På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Bilförmånsvärdet för taxibilar, lätta lastbilar och servicebilar kan ibland sättas ner. Det kallas att justera förmånsvärdet och beror på att den typen av bilar huvudsakligen används i tjänsten och kan vara begränsade att använda privat.
Du som arbetsgivare skickar in en ansökan till oss på Skatteverket om att få justerat bilförmånsvärde, och vi tar därefter ett beslut. Beslutet gäller för aktuellt år, vilket innebär att du behöver göra en ny ansökan för varje kalenderår.
Om vi beslutar om ett justerat förmånsvärde ska du informera den anställda som har förmånen.
En taxibil som körs minst 6 000 mil under året och av olika förare kan få ett lägre förmånsvärde. Det beror på att möjligheten att köra den privat är begränsad. Det kan till exempel gälla en taxibil som körs av en anställd på heltid måndag till fredag, men av en annan anställd på helgen.
Förmånsvärdet kan då som mest justeras ner till 40 procent av ett prisbasbelopp. 40 procent av ett prisbasbelopp 2018 är 18 200 kronor. Förmånsvärdet blir då 18 200 kronor.
För taxibilar som körs mindre än 6 000 mil i tjänsten under året gäller vanliga regler för nedsättning och justering av förmånsvärde. Till exempel räknas en stor och specialutrustad taxibil som ett arbetsredskap och kan därför få ett förmånsvärde som motsvarar en normalstor bil.
Förmånsvärdet för en personbil kan sänkas om möjligheterna att använda bilen för privata resor är mycket begränsade. Det kan till exempel gälla en installations- eller distributionsbil som är inredd eller anpassad för annat än persontransporter.
För att få ett lägre förmånsvärde ska minst en av följande punkter vara uppfyllda:
I dessa fall kan förmånsvärdet justeras ner med 25–30 procent.
Lätta lastbilar kan bara få justerat förmånsvärde om de är utrustade så att den privata användningen är mycket begränsad. Det gäller till exempel lätta lastbilar med flak, bara två säten eller bilar med fastmonterad inredning.
Från och med inkomståret 2019 får förmånsvärdet för lätta lastbilar justeras ner till 60 procent av lastbilens ordinarie förmånsvärde. Denna justering tillämpas både för äldre lastbilar och för de nya som tagits i trafik den 1 juli 2018 eller senare.
Som tidigare ska arbetsgivaren ansöka hos Skatteverket om justerat förmånsvärde inför varje nytt inkomstår.
Om den anställda kör minst 3 000 mil i tjänsten med lastbilen under inkomståret får arbetsgivaren göra ytterligare en nedsättning till 75 procent av det justerade värdet, det vill säga till 45 procent av fullt värde.
Lätta lastbilar kan bara få justerat förmånsvärde om de är utrustade så att den privata användningen är mycket begränsad. Det gäller till exempel lätta lastbilar med flak, bara två säten eller bilar med fastmonterad inredning.
Det är prisbasbeloppet för bilens tillverkningsår som ska användas vid justering.
När du ska beräkna bilförmånsvärdet för lätta lastbilar utgår du från vårt beslut i stället för att välja nybilspriset i vår billista.
Detaljer om lastbilen | Belopp eller årtal |
---|---|
Totalvikt | 2 850 kilo |
Tillverkningsår | 2013 |
Nybilspris | 260 000 kronor |
Nybilspris enligt beslut (prisbasbelopp 2013 är 44 500 kronor) | 133 500 kronor |
I exemplet ovan ska du fylla i 133 500 kronor (3 x 44 500) som nybilspris när du gör beräkningen i e-tjänsten Bilförmånsberäkning. Utan en justering skulle förmånsvärdet ha beräknats på nybilspriset 260 000 kronor.
För bilar med tillverkningsår 2018 eller senare som tas i trafik den 1 juli 2018 eller senare gäller nya regler för beräkning av förmånsvärdet. De nya reglerna innebär bland annat att bilens fordonsskatt tillkommer vid beräkningen av förmånsvärdet.
För lätta lastbilar som får justeras ner till tre eller fem prisbasbelopp får även fordonsskatten justeras ner till 50 procent vid beräkning av bilförmånsvärdet.
Du kan läsa mer om justering av förmånsvärdet i Rättslig vägledning.