När du säljer varor som transporteras från Sverige till länder utanför EU kallas det för export. Om du säljer varor som transporteras till ett land utanför EU ska du inte ta ut någon svensk moms. Detta gäller både när du säljer till företag och till privatpersoner.
Här har vi samlat några av de vanligaste situationerna och det viktigaste du behöver tänka på när du exporterar varor.
För att du ska få redovisa försäljningen som export ska du kunna visa att varan har levererats till en plats utanför EU eller att försäljningen anses som export av andra skäl. Till exempel så ingår inte Åland i EU:s momsområde och räknas därför som en plats utanför EU. Du kan visa att en vara har levererats till en plats utanför EU med till exempel tull-, speditions- eller frakthandlingar.
Om varan på uppdrag av dig transporterats av ett transportföretag kan du visa att det är en export med fraktsedel och fraktfaktura. Det är export även om den som transporterar varan lastar om den och därför av transporttekniska skäl lagrar varan en kortare tid, eller om varorna av transporttekniska skäl transporteras via ett annat EU-land.
Att du fått betalt från ett land utanför EU räcker däremot inte som bevis att det är export.
Om det är bestämt att en vara ska exporteras ska du inte ta ut moms på försäljningen om köparen betalar i förskott. Du måste kunna göra sannolikt att förskottet avser varan som ska exporteras. Det bör till exempel finnas både en order och ett ordererkännande.
Det är särskilt viktigt att du kan visa att det är en export vid avhämtningsköp, det vill säga i de fall du levererat en vara i Sverige eller i ett annat EU-land till ett företag som själv för ut varan till ett land utanför EU.
När det gäller avhämtningsköp är försäljningen en export om du kan visa att köparen:
Om du är osäker kan du som säljare ta ut svensk moms vid avhämtningsköp och återbetala momsen när du har fått tillräcklig dokumentation om exporten av köparen.
Om du exporterat varor utan moms behöver du ändå lämna uppgifter om varuförsäljningen i din momsdeklaration. Detta gör du genom att redovisa varuvärdet i svenska kronor i fält 36.
Hej och välkommen till filmen – Sälja varor till privatpersoner utanför EU.
Jag heter Marie och jag heter Jenny.
Den här filmen handlar alltså om hur de svenska reglerna för moms fungerar när du säljer varor till privatpersoner utanför EU. Och för att det ska bli lättare att hänga med så kommer vi att visa ett par exempel.
Det gör vi och sen ska vi avsluta med att visa hur du ska göra för att redovisa det här i din momsdeklaration.
Reglerna som vi tar upp gäller för alla företagsformer, till exempel enskild näringsverksamhet och aktiebolag, men också för offentliga aktörer.
Ja, men innan vi sätter igång så vill jag bara påminna dig om filmen som vi har som heter Moms – introduktionsfilm om internationell moms, som jag hoppas att du sett. Där visar vi nämligen vad som är en vara och vad som är en tjänst. Vi tar även upp och berättar om EU:s momsområde. Du hittar filmen under fliken Moms på skatteverket.se.
Men Marie, då är det väl dags att vi sätter i igång?
Ja, det gör vi!
Och vi börjar med redovisningen, eftersom det är viktigt att du gör på rätt sätt utifrån de förutsättningar som gäller för dig.
Den kan göras på olika sätt beroende på om handeln riktar sig till privatpersoner inom eller utanför EU och vem som då enligt reglerna ska redovisa momsen.
Det kan vara du som företagare som redovisar i en momsdeklaration antingen i Sverige eller någon annanstans.
I vissa situationer måste du kanske registrera dig i ett annat land och redovisa momsen där. Då måste du kontakta det landets skattemyndighet.
Ibland är det så att kunden själv får betala momsen. Det blir det ofta i samband med att en vara importeras.
Den här filmen handlar om handel utanför EU. Och det är först när ett företag säljer utanför EU som det handlar om export och import.
