarjobbet och från sitt arbete som influerare.
Under 2022 har 14-åriga Charlie inte haft något arbete annat än som influerare (influencer). Han behöver deklarera om han har tjänat mer än 20 431 kronor.
Du behöver dokumentera dina inkomster och utgifter samt spara alla underlag som behövs för att du ska kunna deklarera. Det är också viktigt för att Skatteverket ska kunna kontrollera din deklaration samt se om du betalar rätt skatt. Gör en förteckning över alla produkter och tjänster som du får.
Spara alla skriftliga avtal på inkomster samt uppgifter om mottagna produkter och tjänster. Du behöver också spara kvitton som visar dina utgifter. Tänk på att spara både elektroniska och andra handlingar på ett säkert ställe i minst sju år.
Du får göra avdrag för direkta merkostnader som du har haft för dina uppdrag och inkomster. Tänk på att det inte får röra sig om privata levnadskostnader i form av exempelvis internetabonnemang och mobil.
Om du har fått ersättning för ett utfört arbete i form av pengar, tjänster eller produkter så ska din uppdragsgivare skicka ett lönebesked eller annat utbetalningsbesked till dig och redovisa lön och annan ersättning till Skatteverket varje månad – det gäller oavsett om ni har ett skriftligt eller muntligt avtal. Då förifylls det totala beloppet av intäkterna i din inkomstdeklaration i rutan ”Lön, förmåner, sjukpenning med mera” (ruta 1.1).
Om Skatteverket inte har fått uppgift om utbetalningen behöver du själv skriva in beloppet i rutan i deklarationen. Dessutom måste du informera Skatteverket om vem du har fått ersättning från och när utbetalningen gjordes. Det gör du under Övriga upplysningar på deklarationen.
Har du fått ersättning för annat än anställningar och uppdrag ska du istället redovisa ersättningen på bilaga T2, det kan exempelvis vara donationer som du får av dina följare.
När du bedriver en hobbyverksamhet kan du få betala kvarskatt om du har betalat för lite skatt under året. Det kan hända om du har inkomster som din uppdragsgivare inte har gjort skatteavdrag för. När du sedan får ditt slutskattebesked ser du hur mycket du ska betala och när pengarna senast ska vara inbetalda till ditt skattekonto.
Om du vet att du har en stadig, löpande inkomst under året ska du göra extra inbetalningar till ditt skattekonto för att inte få kvarskatt och kostnadsränta. Kontakta Skatteverket för att få en preliminär beräkning på hur mycket skatt du ska betala varje månad. Det gör du genom att skicka in en preliminär inkomstdeklaration, gärna via e-tjänsten Preliminär inkomstdeklaration. Uppgifterna används som underlag för att beräkna din preliminära skatt.
Bedriver du som influerare en självständig verksamhet utan vinstsyfte eller i begränsad omfattning beskattas du i inkomstslaget tjänst eftersom vi bedömer att du har en hobbyverksamhet. Du ska alltså redovisa dina inkomster i din inkomstdeklaration en gång om året. Du ska också betala egenavgifter för vinsten (överskottet) i verksamheten.
Gör så här:
Du ska själv betala dina socialavgifter i form av egenavgifter om du deklarerar inkomster av hobbyverksamhet på deklarationsbilaga T2. Beräkna egenavgifterna på ditt överskott. Du kan även deklarera på Skatteverkets webbplats där en del av bilagan fylls i automatiskt.