På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Beräkna vinst eller förlust

Säljer du din bostad ska du deklarera försäljningen året efter det år du skriver under köpekontraktet. Du räknar ut vinst eller förlust på lite olika sätt beroende på vilken typ av bostad du säljer.

Du deklarerar alltså försäljningen i inkomstdeklarationen 2017 om försäljningen genomfördes under 2016.

Så här räknar du ut din vinst eller förlust om du har sålt ett småhus, en ägarlägenhet eller en bostadsrätt. För en ägarlägenhet gäller samma regler som för ett småhus. Vill du veta mer om hur man räknar ut vinst eller förlust för de olika bostadstyperna hittar du det här:

Så här räknar du ut vinsten eller förlusten

Bostadsrätt

Försäljningspris

Försäljningsutgifter

Inköpspris

Förbättringsutgifter

Kapitaltillskott

Andel av inre reparationsfond vid försäljningen

Andelen av inre reparationsfond vid köpet


Vinst/Förlust

Småhus, ägarlägenhet eller tomt

Försäljningspris

Försäljningsutgifter

Inköpspris och lagfartskostnad m.m.

Förbättringsutgifter


Vinst/Förlust

Så här deklarerar du

Du ska fylla i vinst eller förlust i din inkomstdeklaration och du ska även fylla i en bilaga och lämna den tillsammans med din deklaration.

Vinst fyller du i vid punkt 7.6 (7.7 om det är en näringsfastighet) och
förlust vid punkt 8.5.
(8.6 om det är en näringsfastighet).

Vilken bilaga du ska lämna beror på vilken typ av bostad du har sålt. I e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 skapas bilagan automatiskt åt dig med förifyllda uppgifter. I e-tjänsten fylls vinsten eller förlusten i automatiskt.

Du kan även se vilken bilaga du ska lämna in på specifikationen som du får tillsammans med din deklarationsblankett. Det vanligaste är att du ska lämna in någon utav dessa bilagor:

SmåhusK5
BostadsrättK6
NäringsfastighetK7
NäringsbostadsrättK8

Om du har använt huset eller lägenheten till annat än bostad åt dig och dina närstående, kontrollera ifall den sålda bostaden är en näringsfastighet eller näringsbostadsrätt. Då gäller andra regler vid beskattningen. Vinst från blankett K7 eller K8 fyller du i vid punkt 7.7 och förlust vid punkt 8.6.

Du kan dessutom importera en fil med en redan ifylld blankett K5 eller K6 till e-tjänsten. Att importera en blankett är det snabbaste sättet att deklarera bostaden. Hur du gör framgår i e-tjänsten. För att bilagan ska kunna importeras krävs att den är skapad i ett program som kan framställa SRU-filer. Kontakta din mäklare om du har fått hjälp med att fylla i blankett K5 eller K6 och vill importera en fil. De flesta mäklare har ett program som kan skapa den fil du behöver. Observera att de förifyllda uppgifterna försvinner när du importerar en blankett.

Köpekontrakt

Köpekontraktet är det dokument som undertecknas när säljaren och köparen är överens om att genomföra köpet och till vilket pris (köpeskilling). I kontraktet finns även handpenningen, tillträdesdagen och eventuella villkor för köpet med. Köpebrevet undertecknas när affären är klar och säljaren har fått hela betalningen.

Det är bara köpekontraktet som avgör vilket år du ska deklarera försäljningen. Det har ingen betydelse när du och köparen skriver på köpebrevet, om ni kommer överens om särskilda villkor i kontraktet, när du får betalningen eller när köparen tillträder.

Skatteverket

Till toppen