På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Spärra obehörig adressändring

I tjänsten Spärra obehörig adressändring kan du förhindra att någon obehörig ändrar din adress. När spärren är aktiverad godkänns bara adressändringar som görs med e-legitimation i Skatteverkets tjänster för Flyttanmälan eller Särskild postadress. Detta minskar risken för att någon använder dina personuppgifter för bedrägerier och id-kapning.

Tjänsten Spärra obehörig adressändring kan bara användas av privatpersoner. Den kan alltså inte användas av företag.

För att använda tjänsten Spärra obehörig adressändring ska du ha fyllt 18 år.

Om du ska flytta och har spärrat din adress för obehörig adressändring ska du anmäla flytten i Skatteverkets tjänst Flyttanmälan. Du ska inte fylla i och skicka in någon pappersblankett. Detsamma gäller anmälan om särskild postadress.

Använd vår e-tjänst

Spärra obehörig adressändring

Använd tjänsten för att anmäla att adressändringar bara ska kunna göras med e-legitimation.

Spärra obehörig eftersändning

Komplettera gärna med Svensk Adressändrings gratistjänst Adresslåset. Tjänsten spärrar obehörig eftersändning eller lagring av din post.

Familjemedlemmar kan ändra adress

När du har spärrat för obehörig adressändring kan familjemedlemmar som är folkbokförda tillsammans med dig fortfarande ändra din adress om de använder e-legitimation. Exempel på familjemedlemmar är make, maka, registrerad partner, barn, föräldrar och sambo (om ni har gemensamma barn).

Bevaka din adress gratis

Du som har en säker, digital brevlåda för myndighetspost får nu ett meddelande så fort din folkbokföringsadress ändras i vårt register. Tjänsten är gratis och det är ett snabbt och säkert sätt att hålla koll på din adress.

I den digitala brevlådan anger du själv om du vill ha ett sms eller ett mejl när du får myndighetspost från Skatteverket eller andra myndigheter.

Skatteverket

Till toppen