Idrottsutövare
Krav för avdrag:
- Med idrott avses normalt sådan verksamhet som anordnas av organisation ansluten till Sveriges Riksidrottsförbund.
- Idrottsutövare med inkomster från idrottsverksamhet kan få avdrag för utgifter i samband med idrottsutövningen.
- Till idrottsutövare räknas aktiva idrottare, tränare, instruktörer, materialförvaltare, lagledare, domare, linjemän och tävlingsfunktionärer.
Avdrag som kan medges:
- Avdrag medges för kostnader som är nödvändiga i verksamheten.
- Avdrag för resor och ökade levnadskostnader medges enligt vanliga regler.
- Avdrag för idrottsredskap och specialutrustning medges antingen med faktiska kostnader eller schablonavdrag, högst 3 000 kronor, om du själv står för den huvudsakliga delen av kostnaderna och idrotten inte är din huvudsakliga sysselsättning.
- För redskap och specialutrustning som har en högre anskaffningskostnad än 23 650 kronor inkomståret 2020 och 23 800 kronor inkomståret 2021, och som kan användas under mer än tre år medges årliga värdeminskningsavdrag. Om utrustningen kan antas kunna användas under till exempel fem år, bör alltså en femtedel av kostnaden dras av årligen.
- Observera att utgifter för idrottsredskap och specialutrustning bara är avdragsgilla till den del de, tillsammans med övriga utgifter vid p.2.4 i deklarationen, överstiger 5 000 kronor. Detta gäller även om du gör avdrag med schablonbeloppet 3 000 kronor.
Inget avdrag medges för:
- Avdrag medges inte för den del av utrustningen som kan användas privat.
- Normalt medges inte avdrag i den idrottsliga verksamheten med högre belopp än redovisade intäkter.
- Schablonavdraget för anskaffning av utrustning gäller endast idrottsutövare. Administrativ personal, cirkelledare etc. omfattas inte av schablonavdraget. Detsamma gäller militärer, brandmän, poliser m.fl. även om de har schemalagd motion eller krav på viss konditionsnivå i tjänsten.
Mer information finns i:
Instrument
Se Arbetsredskap – instrument, maskiner m.m.
Internet
Att ha en internetuppkoppling räknas som en vanlig personlig levnadskostnad, och du kan oftast inte få avdrag för den kostnaden när du jobbar hemifrån. Ifall du kan visa att ditt arbete hemma kräver en väsentligt snabbare uppkoppling än den du har, och att din arbetsgivare inte vill stå för det, kan du ha rätt till avdrag för den extra kostnad det innebär för dig varje månad.
För den som har avdragsrätt för inköp av dator kan det finnas rätt till avdrag för internetuppkoppling om den är nödvändig för att utföra arbetet, och det helt saknas möjlighet att utföra arbetet hos arbetsgivaren. Du får då avdrag med ett skäligt belopp beroende på omfattningen av uppkoppling i arbetet, men som mest med 50 procent av kostnaden.
Jourhem