-
För vem ska kupongskatt innehållas och vem ska betala in den? Hur hög är kupongskatten?
Den som har rätt till utdelning och är skattemässigt bosatt eller hemmahörande utomlands ska betala kupongskatt. Kupongskatten är 30 procent av utdelningen. Skatteavtal kan göra att skatten blir lägre.Det är den som betalar ut utdelningen som håller inne kupongskatten och betalar in den till Skatteverkets bankgiro 5926-1545 senast samma dag som redovisning ska lämnas.Vill du ha mer information kan du läsa här.
-
Jag ska importera en bil till Sverige. Måste jag betala moms i Sverige?
Om du köpt en ny eller begagnad bil i ett land utanför EU ska du betala tull och moms när du tar in bilen i Sverige. Tullverket är beskattningsmyndighet och du ska omedelbart anmäla fordonet till tullkontoret på införselorten. På Tullverkets webbplats hittar du information om hur importen går till och hur mycket tull du ska betala. Momsen är 25 procent.Förutom att du måste betala tull och moms så finns det särskilda bestämmelser om bland annat registrering och besiktning. På Vägverkets webbplats hittar du aktuell information.
-
Jag ska köpa en bil i ett annat EU-land. Måste jag betala moms i Sverige?
Om du ska ta in en ny bil från ett annat EU-land ska du själv betala moms i Sverige. Skattesatsen är 25 procent. En bil anses i det här sammanhanget vara ny om- den köpts inom sex månader efter det att den första gången tagits i bruk eller
- den har körts högst 6 000 kilometer före köpet.
Om du som privatperson köper en bil som inte räknas som ny ska du betala momsen i det EU-land där du köper bilen.Förutom att du måste betala moms finns det särskilda bestämmelser om bland annat registrering och besiktning. På Transportstyrelsens webbplats hittar du aktuell information.
-
Jag är en privatperson som har anställt en au pair att passa mina barn. När jag gör skatteavdrag och räknar ut arbetsgivaravgifterna ska jag då räkna med något värde för kost och logi?
Har någon som arbetar hos dig fått kost och logi ska värdet för detta räknas med vid skatteavdraget och vid beräkning av arbetsgivaravgifterna.Särskilda värderingsregler gäller när en person får bostad och kost av en annan person i dennes hushåll.I broschyren Förenklad arbetsgivardeklaration för privata tjänster hittar du värdet av bostad och kost samt hur skatten och arbetsgivaravgifterna ska betalas.
-
Jag har en person anställd i mitt hushåll. Hur ska jag redovisa skatter och avgifter?
Har du som privatperson betalat ut ersättning för ett arbete som en annan person gjort ska du, om ersättningen är 10 000 kronor eller mer för hela året, redovisa skatteavdrag och arbetsgivaravgifter i en förenklad arbetsgivardeklaration. Detsamma gäller om ersättning betalas ut av ett dödsbo. En förutsättning är att den som får ersättningen har A-skatt.Särskilda värderingsregler gäller när en person får bostad och kost av en annan person i dennes hushåll.Du ska göra skatteavdrag med 30 procent av ersättningen och betala arbetsgivaravgifter.Deklarationen och betalningen ska finnas hos Skatteverket senast den 12 i månaden efter utbetalningsmånaden. Betalar du ut ersättningen i juli eller december behöver deklarationen och betalningen inte finnas hos Skatteverket förrän den 17 augusti respektive den 17 januari. Har du lämnat en förenklad arbetsgivardeklaration ska du inte lämna någon kontrolluppgift.I broschyren "Förenklad arbetsgivardeklaration för privata tjänster" hittar du information om bland annat värdet av bostad och kost samt hur skatten och arbetsgivaravgifterna ska betalas.