På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Cykelförmån

Om arbetsgivaren låter en anställd använda en tjänstecykel privat är det en skattepliktig förmån för den anställda och arbetsgivaren ska göra skatteavdrag och betala arbetsgivaravgifter.

Förmånsvärdet beräknas till vad det hade kostat den anställda att själv bekosta en motsvarande cykel.

Om avsikten är att den anställda i praktiken ska få behålla cykeln, kan arbetsgivaren redovisa ett förmånsvärde som motsvarar marknadsvärdet på cykeln liksom eventuella senare kostnader för service och reparationer. Arbetsgivaren behöver då inte redovisa förmånsvärden varje månad i arbetsgivardeklarationerna.

Om avsikten är att den anställda enbart ska få låna cykeln under en viss tid och sedan återlämna den ska arbetsgivaren räkna ut ett förmånsvärde varje månad. Det handlar då om värdeminskningen på cykeln och kostnaderna för service och reparationer. En kapitalkostnad läggs även till eftersom den anställda inte behöver lägga ut egna pengar för cykelköpet. Kapitalkostnaden beräknas till inköpspriset multiplicerat med statslåneräntan plus en procentenhet, f.n. (november 2016) ca 0,27+ 1,0 = 1,27 procent.

Exempel

En anställd får låna en cykel som kostar 5 000 kronor i inköp och beräknas hålla i 10 år. Arbetsgivaren bekostar service och reparationer för 300 kronor under året.

‌Uträkning av förmånsvärde


Belopp i kronor

Värdeminskning

500

Tillbehör, service, reparationer

300

Kapitalkostnad (november 2016 – 1,27 procent)

63

Förmånsvärde

863 kronor

Arbetsgivaren lägger till en tolftedel av värdet när hen beräknar skatteavdrag och redovisar sedan detta värde varje månad i arbetsgivardeklarationerna. På kontrolluppgiften redovisar arbetsgivaren 863 kronor som cykelförmån.

Skatteverket

Till toppen