På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Att gifta sig i Sverige eller i utlandet

Inför en vigsel i Sverige måste du ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Du får gifta dig i Sverige även om du inte är bosatt i Sverige.

När hindersprövningen är klar får du ett intyg om hindersprövning och ett vigselintyg av Skatteverket. Dessa ska du lämna till vigselförrättaren.

I Sverige kan du vigas

  • inom ett trossamfund av en behörig vigselförrättare (religiös vigsel) eller
  • inför en vigselförrättare som länsstyrelsen har förordnat (borgerlig vigsel).

Kontakta det aktuella samfundet, till exempel en församling i Svenska kyrkan, för närmare information om religiös vigsel. Borgerlig vigsel bokar du hos kommunens kansli.

Efter vigseln får brudparet ett så kallat vigselbevis av vigselförrättaren som ett minne av vigseln. Vigselförrättaren fyller också i intyget för vigsel och skickar tillbaka det till Skatteverket där vigseln registreras i folkbokföringen.

Har du ett hindersprövningsintyg från ett annat nordiskt land och gifter dig i Sverige ska vigselförrättaren skicka en underrättelse om vigseln till Skatteverket. Skatteverket registrerar därefter vigseln i folkbokföringen.

I Sverige är äktenskapet könsneutralt, det vill säga ni som gifter er kan antingen vara man och en kvinna, två kvinnor eller två män.

Vigsel i utlandet

I utlandet kan du gifta dig inför antingen en svensk eller en utländsk myndighet. Efter vigseln i utlandet ska du visa ett intyg för Skatteverket om att vigseln har ägt rum. Skicka in en vidimerad kopia på vigselhandlingen och om du har gift dig med en aldrig folkbokförd person är det bra om du även visar upp en kopia av din makas eller makes pass för Skatteverket.

Om Skatteverket bedömer att vigseln är giltig i Sverige registreras den i folkbokföringen.

Inför svensk myndighet

Du kan gifta dig inför en svensk myndighet i utlandet om du eller den person du ska gifta dig med är svensk medborgare. Vänd dig då till en svensk ambassad, ett svenskt konsulat eller till Svenska kyrkan. Utrikesdepartementet har information om vilka ambassader och konsulat som utför vigslar. Hos Svenska kyrkan finns information om var det går att gifta sig enligt Svenska kyrkans ordning i utlandet. 

Kom ihåg att ta med hindersprövningen och vigselintyget från Skatteverket.  

Inför utländsk myndighet

Kontakta först den utländska myndigheten för att ta reda på vilka dokument som kan behövas för vigsel i det landet och om dokumenten behöver stämpel av handläggare från Skatteverket eller inte.

Äktenskapscertifikat

En utländsk myndighet kan till exempel kräva att du lämnar ett äktenskapscertifikat inför vigseln. Ett äktenskapscertifikat är en individuell handling som visar att du har rätt att gifta dig. Det betyder att om ni är två svenska medborgare som ska gifta er inför en utländsk myndighet behöver ni varsitt certifikat.

Om du är svensk medborgare och folkbokförd i Sverige ansöker du om äktenskapscertifikat hos Skatteverket genom att fylla i blankett "Äktenskapscertifikat, ansökan och försäkran" (SKV 7881).

Är du svensk medborgare men bosatt i utlandet ska du i stället kontakta närmaste svenska ambassad eller konsulat.

Är du folkbokförd i Sverige men inte svensk medborgare kan du visa upp ett personbevis där ditt civilstånd framgår, till exempel Utdrag om folkbokföringsuppgifter.

Äktenskapsbevis

I Sverige utfärdas inte internationella äktenskapsbevis (Marriage certificate) som bevis för att två personer har gift sig. Det dokument som motsvarar äktenskapsbeviset är personbeviset Utdrag om folkbokföringsuppgifter. Det går att få på svenska eller på engelska.

Skatteverket

Till toppen