Du som är svensk medborgare och planerar att bo i Sverige under ett år eller mer ska i de flesta fall vara folkbokförd här.
För att kunna bli folkbokförd måste du anmäla att du flyttar till Sverige och planerar att bo här i minst ett år. Det gör du genom att besöka ett av Skatteverkets servicekontor. När du kommer till servicekontoret ska alla i din familj som flyttar till Sverige vara med, även barn.
För att ditt besök på servicekontoret ska gå snabbt och smidigt rekommenderar vi att du innan besöket använder vår tjänst Flytta till Sverige. Det gäller både för dig själv och om du har barn och/eller partner som flyttar med. Varje familjemedlem ska lämna in en egen anmälan, även barn. Tjänsten är en digital anmälan som finns på flera språk: engelska, arabiska, dari, pashto och svenska.
När du fyller i din anmälan får du förslag på dokument som du normalt behöver ta med dig när du besöker servicekontoret. Skatteverket kan också fråga efter ytterligare uppgifter och dokument. När du har gått igenom alla steg i tjänsten skriver du ut anmälan och tar med dig den till servicekontoret tillsammans med de dokument som du vill visa.
Om du har en e-legitimation från en utfärdare som är ansluten till eIDAS så kan du logga in i tjänsten. Då kan du spara ett utkast av din anmälan och fortsätta senare.
Du har möjlighet att boka en tid för att lämna in din anmälan på våra servicekontor, men det är inte möjligt att boka tid på alla servicekontor. Du är välkommen att lämna in din anmälan utan att boka tid, men då kan väntetiden på servicekontoret bli längre.
Du som flyttar till Sverige behöver ta med dig följande handlingar när du besöker vårt servicekontor:
Pass eller nationellt id-kort.
På ett nationellt id-kort framgår alltid ditt medborgarskap, körkort räknas därför inte som nationellt id-kort.
Handlingar som styrker om era civilstånd har ändrats sedan ni senast bodde i Sverige, till exempel ett utländskt vigselbevis.
Som ogifta behöver ni inte styrka era civilstånd.
Det finns följande civilstånd:
Handlingar som visar att ni tillhör samma familj.
Handlingar som styrker att du har haft uppehållsrätt i ett annat EU- eller EES-land, till exempel ett anställningsbevis, studieintyg eller registreringsbevis för ett eget företag.
Handlingar som styrker att du har varit bosatt i ett annat EU- eller EES-land.
För att din familjemedlem ska kunna bli folkbokförd i Sverige måste han eller hon kunna visa att du har återvänt till Sverige efter att du har använt din rätt till fri rörlighet inom EU eller EES.
Din familjemedlem ska ha följt med eller anslutit sig till dig när du använt din rätt till fri rörlighet. Din familjemedlem behöver därför kunna visa att du har flyttat till ett annat EU- eller EES-land och att du då har haft uppehållsrätt där, exempelvis genom att ha arbetat eller studerat.
Din familjemedlem måste kunna visa att ni tillhör samma familj. Han eller hon kan till exempel visa upp ett vigsel- eller ett födelsebevis eller ett intyg som styrker att ni har bott tillsammans innan du flyttade till Sverige.
Välj ett av alternativen för att se vilka handlingar han eller hon ska ta med sig när ni besöker ett av våra servicekontor.
Om ni är gifta, registrerad partner eller om den som flyttar med är ett barn under 21 kan ni till exempel ta med er:
Om ni är sambo behöver han eller hon visa att ni lever i ett stadigvarande äktenskapsliknande förhållande och har ett gemensamt hushåll. För att visa att ni har bott och bor tillsammans kan han eller hon ta med sig:
Om den som flyttar med är ett barn över 21 år eller om ni har en annan familjerelation måste ni ta med er följande handlingar:
Ett intyg som styrker att personen redan före flytten till Sverige var beroende av dig för sin försörjning.
Ett intyg från en behörig myndighet som styrker att ni har bott i samma hushåll innan du flyttade till Sverige.
Ett intyg som styrker att personen har en allvarlig sjukdom som kräver att du personligen tar hand om honom eller henne.
Om ni inte tillhör samma familj
Din familjemedlem behöver styrka sin egen uppehållsrätt eller få ett uppehållstillstånd för att kunna bli folkbokförd i Sverige om:
Ansök om uppehållstillstånd hos Migrationsverket
När ett barn under 18 år ska flytta till Sverige behöver alla vårdnadshavare skriva under anmälan om att barnet ska flytta. Om den ena vårdnadshavaren saknar möjlighet att närvara vid servicekontoret behöver han eller hon lämna ett skriftligt medgivande för flytten till Sverige.
Barn som har fyllt 16 år kan själv göra och skriva under en egen anmälan utan vårdnadshavarnas skriftliga medgivande.
Hanna som är svensk medborgare flyttade till Frankrike för att studera. Under sin studietid träffade hon fransmannen Pierre. Paret bodde tillsammans i Frankrike under hela Hannas studietid. När Hanna blev klar med studierna flyttade de till Sverige. Nu vill Pierre folkbokföra sig i Sverige och få ett personnummer.
Pierre går till Skatteverkets servicekontor för att göra en anmälan. Han har med sig sitt eget pass, ett hyreskontrakt som visar att de bodde tillsammans i Frankrike och ett studieintyg som visar att Hanna har studerat i Frankrike.