En anställd ska beskattas för drivmedelsförmån om du som arbetsgivare betalar drivmedel för privata körningar. Det gäller oavsett om körningen sker med en förmånsbil eller om den anställda använder sin egen privata bil. Det gäller alla typer av drivmedel, även el och andra miljöbränslen. Du som arbetsgivare ska betala arbetsgivaravgifter och ta med förmånsvärdet i underlaget när du ska beräkna skatteavdraget.
Förslag om tillfällig skattefrihet för laddel på arbetsplatsen
Regeringen har föreslagit en tillfällig skattefrihet för laddel på arbetsplatsen. En förutsättning för skattefriheten är att laddningen sker vid en laddpunkt eller ett eluttag som arbetsgivaren tillhandahåller i anslutning till arbetsplatsen. Lagändringen föreslås träda i kraft 1 juli 2023 och gälla till utgången av juni 2026
Förmånen för drivmedel räknas alltså ut separat, utöver själva bilförmånsvärdet.
En körjournal är ett bra sätt för den anställda att visa hur förmånsbilen har använts, så att hen bara beskattas för drivmedel som används till privat körning.
En anställd som inte kan visa hur en bil har använts ska beskattas för allt drivmedel som har använts till förmånsbilen under ett inkomstår.
Beräkningen av förmånsvärdet påverkas av om drivmedlet går till en förmånsbil eller privat bil.
Utgå från marknadsvärdet när du ska räkna ut ett drivmedelsförmånsvärde. Som marknadsvärde för bensin, diesel, gas och etanol använder du det pris som den anställda själv skulle ha betalat för drivmedlet, inklusive moms.
Som marknadsvärde vid laddning av elbil vid arbetsplatsen kan du använda samma genomsnittliga pris inklusive moms per kilowattimme som en anställd betalar om hen laddar bilen vid sin bostad.
Om drivmedlet har använts till en förmånsbil räknar du ut drivmedelsförmånsvärdet genom att multiplicera marknadsvärdet med 1,2 för den mängd drivmedel som har använts vid privat körning.
Använd samma värde när du ska beräkna skatteavdraget. Som underlag för arbetsgivaravgifter använder du däremot marknadsvärdet utan att multiplicera det med 1,2.
För bilar som tankas med bensin, diesel, gas och etanol räknar du fram förmånsvärdet en månad utifrån:
Under januari kör en anställd 100 mil privat och 200 mil i tjänsten med en förmånsbil. Bränslefakturan visar att bilen har tankats för 3 600 kronor inklusive moms under månaden. 3 600 kronor motsvarar alltså marknadsvärdet för den totala körningen.
Den anställda har kört totalt 300 mil men ska bara beskattas för de 100 mil som hen har kört privat. Bränslets marknadsvärde för den privata körningen ska multipliceras med 1,2.
Uträkning: 3 600 × (100 ÷ 300) = 1 200. 1 200 × 1,2 = 1 440.
För eldrivna bilar räknar du fram förmånsvärdet per månad utifrån:
Under januari kör en anställd 100 mil privat och 200 mil i tjänsten med en förmånsbil.
Marknadsvärdet för elen som har laddats vid arbetsplatsen är 800 kronor.
Uträkning: 800 × (100 ÷ 300) = 266. 266 × 1,2 = 319.
Om den anställda betalar dig som arbetsgivare för drivmedlet som har använts vid privat körning, ska förmånsvärdet sättas ner med ersättningens belopp.
En anställd betalar 1 200 kronor till sin arbetsgivare, vilket motsvarar drivmedlets marknadsvärde för hens privata körning.
Drivmedelsförmånen är beräknad till 1 440 kronor (1 200 × 1,2). Den anställda ska därför beskattas för drivmedelsförmån på 240 kronor (1 440 – 1 200).
Om den anställda däremot betalar 1 440 kronor till sin arbetsgivare beskattas hen inte för drivmedelsförmån.
Om drivmedlet har använts till en privat bil ska du utgå från marknadsvärdet utan att multiplicera med 1,2 när du räknar ut drivmedelsförmånsvärdet.
Du använder sedan samma värde som underlag för skatteavdrag och arbetsgivaravgifter.
Under januari kör en anställd 100 mil privat och 200 mil i tjänsten med en privat bil. Bränslefakturan visar att bilen har tankats för 3 600 kronor inklusive moms under månaden. 3 600 kronor motsvarar alltså marknadsvärdet.
Den anställda har kört totalt 300 mil men ska bara beskattas för de 100 mil som hen har kört privat.
Uträkning: 3 600 × (100 ÷ 300) = 1 200.
En förmån ska vanligtvis beskattas samma månad som den används. Drivmedelsförmån ska däremot beskattas månaden efter den månad som bilen tankades eller laddades. Det beror på att de flesta arbetsgivare betalar drivmedel på faktura, som de får från bensinbolaget månaden efter tankningen. Förmån av drivmedel vid bilförmån redovisar du i ruta 018 i arbetsgivardeklarationen. Om den anställda betalar för drivmedel vid bilförmån så fyller du i det beloppet i ruta 098. Förmån av fritt drivmedel till privat bil redovisar du i ruta 012.
Vissa arbetsgivare anlitar ett serviceföretag eller annat liknande utomstående företag för att tillhandahålla tankkort och administrera företagets och de anställdas drivmedelsinköp.
Det räknas inte som en drivmedelsförmån när en anställd enligt avtal själv betalar drivmedlet för privat körning till ett sådant utomstående företag. Det förutsätter dock att du som arbetsgivare inte gör momsavdrag på drivmedlet.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.