På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Du som har flyttat till Sverige från utlandet och som planerar att bo här i ett år eller mer ska i de flesta fall vara folkbokförd här. När du blir folkbokförd får du ett svenskt personnummer och registreras som bosatt på en fastighet och en adress. Dessutom registreras ditt civilstånd och din eventuella relation till maka eller make, barn och förälder.
För att kunna bli folkbokförd måste du anmäla att du har flyttat till Sverige. Det gör du via ett personligt besök på ett av Skatteverkets servicekontor. När du kommer till servicekontoret ska alla i din familj som flyttar till Sverige vara med, även barn. Vad du ska ha med beror på vilket medborgarskap du har.
Läs mer under
Storbritannien lämnade EU den 31 januari 2020. Under den övergångsperiod som därefter följde fortsatte dock EU:s regelverk att vara gällande för brittiska medborgare och deras familjemedlemmar. Detta innebär att personerna kunde vistas i Sverige med uppehållsrätt till och med den 31 december 2020.
Från och med den 1 januari 2021 kan brittiska medborgare och deras familjemedlemmar inte längre stödja sig på bestämmelserna om uppehållsrätt. Deras rätt att vistas i Sverige regleras istället av utträdesavtalets bestämmelser om skydd för särskilt berörda medborgare.
Bestämmelserna i utträdesavtalet ger brittiska medborgare och deras familjemedlemmar rätt att vistas i Sverige om de uppfyller följande krav.
Vid anmälan om flyttning till Sverige måste brittiska medborgare och deras familjemedlemmar visa att de har beviljats uppehållsstatus av Migrationsverket, eller i vart fall att de har ansökt om och har ett pågående ärende om uppehållstatus där. Därefter bedömer Skatteverket om personens uppehållsstatus fortfarande består och om den kan antas bestå under minst ett år (3 § FOL).
Det är ett absolut krav för att få stödja sin vistelse i Sverige på utträdesavtalets bestämmelser att personen ansöker om och beviljas uppehållsstatus av Migrationsverket. Den som inte ansöker om uppehållstatus i tid eller får avslag på sin ansökan har inte rätt att åberopa bestämmelserna utträdesavtalet vid flyttning till Sverige. Dessa personer måste som regel istället ha ett uppehållstillstånd för att kunna bli folkbokförda.
Läs mer om de tre kraven under respektive rubrik nedan.
Mer om kravet på uppehållsstatus
Enligt utträdesavtalet kan varje medlemsstat själv bestämma vissa villkor som måste vara uppfyllda för att brittiska medborgare och deras familjemedlemmar ska ha rätt att vistas i landet. Sverige har i sin nationella lagstiftning infört krav på att berörda personer ska beviljas en särskild status – så kallad uppehållsstatus – för att ha laglig rätt att vistas här i landet med stöd av utträdesavtalet (3 b kap. UtlL och i UtlF).
Brittiska medborgare och deras familjemedlemmar ska ansöka om uppehållsstatus hos Migrationsverket. Migrationsverket ska utfärda ett intyg om att en sådan ansökan har lämnats in. Till den som beviljas uppehållsstatus utfärdar Migrationsverket ett bevis om uppehållsstatus. Den som anmäler flyttning till Sverige bör bifoga beviset eller intyget för att visa att hen har beviljats, eller i vart fall ansökt om, uppehållstatus.
Mer om kravet på vistelse med uppehållsrätt vid övergångsperiodens slut
För att omfattas av utträdesavtalets bestämmelser måste den brittiska medborgaren ha vistats i Sverige med uppehållsrätt vid tidpunkten för övergångsperiodens slut. Det innebär att det inte är möjligt för brittiska medborgare och deras familjemedlemmar att med stöd av bestämmelserna i utträdesavtalet flytta till Sverige vid en senare tidpunkt. Personer som flyttar, d.v.s. påbörjar sin vistelse i Sverige, efter den 31 december 2020 behöver i likhet med övriga tredjelandsmedborgare som regel ett uppehållstillstånd.
