På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Efternamn

Efternamnet visar på gemenskap inom en familj eller en släkt. Här nedanför kan du läsa om vad som gäller för att få och byta efternamn.

Vid födelsen

Här hittar du information om vad som gäller för ett nyfött barns efternamn:

Vid giftermål

Ni som gifter er ska senast i samband med vigseln anmäla vilket efternamn ni vill ha efter att ni gift er. Anmälan gör ni till Skatteverket eller till vigselförrättaren på blanketten SKV 7831.

Ni kan välja mellan att

  • ha den enes eller den andres efternamn som gemensamt efternamn
  • var och en behåller sitt efternamn från tiden innan ni gifte er.

Som gemensamt efternamn får ni inte välja ett efternamn som en av er har fått genom ett tidigare äktenskap eller registrerat partnerskap.

Makars namn – i dag och efter den 1 juli 2017

Den 1 juli 2017 får vi en ny personnamnlag. Fram tills dess gäller nuvarande regler.

Fram till den 30 juni

Till och med den 30 juni 2017 ska ni båda alltid anmäla vilket efternamn ni vill ha efter vigseln. Ni får välja mellan att behålla era efternamn eller ta ett gemensamt efternamn, det vill säga ett av era nuvarande efternamn. Namnet får dock inte vara förvärvat i ett tidigare äktenskap. Det går bra att ta ett mellannamn. Den andre maken ska samtycka till bytet.

Från och med den 1 juli

Från och med 1 juli 2017 ska bara du som önskar byta efternamn ansöka om detta. Du får byta till den andre makens efternamn eller till ett dubbelt efternamn bildat av era efternamn. Det dubbla efternamnet får vara med eller utan bindestreck. Det spelar ingen roll om efternamnet är förvärvat i ett tidigare äktenskap. Den andra maken behöver inte samtycka till bytet. Det går inte längre att ta ett mellannamn. Ni kan byta namn enligt de nya reglerna även senare under äktenskapet.

Du som gifter dig före den 1 juli 2017

Följande gäller dig som gifter dig före den 1 juli 2017.

  • Vill någon av er ha ett dubbelt efternamn, kan ni göra en ansökan om namnbyte efter den 1 juli.
  • Ett mellannamn kan inte registreras från och med den 1 juli oavsett när vigseln har ägt rum.

Att tänka på inför bröllopsresan

Tänk på att boka bröllopsresan i det namn som står i passet. Under sommaren har vi lite längre handläggningstider och det kan dröja innan vi hinner registrera namnbytet. Eftersom ni inte kan skaffa ett nytt pass förrän registreringen är klar, kan det vara klokt att avvakta med namnbytet tills efter resan.

Byta efternamn

Om du som barn har fått din ena förälders efternamn kan du byta till din andra förälders efternamn eller till ett namn som en av dina föräldrar burit som ogift. Är du under 18 år har du rätt att byta efternamn flera gånger men när du fyllt 18 år har du endast rätt att byta en gång.

Om du eller ni som är föräldrar vill ändra ert barns efternamn och barnet har fyllt 12 år ska även barnet samtycka till ändringen. Samtycke kan även i vissa fall krävas av

  • en förälder som inte är vårdnadshavare till barnet
  • styvförälder

eller 

  • maka/make/partner i nuvarande eller tidigare äktenskap/partnerskap.

Reglerna gäller även vuxna personer i förhållande till sina föräldrar.

Vid äktenskap eller partnerskap

Du som gift dig eller ingått partnerskap och i samband med vigseln bytt namn kan när som helst under eller efter äktenskapet/ partnerskapet ta tillbaka det namn du hade som ogift. Om ni i samband med vigseln valt att behålla era efternamn kan du med din makas, makes eller partners samtycke byta till hennes eller hans efternamn.

Observera att det som sägs om byte av efternamn här gäller vid anmälan till Skatteverket. Om du vill göra andra efternamnsbyten, t.ex. till ett helt nytt efternamn, vänder du dig till Patent- och registreringsverket (PRV) och gör en ansökan om namnbyte.

Har du frågor om namn kan du kontakta Skatteupplysningen på telefonnummer 0771-567 567.

Skatteverket

Till toppen