På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Svar på vanliga frågor

VisaValt område:

Svar på vanliga frågor – kvitto

 • Hur mycket kostar det för företagen att skaffa nya kassaapparater och köpa alla dessa kvittorullar som kommer att behövas?
  I dagsläget går det att köpa ett kassaregister som uppfyller kraven för flertalet näringsidkare för cirka 7 000 kronor. Kostnaden för kassakvittot uppgår till 2-3 öre per kassakvitto.
 • Spelar det verkligen så stor roll om en butik stoppar några tjugor i fickan ibland utan att slå in det i kassan?
  Ja det spelar stor roll. För en pizzeria, blomsteraffär eller frisör kan det innebära ett reellt konkurshot om konkurrenten tvärs över gatan dumpar priserna genom att inte betala sina skatter. För att en sund konkurrens på lika villkor ska fungera förutsätts att alla följer reglerna. Detta innebär givetvis att alla intäkter måste redovisas.
 • Hur stort är problemet med skattefusk och oredovisade intäkter inom handeln?
  Det finns ett utbrett problem att vissa företag som säljer varor eller tjänster inte redovisar alla sina intäkter på ett korrekt sätt. Det är dock viktigt att komma ihåg att de flesta företagare är seriösa och vill göra rätt för sig.
 • Vad innebär kassalagen?
  Kassalagen innebär att de flesta som säljer varor och tjänster mot kontant betalning ska ha ett certifierat kassaregister. Kvitto ska tas fram och erbjudas kunderna.Lagen innebär också att Skatteverket kan göra oannonserade besök. Dessa görs för att kontrollera innehav av kassaregister och för att kontrollera att kassaregister används.
 • Spelar det verkligen någon roll vad jag som enskild konsument gör?
  Ja, du kan göra skillnad! Allas bidrag behövs i arbetet för att minska skattefusket och bidra till en schysst konkurrenssituation för den stora majoritet företagare som är seriösa. Företagen bidrar genom att använda certifierade kassaregister och Skatteverket bidrar genom sin kontrollverksamhet.

  Men det räcker inte med att näringsliv och myndigheter agerar. Också allmänhetens bidrag behövs.


 • Jag vill värna om miljön och inte slösa på papper. Varför ska jag ta ett kvitto som jag inte har användning för?
  De flesta lämnar kvitto redan idag. Att lämna kvitto har inte någon egentlig miljöpåverkan. Regeringen har gjort bedömningen att den eventuella miljöpåverkan är underordnad värdet av en schysst konkurrens. Behöver man inte spara kvittot ska man se till att kvittona slängs på ett sådant sätt att de inte medför nedskräpning i naturen eller på gator och torg.
 • Hur ökar den schyssta konkurrensen om jag ber om kvitto?
  Kvittot är en garanti för att det du köpt registreras i företagets kassaregister. Köpet kommer med i företagets redovisning och rätt skatt kommer att betalas. Om samtliga företag betalar rätt skatt gynnas den schyssta konkurrensen.
 • Är en kontokortsslip samma sak som ett kvitto?
  Nej, det är inte samma sak. När du betalar med kort så får du en kontoslip som visar att en transaktion har ägt rum. Utöver denna kontoslip så ska du få ett kvitto som bevisar att köpet har knappats in i kassan. För att undvika förvirring står det numera på kontoslippen att det inte är ett kvitto. Be alltid om kvitto, oavsett om du får en kontoslip!
 • Affärerna måste ju erbjuda kvitto, varför ska jag då behöva be om det?
  Du ska be om kvitto för att vara säker på att ditt köp registrerats och allt gått rätt till. Om du ber om kvitto men trots det inte får något kan du hänvisa till lagen.
 • Varför ska man be om kvitto?
  Varje år försvinner många miljarder skattekronor på grund av att köp inte slås in i kassaapparater inom handeln, på restauranger och andra branscher där man som konsument betalar varor och tjänster med kort eller kontanter.

  Det är inte bara den skattefinansierade välfärden som drabbas av fusket. Lika allvarligt är att konkurrensen snedvrids för alla de seriösa företag som vill göra rätt för sig. För en pizzeria, blomsteraffär eller kiosk kan det innebära ett reellt konkurshot om konkurrenten tvärs över gatan dumpar priserna genom att inte betala sina skatter.

  Genom att be om kvitto kan du som konsument bidra till en schysst konkurrens mellan företag och motverka skattefusk.


Skatteverket

Till toppen