Jenny, du ska börja med att gå igenom vilka förutsättningar som ska vara uppfyllda för att det ska bli en export?
Det stämmer.
Och förutsättningen för att du ska kunna behandla en försäljning som export är att varan lämnar EU, eller att varan aldrig har varit inne i EU. I de fallen ska det inte vara någon svensk moms på försäljningen.
Det är du som säljare som ska bevisa att varan har lämnat EU. Och det innebär att du måste ha ett sparat underlag i din bokföring som visar att varan har transporterats ut ur EU. Underlaget ser lite olika ut beroende på hur varan transporteras.
Lämnar du paketet till ett postombud bör du ha ett kvitto som visar vart paketet går.
Om du inte får ett kvitto får du visa på annat sätt att varan transporterats ut ur EU.
Transporterar du som säljare varorna själv bör du också ha underlag som visar att varorna lämnar EU. Det kan ju exempelvis vara ett bevis från tullmyndigheten i det land där varorna lämnar EU och ett införselbevis i importlandet.
Anlitar du eller köparen en transportör ja, då framgår detta av frakthandlingarna och fraktfakturan. Om din köpare skulle hämta varorna här i Sverige så kallas det avhämtningsköp. Det finns speciella taxfreeregler som kan användas när du säljer till turister från länder utanför EU. Det vanligaste är att du lägger på moms som vanligt, och sedan får turisten ansöka om att få momsen återbetald från en så kallad intygsgivare som oftast finns på våra flygplatser när de lämnar landet och åker hem.
Du kan läsa mer om taxfree-reglerna på vår webbplats, sök efter ”Försäljning till turister”.
Men, nu ska du Marie visa ett exempel, eller hur?
Ja, det ska jag och de vi vill visa här är att det som är avgörande för om det är en export eller inte, det är varans väg, att varan verkligen lämnar EU. Här i vårt exempel, så får den svenska säljaren en beställning av en vara via företagets webbplats från en privatperson i Storbritannien.
Säljaren anlitar en transportör för att leverera varorna till köparen.
Säljaren ska då styrka transporten med transportörens fraktsedel och behöver spara det här underlaget i sin bokföring. Här går varan till ett land utanför EU och därför blir det export.
Säljaren lägger alltså inte på någon moms på sitt försäljningspris.
I det här fallet blir omsättningen gjord utomlands, utan svensk moms, och det är upp till kunden att sköta importen i sitt land och betala moms där.
Men Jenny, ett begrepp som blir mer och mer vanligt är ju dropshipping. Vad är det?
Ja det innebär egentligen bara att du som säljare inte har varorna som du säljer i ditt eget lager, utan att du beställer varorna från dina leverantörer när du själv får en beställning från en kund. Begreppet används både när leverantören finns inom EU och utanför och det här gör att resultatet kan bli lite olika.
Om du köper från en leverantör inom EU så blir det troligen EU-handel mellan företag och det har vi har ett särskilt webbseminarium om. Om leverantören finns utanför EU så blir det någon form av import eller export.
Så om vi tänker oss att varan i vårt exempel istället skickas från en leverantör i Norge så blir detta en export där det svenska Tullverket aldrig blir inblandat.
Själva exporten ska då regleras mellan de norska och brittiska myndigheterna, för att se till att den görs på rätt sätt. Troligen så tar leverantören hand om den här delen.
Även om säljaren inte ansvarar för leveransen till köparen så vill ju företaget ändå få information om när leveransen skett. Och det svenska företaget sparar detta underlag i sin bokföring.
Säljaren lägger alltså inte på någon svensk moms på sitt försäljningspris.
Och i det här fallet så blir omsättningen gjord utomlands, utan svensk moms och det är upp till kunden att sköta importen i sitt land.
Just det här med försäljning helt utanför EU får vi många frågor om.
Dropshipping är en variant, men det kan finnas andra där en företagare köper varor från ett land utanför EU, t ex Kina och säljer till privatpersoner i ett annat land utanför EU, t ex USA eller Storbritannien. Hur blir det då med momsen?