Familjemedlemmar som är i så kallat direkt släktskap med en person som uppehåller sig i Sverige med stöd av utträdesavtalet är undantagna från kravet att de måste ha uppehållit sig i Sverige vid övergångsperiodens utgång. Dessa personer härleder istället sin rätt till vistelse enligt utträdesavtalet från släktingen, och har alltså möjlighet att ansluta till släktingen i Sverige även efter den 31 december 2020. Med personer i direkt släktskap avses bland annat barn till en förälder som vistas i Sverige med uppehållstatus.
Mer om kravet på att villkoren för uppehållstatus måste vara uppfyllda under hela vistelsen i Sverige
För att behålla sin rätt att vistas i Sverige med uppehållstatus krävs att personen uppfyller kraven i utträdesavtalet om laglig vistelse i Sverige under hela vistelsetiden. Kraven för uppehållstatus är i huvudsak desamma som kraven för uppehållsrätt.
För att personen ska kunna folkbokföras måste dessutom – enligt folkbokföringsrättsliga regler – uppehållstatusen eller någon annan laglig grund för vistelse kunna antas bestå under minst ett år (3 § FOL).
Här har vi samlat länkar till andra webbplatser där du kan följa utvecklingen och hitta allmän information om brexit.
För att ditt besök på servicekontoret ska gå snabbt och smidigt, rekommenderar vi att du innan
besöket använder vår tjänst Flytta till Sverige. Det gäller både för dig själv och för dina eventuella barn. I tjänsten fyller du i personuppgifter och svarar på frågor om din planerade vistelse i Sverige. När du har gått igenom alla stegen i tjänsten får du ett antal sidor som du ska skriva ut och ta med dig till servicekontoret tillsammans med övriga handlingar.
Tjänsten är fortfarande under utveckling, vilket innebär att vi ser över och förbättrar den med hjälp av de synpunkter vi får från användarna.
Flytta är en guide som riktar sig till dig som bor utanför EU/EES och ska flytta till Sverige för att arbeta. Genom att svara på ett antal frågor får du en personlig guide för hur du ska gå tillväga och vad du måste göra, från när du har fått ett jobberbjudande till att du bor och jobbar i Sverige.
Välj vad som passar in på dig och ditt medborgarskap eller om du kommer som familjemedlem:
» Du är medborgare från EU eller EES
» Du är medborgare i ett land utanför EU eller EES eller statslös
» Du tillhör en familj som bor eller ska flytta till Sverige
Du som söker asyl i Sverige
För att bli folkbokförd i Sverige måste du ha ett uppehållstillstånd. Du ansöker om uppehållstillstånd hos Migrationsverket.
Om du har frågor kring din asylansökan och uppehållstillstånd ber vi dig kontakta Migrationsverket för mer information.
Att vara folkbokförd i Sverige innebär att:
» Läs mer om folkbokföringssystemet
Du ska ha ditt namn på dörren och på post- eller fastighetsboxen i entrén. Det är viktigt för att din post ska kunna delas ut och gäller även för dig som är inneboende hos någon eller hyr bostad i andra hand.
Du ska inte skriva c/o i din anmälan om flytt till Sverige eftersom att Skatteverket inte registrerar c/o i din folkbokföringsadress.
Mer information om c/o finns hos Post- och telestyrelsen
Vissa myndigheter eller organisationer kan begära att du visar ett personbevis när du ansöker om något hos dem. Personbevis är ett utdrag från folkbokföringsregistret som visar vilka uppgifter som finns om dig, till exempel namn, adress och civilstånd. Du kan beställa personbevis när du blivit folkbokförd i Sverige och när du fått ett personnummer. Du behöver bara beställa ett personbevis när någon begär det av dig.
Alla vårdnadshavare behöver tillsammans göra en anmälan om att flytta till Sverige för barn under 18 år. Om den ena vårdnadshavaren befinner sig utomlands behöver han eller hon lämna ett skriftligt medgivande. I medgivandet måste det framgå att det gäller en anmälan om att flytta till en adress. Barn över 16 år kan göra en egen anmälan.
Om du har inkomster från ett annat land
Tänk på att när du flyttar till Sverige och blir folkbokförd kan du samtidigt bli skyldig att betala skatt i Sverige för dina inkomster från ett annat land. Kontakta Skatteverket om du har sådana inkomster.