Här kan du läsa om vilka regler som gäller kring avdragsrätt, fakturering och redovisning vid omvänd skattskyldighet inom byggsektorn.
Som köpare kan du ha rätt att som ingående moms dra av det belopp du själv räknat fram som utgående moms på inköpet. Begränsad avdragsrätt gäller till exempel vid så kallad blandad verksamhet.
Som säljare får du göra avdrag i momsdeklarationen för den ingående moms som du har på kostnader för din försäljning, även i de fall köparen ska redovisa den utgående momsen. Detta innebär att du till exempel har avdragsrätt för ingående moms på material som du köper in i samband med att du säljer byggtjänster med omvänd skattskyldighet.
Säljaren har alltid ansvaret för att en faktura utfärdas. Det gäller även vid omvänd skattskyldighet, det vill säga när köparen ska redovisa den utgående momsen. Vid omvänd skattskyldighet ska alltså ingen utgående moms debiteras på fakturan.
Förutom de allmänna bestämmelserna för hur en faktura ska se ut måste du göra två tillägg:
Här är ett exempel på hur en faktura kan vara utformad vid försäljning av byggtjänster till ett byggföretag.
På fakturan krävs att du skriver köparens momsregistreringsnummer och en hänvisning till varför du inte tagit ut moms, i exemplet "Omvänd betalningsskyldighet".
I momsdeklarationen finns det särskilda rutor som du ska använda vid omvänd skattskyldighet.
Som säljare ska du redovisa din försäljning i ruta 41. Du ska alltså inte redovisa någon utgående moms i momsdeklarationen för försäljningar som omfattas av omvänd skattskyldighet.
Som köpare ska du redovisa ditt inköp i ruta 24. Den utgående momsen på inköpet ska du själv beräkna och redovisa i ruta 30. Den moms som du själv beräknat kan du ha avdragsrätt för som ingående moms, helt eller delvis. Den ingående moms som du har avdragsrätt för redovisar du i ruta 48
Du som använder faktureringsmetoden vid momsredovisningen ska i normalfallet redovisa momsen på omsättning av bygg- eller anläggningstjänster i den period faktura utfärdats. Detta gäller även vid omvänd skattskyldighet. Det innebär att om du använder faktureringsmetoden ska du som köpare redovisa den utgående momsen i den period säljaren utfärdat fakturan även om du tagit emot fakturan i en senare period. Avdrag för ingående moms får du göra i samma period som du redovisar den utgående momsen.
Du som använder bokslutsmetoden vid momsredovisningen ska redovisa momsen för omvänd skattskyldighet på samma sätt som för din övriga verksamhet. Detta innebär att du ska redovisa momsen när du har betalat en faktura. I den momsdeklaration som avser sista perioden för beskattningsåret ska du även redovisa moms för obetalda fakturor. Avdrag för ingående moms får du göra i samma period som du redovisar den utgående momsen.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.