Just nu är det svårt att nå oss på telefon. Vi arbetar på att lösa problemet.
Du kan behöva redovisa och betala skatt för dina inkomster på internet och sociala medier. Hur och när du ska betala skatt beror på omfattningen av din verksamhet. Informationen gäller dig som inte är egenanställd eller ännu har företag.
Om du har haft samarbeten med företag på internet eller i sociala medier kan du behöva redovisa och betala skatt för dina inkomster. Det gäller oavsett om du har fått produkter, tjänster eller pengar som ersättning. Du kan också behöva redovisa och betala skatt för lön, provision, donationer och betalning för annonsutrymme.
Skatteverkets verksamhetsutvecklare Jonna Enholm Timén berättar om situationer då du som influerare behöver betala skatt för dina inkomster på internet och sociala medier. Filmen är textad. Längd: 2 minuter 6 sekunder
Du behöver betala skatt om du
Om du har fått en personlig rabatt eller rabattkod som ersättning får den sitt värde först när du löser in eller använder rabatten. Det du ska betala skatt för är mellanskillnaden mellan det du betalar och marknadspriset.
Skatten baseras på marknadsvärdet, det vill säga det pris som du själv hade fått betala om du hade köpt produkten eller tjänsten.
Du behöver inte betala skatt för
Du behöver betala skatt om du
Du behöver inte betala skatt för
Du behöver oftast inte betala skatt om du lånar produkter och båda punkterna är uppfyllda:
Du ska dokumentera de produkter du har lånat med en beskrivning av hur de använts.
Om du lånar en lägenhet, ett fordon, dyrbara produkter eller andra större inventarier går det oftast inte att tillämpa reglerna om skattefritt arbetsredskap. I stället gäller vanliga regler om förmånsbeskattning till exempel för bostadsförmån eller bilförmån.
Du behöver betala skatt för
Provision är en procentuell ersättning på din försäljning som du utför åt din samarbetspartner.
Du behöver betala skatt för ersättningar som du får för
Det spelar ingen roll om du tjänar en fast summa eller om du har en provisionsbaserad ersättning.
Du behöver betala skatt oavsett om du har en fast lön, en rörlig lön eller provision – och om du får inkomster i form av produkter eller tjänster.
Du behöver endast deklarera dina inkomster om du sammanlagt tjänar mer än ett visst belopp per år. Beloppet kan variera från år till år. I beloppet ska du räkna ihop alla dina inkomster och inte bara dem du fått från samarbeten på internet eller i sociala medier. Du ska till exempel även räkna med eventuell lön från annan anställning, inkomster från pension och inkomster från eget företag.
För 2023 var maxbeloppet 22 208 kronor och för 2024 är maxbeloppet 24 237 kronor.
Om du vill ha hjälp med att förstå om och hur du ska deklarera dina inkomster från gig, tillfälliga arbeten och kortare uppdrag kan du använda vår guide.
Du behöver dokumentera dina inkomster för att kunna betala rätt skatt. Spara alla underlag som behövs för att du ska kunna deklarera:
Gör en förteckning över alla underlag. Tänk på att spara både elektroniska och andra handlingar på ett säkert ställe i minst sju år.
Om du fått betalt i pengar ska din uppdragsgivare eller samarbetspartner redovisa ersättningen till Skatteverket. Även när du har fått ersättning i form av tjänster eller produkter ska din uppdragsgivare redovisa din ersättning till Skatteverket. Din uppdragsgivare ska också skicka ett lönebesked eller annat utbetalningsbesked till dig. Det här gäller oavsett om ni har ett muntligt eller skriftligt avtal.
Om din uppdragsgivare har lämnat uppgift om dina ersättningar till Skatteverket kommer den totala summan av dina ersättningar vara ifylld i din inkomstdeklaration i rutan ”Lön, förmåner, sjukpenning med mera” (ruta 1.1).
Om Skatteverket inte har fått uppgift om utbetalningen behöver du själv skriva in beloppet i rutan i deklarationen. Dessutom måste du informera Skatteverket om vem du har fått ersättning från och när utbetalningen gjordes. Det gör du under Övriga upplysningar på deklarationen.
Har du fått ersättning för annat än anställningar och uppdrag ska du istället redovisa ersättningen som hobby på bilaga T2. Det kan till exempel vara donationer som du får av dina följare eller adlinks (att du får betalt för att dina följare klickar på länkar i dina kanaler).
Du kan själv behöva betala sociala avgifter om du får ett överskott på din verksamhet. När du själv betalar sociala avgifter heter det egenavgifter.
Läs mer om när du ska betala egenavgifter och hur mycket du ska betala:
Du får göra avdrag för direkta merkostnader som du har haft för dina uppdrag och inkomster. Tänk på att det inte får röra sig om privata levnadskostnader i form av exempelvis internetabonnemang och mobil.
Om du bedriver en självständig verksamhet utan vinstsyfte eller i begränsad omfattning bedömer vi att du har en hobbyverksamhet. Men det finns uppdragsgivare och samarbetspartners som bara vill anlita uppdragstagare som har F-skatt, det vill säga som driver företag. Därför förekommer det också att influencers eller personer med A-skatt ansluter sig till ett egenanställningsföretag. Du kan läsa mer om det på skatteverket.se.
Om du producerar innehåll om Skatteverket i dina kanaler kan du få hjälp och stöd från oss. Det finns information om det på sidan Innehållsproducent.