På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Mellannamn

Mellannamn är ett namn som du kan bära för att visa gemenskap med en förälder, en maka eller en make som bär detta namn som efternamn. Du kan också bära ett eget tidigare efternamn som mellannamn om du bytt till din makas, makes eller registrerade partners efternamn.

Mellannamnet bär du mellan för- och efternamnet.

I folkbokföringen får inga bindestreck finnas mellan mellannamn och efternamn. Där markeras vilket namn som är ditt mellannamn. I andra register är det vanligt att mellannamnet anges tillsammans med efternamnet utan särskild markering.

Mellannamn för barn

Barn till föräldrar med olika efternamn kan ha den enes efternamn som efternamn och den andres efternamn som mellannamn. Anmälan om mellannamn för ett nyfött barn kan göras på den blankett för namnanmälan som skickas hem till föräldrarna. Vill ni anmäla mellannamn senare gör ni det på blanketten SKV 7630.

Anmälan ska göras av barnets vårdnadshavare. Har barnet fyllt 12 år ska även barnet samtycka till anmälan.

Reglerna om mellannamn gäller även vuxna personer i förhållande till sina föräldrar.

Barns namn – efter den 1 juli 2017

Den 1 juli 2017 får vi en ny personnamnlag. Läs mer om vad det innebär för dig som ska ansöka om namn för ditt nyfödda barn.

Mellannamn för maka eller make

Den av er som i samband med vigsel tagit den andres efternamn får ha ett tidigare efternamn som mellannamn. Har ni anmält att ni behåller de efternamn som ni hade före vigseln får en av er, med den andres samtycke, ha den andres efternamn som mellannamn. En förutsättning är att den andres efternamn inte kommer från ett tidigare äktenskap eller registrerat partnerskap. Det är bara en av er som kan ha den andres efternamn som mellannamn.

Anmälan om mellannamn gör du till Skatteverket eller till vigselförrättaren på blanketten SKV 7831. Vill du anmäla mellannamn senare under äktenskapet använder du blanketten SKV 7630.

Detsamma gäller dig som är registrerad partner enligt partnerskapslagen.

Makars namn – i dag och efter den 1 juli 2017

Den 1 juli 2017 får vi en ny personnamnlag. Läs mer om vad det innebär för dig som ska gifta dig.

Ta bort mellannamn

Du som bär mellannamn kan ta bort ditt mellannamn genom att anmäla det till Skatteverket. Denna anmälan gör du på blanketten SKV 7630.

Har du frågor om namn kan du kontakta Skatteupplysningen på telefonnummer 0771-567 567.

Skatteverket

Till toppen