Ja, eftersom varorna aldrig är inom EU:s tullområde så blir det ingen beskattning av moms här, utan det ska redovisas som en exportförsäljning i momsdeklarationen.
Och sen får företaget ta kontakt med tull- och skattemyndigheterna i de inblandade länderna för att undersöka om de kanske måste registrera sig och redovisa moms och motsvarande i något av dom här länderna.
När det är dags att lämna momsdeklarationen ska rätt fält fyllas i. Marie vill du visa vilka fält som kan bli aktuella?
Ja, det ska jag och här ser vi då att vi har loggat in i e-tjänsten för momsdeklarationen.
Om ditt företag säljer en vara till en privatperson utanför EU, ska du sälja varan utan moms, men du behöver ändå lämna uppgifter om försäljningen i din momsdeklaration.
Så du fyller i avsnittet ”Försäljning m.m. som är undantagen från moms” och redovisar försäljningen vid fält 36 – Försäljning av varor utanför EU.
Då så Jenny, då börjar vi väl bli klara här?
Ja det stämmer och nu har vi gått igenom försäljning av varor till privatpersoner utanför EU.
Men, vi har även webbseminarier som handlar om varuhandel och tjänstehandel med företag, både inom EU och utanför EU. Du hittar hela vårt utbud på vår webbplats.
Du hittar oss också på Facebook och Instagram. Där heter vi skatteverketforetag. Följ oss gärna för att få uppdateringar om nyheter som är på gång.
Och med det sagt, så vill Jenny och jag säga tack och hej.
Hej då.
Om du säljer en vara till en privatperson som är på besök från ett annat land ska du ta ut moms precis som vid försäljning till svenska privatpersoner. Om köparen bor i ett land utanför EU kan du under vissa förutsättningar hantera försäljningen som export i efterhand, om du i samband med försäljningen kommer överens med köparen om att återbetala momsen senare. Försäljning till en privatperson som bor i ett annat EU-land kan inte räknas som export i efterhand.
Försäljningen till en privatperson från ett land utanför EU är undantagen från momsplikt först när du som säljare kan visa att köparen fört in varan till ett land utanför EU. För att du ska kunna visa detta krävs dokumentation som du normalt och av naturliga skäl inte kan ha vid försäljningstillfället av varan.
Köparen kan också be dig att skicka varan till ett land utanför EU. Om du gör det är försäljningen en vanlig export och du ska inte ta ut någon moms oavsett varans pris.
Om du säljer en vara till en köpare som tar med sig varan i det personliga bagaget till ett land utanför EU, men inte Norge eller Åland, ska följande villkor vara uppfyllda för att köparen ska få tillbaka momsen:
Chris köper en kristallskål för 500 kronor den 14 januari. Han måste föra ut varan ur EU senast den 30 april för att kunna få tillbaka momsen på sitt köp.
Om köparen är en svensk medborgare som kan visa att denne ska vara bosatt utanför EU i minst 12 månader räknas köparen som en besökare från ett annat land. Detta kan köparen visa till exempel genom intyg om uppehållstillstånd i det landet.
Du som säljare måste få ett intyg från en godkänd intygsgivare eller faktura eller motsvarande handling påstämplad av det tullkontor där varan lämnat EU om att köparen har tagit med sig varan till ett land utanför EU. Köparen måste därför visa upp varan för godkänd intygsgivare eller Tullverket i anslutning till att varan förs ut ur EU. Om du saknar dokumentationen vid försäljningstillfället är varan alltså inte undantagen från momsplikt. Du måste också kunna visa att köparen är bosatt utanför EU med kopia av pass eller motsvarande legitimationshandling.
Köparen som tagit med sig varan ut från Sverige får tillbaka momsen antingen från dig eller från en av Skatteverket godkänd intygsgivare. De godkända intygsgivarna är Global Blue Sverige AB och Planet Payment Sweden AB. Köparen får alltså inte tillbaka momsen på varan hos Skatteverket eller Tullverket.
