På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Medborgarskap

I folkbokföringsregistret registreras bland annat uppgifter om ditt medborgarskap. Medborgarskapet har även betydelse vid registrering av bosättnings- och familjerättsliga förhållanden, som exempelvis när du flyttar till Sverige från ett annat land, äktenskap, vårdnad, adoption, faderskap och namn.

När du flyttar utomlands avregistreras du från folkbokföringen men du förlorar inte ditt svenska medborgarskap och du behåller även ditt svenska personnummer.

Information kring tillståndsmärken i pass

Tillståndsmärket som suttit i passet som bevis på ditt uppehållstillstånd i Sverige slutade gälla den 20 maj 2015. Du som har ett tillståndsmärke i ditt pass ska därför boka tid hos Migrationsverket för att byta ut märket mot ett uppehållstillståndskort.

Från den 20 maj 2015 kan du inte längre resa in och ut ur Schengenområdet utan ett uppehållstillståndskort.

  Barn

  Skatteverket gör en bedömning av ett nyfött barns medborgarskap när barnet registreras i folkbokföringen gör Skatteverket en bedömning av barnets medborgarskap. Ett barn förvärvar svenskt medborgarskap vid födseln om:

  • minst en av föräldrarna till barnet är svensk medborgare, eller
  • en avliden förälder till barnet var svensk medborgare vid sin död.

  Barn födda mellan den 1 juli 2001 och den 31 mars 2015 får svenskt medborgarskap vid födseln om:

  • Mamman var svensk medborgare.
  • Pappan var svensk medborgare och gift med barnets mor.
  • Pappan var svensk medborgare och barnet föddes i Sverige. Det svenska medborgarskapet registreras i detta fall när faderskapsbekräftelse kommit in till Skatteverket.
  • Pappan var avliden men var vid sin död svensk medborgare och gift med barnets mor.
  • Pappan var avliden men vid sin död var svensk medborgare, inte var gift med barnets mor och barnet föddes i Sverige.

  Barn under 12 år som adopteras av en eller flera svenska medborgare blir svenska medborgare vid adoptionen. Det gäller utländska adoptionsbeslut som är giltiga i Sverige.

  Flera medborgarskap

  Även om du, utöver det svenska medborgarskapet, har ett eller flera utländska medborgarskap registreras endast ditt svenska medborgarskap i folkbokföringen.

  Om du har ett eller flera utländska medborgarskap, men inte svenskt medborgarskap, registreras samtliga utländska medborgarskap i folkbokföringsregistret.

  Om du har förlorat ditt svenska medborgarskap, enligt 1950 års medborgarskapslag, för att du blev medborgare i ett annat land kan du nu anmäla till Migrationsverket om att återfå ditt svenska medborgarskap. Återfår du svenskt medborgarskap så kan även ditt barn få svenskt medborgarskap efter ansökan och om förutsättningarna i 10 § Medborgarskapslagen är uppfyllda.

  » Information på Migrationsverkets webbplats om att återfå svenskt medborgarskaplänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

  Anmälan eller ansökan om svenskt medborgarskap

  Om du är medborgare i Danmark, Norge, Finland eller Island kan du, om vissa förutsättningar är uppfyllda, få svenskt medborgarskap genom anmälan till Länsstyrelsen. Till anmälan ska du bifoga ett personbevis.

  Du som är medborgare i land utanför Norden ska kontakta Migrationsverket för anmälan eller ansökan om att få bli svensk medborgare.

  Du hittar mer information om svenska medborgarskapsregler på Migrationsverkets webbplats.

  » Migrationsverkets information om att bli svensk medborgarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

  Skatteverket

  Till toppen