Ekonomisk verksamhet med hästar kan bedrivas i många olika former, till exempel trav, galopp, turridning, hästuthyrning, uthyrning av ridhus och manege, ridskola, inackordering, handel, uppfödning och hingsthållning. Det här betyder att en hästverksamhet kan ha en eller flera av de olika momsskattesatserna, 6, 12 och 25 procent eller vara helt eller delvis momsfri. Därför finns det i dessa verksamheter många frågor kring momsen, dels om moms ska tas ut och i så fall med hur mycket, dels om avdrag får göras eller inte.
En förutsättning för att det ska vara moms på försäljningar är att säljaren är en beskattningsbar person. För att vara det krävs att säljaren självständigt bedriver en ekonomisk verksamhet. Att en verksamhet är ekonomisk innebär att den innefattar försäljning av varor eller tjänster mot ersättning, det vill säga att det finns omsättningar som omfattas av momslagen. Se även nedan under avsnittet Intäkter som inte är omsättningar enligt momslagen.
Nedanstående tillhandahållanden ska beskattas under förutsättning att omsättningen av varan eller tjänsten har skett inom landet.
Om du hyr ut ridhus eller paddock på längre tid än per timme kan det bli antingen 25 procent moms (frivillig skattskyldighet), 6 procent moms eller momsfritt.
Det finns speciella regler om frivillig skattskyldighet vid långtidsuthyrning av byggnader och andra anläggningar som är fastighet, t.ex. ridhus.
En häst kan i vissa fall ses som en begagnad vara där du kan välja att använda vinstmarginalbeskattning vid beräkning av momsen. Det innebär att du redovisar 25 procent moms på vinstmarginalen (försäljningspriset minus inköpspriset).
Det gäller vid försäljning av häst köpt av:
Endast intäkter som är omsättningar enligt momslagen kan bli föremål för moms. Intäkter som inte är omsättningar omfattas inte av momslagen.
En verksamhet som bara har intäkter som inte är omsättningar ska därför inte vara momsregistrerad.
Exempel på intäkter som inte är omsättningar:
Som huvudregel får en beskattningsbar person göra momsavdrag på kostnader som hör till en momspliktig verksamhet. Det förekommer att i hästverksamheter används fastigheter även delvis för momsfri uthyrning och för privat bruk.
Vid momsfri uthyrning av fastighet får du inte göra momsavdrag på kostnader som hör till den momsfria verksamheten.
För en fastighet som används både i verksamheten och för privat bruk eller annars för annat ändamål än den egna verksamheten, får du bara göra momsavdrag för kostnaderna på fastigheten i proportion till användningen i momspliktig verksamhet under förutsättning att fastigheten inte omfattas av avdragsförbudet för stadigvarande bostad. Det innebär att om du t.ex. hyr ut stallplatser och använder stallet även till privata hästar får du inte göra momsavdrag för kostnader för stallet till den del det avser den privata användningen.
Det finns en särskild bestämmelse, ett avdragsförbud, som innebär att du inte får göra momsavdrag på kostnader som avser stadigvarande bostad, även om byggnaden används i momspliktig verksamhet. Med ”stadigvarande bostad” avses en byggnad eller del av en byggnad som är inrättad för boende. Avdragsförbudet gäller inte bara inköp till bostaden i sig, utan även sådant som har anknytning till det stadigvarande boendet. Exempel på detta är kostnader för ett kontorsrum som finns i bostaden och kostnader för en garagebyggnad som har anknytning till en stadigvarande bostad.
I vissa fall, t.ex. vid rumsuthyrning som bedrivs som ekonomisk verksamhet, kan användningen eller andra särskilda förhållanden ha betydelse för bedömningen av om avdragsförbudet gäller eller inte. Så kan också vara fallet när en del av en stadigvarande bostad används i en verksamhet och den delen är klart avskild från bostadsdelen i övrigt och dessutom är särskilt anpassad för den bedrivna verksamheten.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.