Här får du svar på de vanligaste frågorna om moms på bilar. Det finns också länkar till ytterligare information.
Du får normalt inte dra av ingående moms vid inköp av personbil. Kostnader för olika tillval som görs i samband med bilköpet anses ingå i bilens inköpspris och omfattas också av avdragsförbudet. Du får däremot göra avdrag för ingående moms på inköp av personbil om du använder bilen för
Köper du annan utrustning än tillval till företagets bil, exempelvis kommunikationsradio, dragkrok, extraljus eller takbox, får du göra momsavdrag enligt de allmänna momsreglerna. Avdragsrätten påverkas inte av om du köper utrustningen i samband med bilinköpet eller senare.
Du får dra av 50 procent av den ingående momsen om du hyr (leasar) en personbil. För att du ska få göra avdrag krävs att bilen används i mer än ringa omfattning (mer än 100 mil per år) i momspliktig verksamhet. I övrigt finns inget krav på hur mycket bilen måste användas i verksamheten. Du får även dra av 50 procent av momsen om du korttidshyr en bil i samband med en tjänsteresa.
Om du köper en personbil innan hyrestiden gått ut så måste du betala alla leasingavgifter fram till hyrestiden går ut. Den moms som du betalar vid lösen av ett leasingkontrakt är moms på inköp av en personbil och inte på leasingavgiften. Du får därför inte göra avdrag för ingående moms när du löser ett leasingkontrakt, om det inte sker för sådan verksamhet där du har rätt till avdrag vid inköp av personbil.
Du får göra avdrag för hela momsen på hyra av personbil om du använder bilen för
Om du leasar en personbil för bilhandel får du göra avdrag med 50 procent.
Om bilen är ett inventarium eller har hyrts för användning i momspliktig verksamhet får du dra av all ingående moms på driftkostnader. Det räcker att bilen används delvis i företagets momspliktiga verksamhet. Du behöver inte göra någon uppdelning efter skälig grund om du har så kallad blandad verksamhet (både momspliktig och momsfri), även om företagets momspliktiga verksamhet bara är en liten del i din verksamhet.
Som driftkostnad räknas kostnad för bland annat bensin, service, reparation, underhåll och besiktning eller test.
Om bilen inte är ett inventarium får du endast göra avdrag för momsen på bokförda driftkostnader som uppkommer när bilen körs i momspliktig verksamhet. Detsamma gäller om du inte äger bilen eller har hyrt den för annat än momspliktig verksamhet.
Ett nytt transportmedel ska alltid beskattas i det land där transportmedlet finns när transporten till köparen avslutas. Du kan läsa mer om förvärv av nytt transportmedel och vad som är ett nytt transportmedel på Rättslig vägledning.
Om ett nytt transportmedel transporteras från Sverige till ett annat EU-land är försäljningen undantagen från moms i Sverige.
Om du är momsregistrerad och köparen har åberopat ett giltigt VAT-nummer i ett annat EU-land ska du redovisa försäljningen i fält 35 i deklarationen (Försäljning av varor till annat EU-land). Du ska också lämna uppgifter om försäljningen i en periodisk sammanställning. I annat fall ska du endast redovisa försäljningen i fält 42 i momsdeklarationen (Övrig försäljning med mera).
Du som har sålt en ny bil till någon som inte har åberopat ett giltigt VAT-nummer ska också anmäla försäljningen till Skatteverket genom att sända en kopia av fakturan till
Skatteverket
771 83 Ludvika
Säljer du en bil som levereras till en plats utanför EU är det export. Exporten är momsfri.
Även en bil som du säljer i Sverige anses vara exporterad om följande villkor är uppfyllda:
Du blir själv betalningsskyldig för försäljningen vid utgången av den sjätte månaden efter leveransmånaden om du inte kan visa att fordonet förts till en plats utanför EU innan dess. Ansökan om tillfällig registrering gör du hos Transportstyrelsen.
Du kan i efterhand redovisa en försäljning som export genom att använda bestämmelserna om försäljning till turister och andra besökare bosatta utanför EU (taxfree).
Export av bilar ska du redovisa i fält 36 i momsdeklarationen (Försäljning av varor utanför EU).
Om du inte har fått dra av momsen när du köpte bilen ska du inte heller ta ut moms när du säljer den. Ett villkor för att du inte ska ta ut moms vid försäljningen är att bilen är ett inventarium i verksamheten, det vill säga inte är en omsättningstillgång. Om du är bilhandlare ska du därför ta ut moms även på bilar som du köper från privatpersoner. Då kan du använda vinstmarginalbeskattning.
Om du har fått göra avdrag för moms vid inköpet ska du ta ut moms när du säljer bilen. Säljer du bilen till utlandet gäller särskilda regler beroende på om du säljer bilen inom eller utanför EU.
Du ska redovisa moms på bilförmån om du har gjort avdrag för momsen vid inköpet av bilen eller för hela momsen på hyran. Den privata användningen ska uttagsbeskattas på följande sätt:
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.