Din hästverksamhet klassas som näringsverksamhet (företag) om den är självständig, varaktig och har ett vinstsyfte. Om din verksamhet exempelvis är självständig men inte uppfyller de andra två kriterierna ska du istället redovisa inkomsterna som hobbyverksamhet.
Varje verksamhet är unik och blir bedömd utifrån sina specifika förutsättningar. Det innebär att det alltid ska göras en helhetsbedömning av det enskilda fallet.
Om du får överskott av din hobbyverksamhet, det vill säga att du tjänar pengar på den, ska du betala skatt för det. Nästan alla inkomster inom hobbyverksamhet är skattepliktiga.
Fatima och Robin äger en häst tillsammans. Genom att samäga hästen tillsammans delar de på både kostnaderna och den ekonomiska risken som ingår i ägandet, exempelvis om hästen skulle bli sjuk eller halt.
Samägandet gör att både Fatima och Robin sparar pengar jämfört med om de hade ägt hästen själv, men det är inte samma sak som att tjäna pengar på hästverksamheten och därmed uppfylla vinstsyftet för att klassas som näringsverksamhet. Samägande räknas därför i de allra flesta fall som hobbyverksamhet.
Anders får bidrag från ett företag för att kunna åka på tävlingar med sin häst. I utbyte gör Anders reklam för företaget på sin hästtransport.
Anders tar reda på om kriterierna självständighet, varaktighet och vinstsyfte är uppfyllda för sin verksamhet i och med sponsorbidraget. Om alla kriterier är uppfyllda ska Anders redovisa sponsorbidraget som en näringsverksamhet. Om endast ett eller två kriterier är uppfyllda ska Anders istället redovisa sponsorbidraget som en hobbyverksamhet.
Om du får inkomster av din näringsverksamhet, det vill säga att du tjänar pengar på den, ska du betala skatt för det. Skattereglerna skiljer sig åt beroende på vilken företagsform du valt att driva din verksamhet i. Det är därför viktigt att du tar reda på vilka skatteregler som gäller för din företagsform innan du redovisar din inkomst.
Webbseminarier om att starta företag
På våra webbseminarier får du veta hur du registrerar ditt företag. Du kan också lära dig mer om hur du hanterar skatter och avgifter i företaget. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.
Ben har ett eget stall med travhästar som han tränar och tävlar med. Att driva stallet och arbeta med hästarna tar upp det mesta av Bens tid och han har ingen annan inkomst utöver den som genereras från travhästarna.
Eftersom Ben försörjer sig från sin självständiga verksamhet inom hästsporten, ska han redovisa inkomsterna som en näringsverksamhet.
Näringsfastighet med stall
Ann hyr ut stallplatser som tillhör hennes lantbruksfastighet. Eftersom fastigheten är taxerad som en näringsfastighet ska Ann redovisa intäkterna från uthyrningen i lantbrukets verksamhet, och därmed betala skatt för dem.
Småhus med mindre stall
Miriam har ett litet stall i anslutning till sitt bostadshus och hyr ut stallplatserna. Eftersom fastigheten är taxerad som ett småhus och stallet endast utgör en mindre del av fastigheten ska Miriam redovisa intäkterna från uthyrningen som en kapitalinkomst i sin privata inkomstdeklaration.
Småhus med större stall
Ali har ett större stall på gården där han bor. Fastigheten är i dagsläget taxerad som småhus men eftersom stallet utgör en stor del av småhusfastigheten kan det bli aktuellt för Ali att taxera om huset till en näringsfastighet. Beroende på hur fastigheten är taxerad ska Ali antingen redovisa sina intäkter som näringsverksamhet för näringsfastighet eller som kapitalinkomst för småhus.
Maria tränar upp unga hästar som ska kunna bli dressyrhästar på professionell nivå. Hennes verksamhet är varaktig, hon arbetar självständigt och det finns ett vinstsyfte. Därför ska hennes verksamhet redovisas som näringsverksamhet.
Till kategorin hästträning räknas normalt förutom träning och tävling med ridhästar på professionell nivå även följande yrken:
Inkomster och utgifter från en jord-och skogsbruksfastighet beskattas alltid som näringsverksamhet.
Om du har hästar i ditt stall som även betar på fastighetens mark är de inte automatiskt en del av fastighetens näringsverksamhet. För att ta reda på om du bedriver en näringsverksamhet och dina hästar ingår i dess fastighet behöver du bedöma om din hästverksamhet uppfyller kriterierna genom att vara självständig, varaktig och ha ett vinstsyfte.
Om du äger ett lantbruk ingår hästarna i näringsfastigheten om kostnaderna för hästarna är kopplade till lantbrukets överskott eller underskott i inkomstdeklarationen.
Johan har hästar som arbetar med skogsbruket och plöjer jorden som tillhör hans fastighet. Eftersom hästarnas arbete och kostnader kan kopplas till näringsverksamhetens inkomster och utgifter ingår hästarna i näringsfastigheten.
Om du har för avsikt att driva en ekonomisk verksamhet som säljer momspliktiga varor eller tjänster måste du vara registrerad för moms. Det finns särskilda krav gällande bedömningen av ekonomisk verksamhet jämfört med bedömningen av näringsverksamhet. En förutsättning för att din verksamhet är momspliktig är att det är fråga om en självständigt bedriven ekonomisk verksamhet.
Avsikten att bedriva momspliktig ekonomisk verksamhet ska du kunna styrka med så kallade objektiva omständigheter.
Momssatsen i Sverige är vanligtvis 25 %, men det finns undantag där momssatsen är 12 % eller 6 %. En tjänst eller vara kan i vissa fall även vara helt eller delvis momsfri.
Om du bedriver en momspliktig verksamhet och tar ut en tillgång, exempelvis en vara, utan ersättning för din egen eller annans räkning ska du ta hänsyn till momsen på varan. Det finns särskilda momsregler som är viktiga att känna till när det gäller uttagsbeskattning för privat användning.
Om du ger ersättning för arbete på totalt 1 000 kr eller mer under ett år till en person som har A-skatt är du skyldig att redovisa och betala arbetsgivaravgifter och skatt.
Ersättning för arbete kan vara:
Om du driver företag med hästar är det vanligt att få hjälp med verksamheten genom att byta tjänster med personen som hjälper dig. Ersättning i annan form än pengar som du som arbetsgivare ger i utbyte mot arbete kallas för en förmån.
Förmåner värderas oftast enligt sitt marknadsvärde, alltså till det pris som den anställda skulle fått betala på samma ort om den anställda hade köpt varan eller tjänsten för egna pengar.
Om det inte går att avgöra marknadsvärdet på orten beräknar du istället värdet efter alla kostnader som är kopplade till förmånen. Det kallas för det subjektiva värdet, och utgör alltså samma värde som din anställda hade varit beredd att betala för förmånen.
Malin driver en ridskoleverksamhet och Karin hjälper Malin i stallet med de dagliga sysslorna. I utbyte får Karin en ridlektion i veckan och en stallplats till sin häst.
Malin räknar ut marknadsvärdet på stallplatsen och ridlektionen och redovisar det som en förmån för Karin i arbetsgivardeklarationen.
Malin betalar sedan arbetsgivaravgifter på förmånsvärdet och meddelar Karin att hon inte har kunnat göra något skatteavdrag på förmånen eftersom Karin bara har fått en förmån i ersättning. Karin betalar därefter skatten på förmånen i samband med att hon lämnar in sin inkomstdeklaration.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.