På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Förmåner

Förmåner är en skattepliktig ersättning som inte är kontanter, som en anställd får från sin arbetsgivare. För att du som arbetsgivare ska kunna redovisa och betala arbetsgivaravgifter och avdragen skatt på en förmån måste förmånen ha ett värde.

Bilar och bilförmån

När en anställd för privat bruk använder en bil som får disponeras på grund av anställning eller uppdrag, uppkommer en skattepliktig förmån. Räkna ut bilens förmånsvärde med e-tjänsten bilförmånsberäkning.

Personalvårdsförmåner

Personalvårdsförmåner är förmåner av mindre värde som syftar till att skapa trivsel i arbetet. Du kan erbjuda personalvårdsförmåner i form av motion och annan friskvård av enklare slag.

Kost

Fri kost är en skattepliktig förmån för den anställda och arbetsgivaren ska göra skatteavdrag och betala arbetsgivaravgifter på förmånen.

Löneväxling

Löneväxling innebär att en anställd byter en del av sin kontanta bruttolön mot en förmån. Löneväxling kan göras vid ett enstaka tillfälle eller fortlöpande.

Så värderas förmåner

Förmåner värderas i regel enligt sitt marknadsvärde, alltså till det pris som den anställda skulle fått betala på orten om denne köpt varan eller tjänsten för egna pengar.

Det finns vissa förmåner som värderas schablonmässigt, till exempel bilförmån och kostförmån, och andra som är skattefria, till exempel friskvårdsförmån.

» Läs mer om värdering av förmåner i Rättslig vägledninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hur redovisar jag summorna av förmånerna i arbetsgivardeklarationen?

Du summerar de skattepliktiga förmånsvärdena för samtliga anställda och redovisar dessa i ruta 51.

Kan min anställde byta en del av sin lön mot en förmån utan att det påverkar skatt och arbetsgivaravgifter?

Ja, att byta en del av lönen mot en förmån kallas löneväxling.

» Läs mer om löneväxling

Hur gör jag när min anställde vill betala för förmånen?

Om en anställd som får en skattepliktig förmån betalar en ersättning till arbetsgivaren för förmånen ska den ersättningen sätta ned förmånens värde både vid beräkning av skatteavdrag och arbetsgivaravgifter. För att det ska räknas som en betalning till arbetsgivaren krävs att den anställde betalar med egna pengar, det vil säga av sin lön efter skatteavdrag. En betalning behöver inte ske direkt till arbetsgivaren. Om exempelvis den som har en bilförmån själv betalar en reparation till en bilverkstad räknas även det som betalning för förmånen.

» Läs mer om betalning av förmåner i Rättslig vägledninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kan jag göra en retroaktiv betalning av en förmån?

En retroaktiv betalning av en förmån, från en anställd delägare i ett aktiebolag, kan godkännas om vissa förutsättningar är uppfyllda.

» Läs mer om retroaktiv betalning av förmån


Skatteverket

Till toppen