Kupongskatt är en källskatt som tas ut på utdelning från svenska aktiebolag när den som tar emot utdelningen (den utdelningsberättigade) bor utomlands eller är hemmahörande i utlandet (begränsat skattskyldig). Kupongskatt tas också ut på utdelning från andelar i svenska värdepappersfonder och specialfonder, samt från europabolag med säte i Sverige.
Här hittar du som hanterar utdelning bland annat information om
Reglerna skiljer sig åt beroende på om det är fråga om utdelning i ett avstämningsbolag, i en värdepappersfond eller i en specialfond eller utdelning i ett kupongbolag.
Observera att du alltid ska lämna redovisning av kupongskatt när utdelning skett, oavsett om du har hållit inne kupongskatt eller inte.
Från och med den 1 februari 2023 har Skatteverket nya inbetalningsuppgifter för kupongskatt. Du hittar dem under Utdelning från kupongbolag, Utdelning från avstämningsbolag och Föreläggande om att betala kupongskatt. Plusgirot har upphört och ska därför inte längre användas.
För dig som tar emot utdelning finns här bland annat information om
Kupongskatt föreslås bli källskatt på utdelning
Finansdepartementet föreslår i en promemoria ett nytt lagförslag för att möta behovet av ett effektivt och modernt regelverk för skatt på utdelningar. Den nuvarande kupongskatten föreslås byta namn till källskatt på utdelning.
Skatteverket följer utvecklingen och hänvisar till regeringens webbplats om du vill läsa mer om lagförslaget:
Här hittar du information om hur kupongbolag ska redovisa utdelning samt hålla inne och betala kupongskatt.
Här hittar du information om hur värdepapperscentraler och förvaltare ska redovisa utdelning från avstämningsbolag samt hålla inne och betala kupongskatt.
Här hittar du information om återbetalning av kupongskatt, intyg om betald kupongskatt och föreläggande om kupongskatt.
Här hittar du information om hur en utländsk juridisk person ansöker om anstånd med betalning av kupongskatt.
Postadress för svensk kupongskatt:
Skatteverket
Kupongskatt
Box 6037
171 06 Solna
Leveransadress för post och paket som skickas med bud:
Skatteverket
Kupongskatt
Sturegatan 4
172 31 Sundbyberg
E-postadress:
Skriv gärna ”Kupongskatt” i ämnesraden på ditt mejl.
Hur man ska redovisa utdelning beror på om man är ett kupongbolag eller ett avstämningsbolag. Ett avstämningsbolag är ett aktiebolag som är anslutet till Euroclear Sweden AB:s kontobaserade aktiesystem. Ett kupongbolag är ett bolag som inte är ett avstämningsbolag. Värdepappersfonder, specialfonder och europabolag ska redovisa utdelning på samma sätt som avstämningsbolag.
Hur ett kupongbolag ska redovisa utdelning och kupongskatt:
Hur du som värdepapperscentral eller förvaltare redovisar utdelning och kupongskatt för ett avstämningsbolag:
Här kan du läsa mer om Skatteverkets handläggningstider för återbetalning av kupongskatt.
Om du har mejlat in din ansökan får du en bekräftelse på att vi har fått ditt mejl. Om du skickar din ansökan per post får du ingen automatisk bekräftelse på att vi har fått din ansökan.
Du som är begränsat skattskyldig i Sverige ska betala svensk skatt på vissa inkomster, till exempel kupongskatt.
Huvudregeln är att man ska dra kupongskatt med 30 procent, men ibland kan det utdelande bolaget eller förvaltaren dra en lägre skattesats redan vid utbetalningen av utdelningen, en så kallad direktnedsättning. Man kan göra en direktnedsättning enligt till exempel ett skatteavtal.
Du som är aktieägare och vill ha en direktnedsättning på dina framtida utdelningar behöver kontakta din förvaltare eller bank.
Vanligtvis lämnas en utdelning i kontanta pengar, men den kan också lämnas i form av en annan egendom eller förmån.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.