För dig som bor på flera bostäder är det viktigt att du är folkbokförd på rätt adress.
Dubbel bosättning innebär att du har flera bostäder och bor i var och en av dem minst en sjundedel av din tid. Vid dubbel bosättning avgör Skatteverket var du ska vara folkbokförd, beroende på din livssituation.
En sjundedel av din tid kan innebära till exempel
Var du ska vara folkbokförd vid dubbel bosättning beror på din boendesituation. Vi tar hänsyn till hur din livssituation ser ut. Till exempel
Vissa barn bor på två olika adresser. Det är till exempel vanligt när två föräldrar är separerade, har varsin bostad och barnet sover hos båda föräldrarna.
Du som flyttar för att studera vid universitet eller högskola ska vara folkbokförd på din studieort. Om du däremot flyttar för att läsa på grundskola eller gymnasium ska du vara folkbokförd hos dina föräldrar.
Information om avdrag för dubbel bosättning finns i Avdragslexikonet under D (dubbel bosättning).
» Till avdragslexikon för privatpersoner
Skatteverket har rätt att göra kontrollbesök i folkbokföringsärenden. Vi gör besöken för att säkerställa att personer som bor i Sverige finns med i registret och att adressuppgifterna är korrekta.
Vid besöket går vi igenom olika frågor för att ta reda på om vi har rätt information. För att vara säkra på att vi pratar med rätt person har Skatteverket rätt att be om legitimation eller annat identifikationsdokument. Vi behöver inte underrätta om besöket i förväg. Reglerna för kontrollbesök ingår i Folkbokföringslagen och trädde i kraft den 1 juli 2018.
Du ska alltid skicka tillbaka brev till avsändaren genom att skriva ”åter avsändaren: bor inte på denna adress” på brevet och sedan posta det. På det sättet får avsändaren veta att personen inte finns på adressen.
Om du känner personen är det bra om du kan be hen att anmäla flytt till rätt adress.
Skatteverket utreder om det är något som behöver ändras i folkbokföringen. Det som är bra för oss att veta då är:
Du behöver inte lämna ditt namn eller dina kontaktuppgifter om du inte vill, men det underlättar för Skatteverket om du gör det. Skatteverket kan behöva kontakta dig och ställa följdfrågor om de uppgifter du lämnat.
Du meddelar Skatteverket enklast genom tjänsten Tipsa om misstänkt fusk.
Du kan också ringa Skatteupplysningen på telefonnummer 0771-567 567.