På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Anmäla flytt som student

Du som flyttar för att studera vid universitet eller högskola ska vara folkbokförd på din studieort. Om du däremot flyttar för att läsa på grundskola eller gymnasium ska du vara folkbokförd hos dina föräldrar. Grundregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor, det vill säga där du sover flest nätter.

Använd vår e-tjänst

Gör flyttanmälan

Använd vår e-tjänst för att göra flyttanmälan snabbt och enkelt. Du behöver bara ha en e-legitimation, till exempel Mobilt BankID.

Om du studerar på universitet eller högskola

Om du flyttar till en annan ort för att studera på universitet eller högskola ska du vara folkbokförd på den orten. Då ska du göra en flyttanmälan.

Dubbel bosättning

Om du även bor kvar i din tidigare bostad, till exempel en gång i veckan, så kallas det dubbel bosättning. Dubbel bosättning innebär att du har flera bostäder och bor i var och en av dem minst en sjundedel av din tid. Det är Skatteverket som avgör vilken av adresserna du blir folkbokförd på.

Att bo en sjundedel av din tid kan innebära att du sover där till exempel:

  • ett dygn i veckan eller
  • två dygn varannan vecka.

Det är Skatteverket som avgör vilken av adresserna du blir folkbokförd på. Vi tar hänsyn till hur din livssituation ser ut, till exempel i följande avseenden:

  • Om du bor tillsammans med din familj i någon av bostäderna. Till familj räknar vi make, maka, registrerad partner, sambo eller barn som fortfarande bor hemma.
  • Var din arbetsplats finns eller var du studerar (gäller om du studerar vid ett universitet eller en högskola).
  • Storleken och standarden på de olika bostäderna.
  • Hur ofta och hur länge du vistas i de olika bostäderna.

Om du läser på grundskolan eller gymnasiet

Om du är under 18 år och på grund av dina studier måste bo i en annan bostad än dina föräldrar, ska du ändå vara folkbokförd hos dina föräldrar. Det gäller så länge du fortsätter i grund- eller gymnasieskola eller motsvarande utbildning som du påbörjat innan du fyllt 18 år, dock längst till och med din 21-årsdag.

Studera utomlands

Om du tänker studera utomlands mer än ett år ska du göra en flyttanmälan till utlandet hos Skatteverket.

» Läs mer om flyttanmälan om du ska studera utomlands

Skatteverket

Till toppen