Efter att Storbritannien lämnade EU har reglerna ändrats för dig som brittisk medborgare och dina familjemedlemmar.
Från och med den 1 januari 2021 gäller inte bestämmelserna om uppehållsrätt för dig som är brittisk medborgare och för dina familjemedlemmar. Din rätt att vistas i Sverige regleras istället av utträdesavtalets bestämmelser om skydd för särskilt berörda medborgare.
Bestämmelserna i utträdesavtalet ger dig som är brittisk medborgare och dina familjemedlemmar rätt att vistas i Sverige om ni uppfyller följande krav:
Vid anmälan om flytt till Sverige måste brittiska medborgare och deras familjemedlemmar visa att de har beviljats uppehållsstatus av Migrationsverket, eller har ansökt om och har ett pågående ärende om uppehållstatus. Sedan bedömer Skatteverket om uppehållsstatusen fortfarande består och om den kan antas bestå under minst ett år.
Sverige har infört krav på att berörda personer ska beviljas en särskild status – så kallad uppehållsstatus – för att ha laglig rätt att vistas här i landet med stöd av utträdesavtalet.
Du som är brittisk medborgare och dina familjemedlemmar ska ansöka om uppehållsstatus hos Migrationsverket. Migrationsverket utfärdar ett bevis om uppehållsstatus till personer som har beviljats uppehållsstatus. När du anmäler flytt till Sverige bör du visa upp beviset på att du har beviljats uppehållsstatus eller en bekräftelse på att du har lämnat in ansökan om uppehållsstatus till Migrationsverket.
För att omfattas av utträdesavtalets bestämmelser måste du som är brittisk medborgare ha vistats i Sverige med uppehållsrätt vid tidpunkten för övergångsperiodens slut, alltså den 31 december 2020. Det innebär att det inte är möjligt för brittiska medborgare att med stöd av bestämmelserna i utträdesavtalet, flytta till Sverige vid en senare tidpunkt, då gäller andra regler. Om du flyttar till Sverige, eller börjar din vistelse i Sverige, efter den 31 december 2020 behöver du som regel ett uppehållstillstånd.
Familjemedlemmar som är i så kallat direkt släktskap med en person, som uppehåller sig i Sverige med stöd av utträdesavtalet, är undantagna från kravet att de måste ha uppehållit sig i Sverige vid övergångsperiodens utgång. Då har personen rätt till vistelse enligt utträdesavtalet från släktingen och har alltså möjlighet att ansluta till släktingen i Sverige även efter den 31 december 2020.
Med personer i direkt släktskap menas släktskap i rakt upp- eller nedstigande led, det vill säga barn eller föräldrar. Även make och sambo är en sådan närstående familjemedlem att de enligt Skatteverkets bedömning ska anses vara i direkt släktskap.
För att behålla din rätt att vistas i Sverige med uppehållstatus krävs att du uppfyller kraven i utträdesavtalet om laglig vistelse i Sverige under hela vistelsetiden. Kraven för uppehållstatus är till stor del desamma som kraven för uppehållsrätt.
För att kunna bli folkbokförd i Sverige måste uppehållstatusen, eller någon annan laglig grund för vistelse, kunna antas bestå under minst ett år.
Här har vi samlat länkar till andra webbplatser där du kan följa utvecklingen och hitta allmän information om brexit.