Om du säljer en vara till en privatperson som är bosatt i Norge eller på Åland kan köparen få tillbaka momsen om följande villkor är uppfyllda:
Beloppsgränsen 1 000 kronor exklusive moms får du tillämpa också på en grupp av varor som normalt utgör en enhet, till exempel en kaffeservis eller en kamera med objektiv.
Du måste få en kopia av köparens tullräkning eller motsvarande handling för att kunna visa att köparen i nära anslutning till leveransen har fört in varan till Norge eller Åland och betalat moms vid importen.
Om försäljningen ska ses som export i efterhand enligt de förutsättningar som vi beskriver ovan ska du redovisa varuvärdet utan moms i fält 36 i din momsdeklaration.
Har du redan lämnat din momsdeklaration och redovisat utgående moms på försäljningen får du lämna en rättelse i efterhand för den period som du redovisade försäljningen i. I din rättelse minskar du den momspliktiga försäljningen och den utgående momsen, och istället redovisar du varuvärdet utan moms i fält 36 i din momsdeklaration.
Exempel om svenska företag som säljer varor till kunder i andra länder.
Stefans företag i Sverige säljer en maskin till Mettes företag i Danmark för 100 000 kronor. Mette säljer maskinen vidare till Petters företag i Norge. Maskinen transporteras direkt från Sverige till Norge.
Susannes företag i Sverige säljer skor till Elkes företag i Tyskland för 100 000 kronor. Skorna transporteras direkt från tillverkaren Marits företag i Norge till Elke i Tyskland.
Bilhandlaren Maria i Sverige säljer en begagnad bil till privatpersonen Roger i Schweiz för 100 000 kronor. Roger hämtar bilen hos Maria i Sverige och kör den själv till Schweiz. Eftersom Maria levererar bilen i Sverige måste hon ta ut moms på försäljningen och deklarera den i momsdeklarationen.
Maria kan betrakta försäljningen som export i efterhand och återbetala momsen till Roger under förutsättning att hon fått handlingar som visar att bilen förts ut ur EU och att den har avregistrerats i vägtrafikregistret.
Kevins företag i Sverige säljer cyklar för 100 000 kronor exklusive moms till Terjes företag i Norge. Terje säljer cyklarna vidare till Tomas företag i Tyskland. Kevin och Tomas är momsregistrerade i respektive land. Varorna skickas från Sverige direkt till Tyskland.
Kevins försäljning till Terje är inte export eftersom cyklarna inte sänds till ett land utanför EU. Varorna kan inte säljas utan moms i Sverige om köparen Terje inte är momsregistrerad i ett annat EU-land än Sverige. Kevin ska ta ut svensk moms med 25 procent på sin försäljning.
Som export räknas även försäljningar i följande fall
Om du levererar varor till exportbutiker på svenska flygplatser så är det momsfritt. Butikerna får sälja sprit, vin, öl, tobak, parfym, andra kosmetiska preparat, choklad och konfektyr till passagerare på resa till platser utanför EU:s momsområde momsfritt.
Om du säljer utrustning som utgör en del av eller används i ett fartyg eller luftfartyg så är det momsfritt. Detsamma gäller om du säljer varor för förbrukning och försäljning ombord på fartyg, luftfartyg och krigsfartyg.
Om du säljer tillfälligt registrerade personbilar och motorcyklar till en privatperson som bor eller stadigvarande vistas på en plats utanför EU så är det under vissa förutsättningar momsfritt. Du måste kunna visa att fordonet varaktigt förts till en plats utanför EU före utgången av den sjätte månaden efter den månad fordonet levererades.
Om du säljer bilar och motorcyklar som inte är tillfälligt registrerade eller lastbilar och bussar gäller de allmänna bestämmelserna vid bedömningen av om försäljningen ska anses som export. Vanligtvis är export inte styrkt förrän en definitiv avregistrering av fordonet skett i Sverige.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.