Rabatt, bonus och andra liknande förmåner är skattepliktiga. Personalrabatter är under vissa förutsättningar skattefria. När det gäller räntefria lån eller lån med lägre ränta som en arbetsgivare lämnar till en anställd, ska den anställda betala skatt för förmånen som inkomst av tjänst.
Rabatt eller bonus som man får för visad kundtrohet är en skattepliktig förmån om du som arbetsgivare betalat för de varor eller tjänster som ger rätt till rabatten, om den anställde använder rabatten privat. Det gäller även om förmånen av något annat skäl kan anses ha ett samband med tjänsten.
Det kan förekomma till exempel inom flyg- och hotellbranschen. Ett exempel är om en anställd samlar bonuspoäng på flyg och hotell genom tjänsteresor som arbetsgivaren betalar, och sedan använder de bonuspoängen till privata resor.
En anställd som använder trohetsrabatt eller bonus ska lämna uppgift om det till sin arbetsgivare senast månaden efter att rabatten utnyttjades.
Personalrabatt vid köp av en vara eller en tjänst från arbetsgivaren, eller något annat företag inom samma koncern, kan vara skattefri under vissa förutsättningar.
För att vara skatte- och avgiftsfri ska rabatten
Du som arbetsgivare får inte ge en anställd personalrabatt mot bruttolöneavdrag. En anställd ska inte heller kunna välja en högre bruttolön mot att denne avstår från möjligheten att få rabatt. Däremot går det bra att kontant betala ut erhållen rabatt i efterhand.
Om du ger bort en vara utan att ta betalt av den anställda, eller säljer till ett pris som understiger det som kan godtas som skattefri personalrabatt, ska skillnaden mellan marknadspriset och vad den anställda betalat beskattas som lön.
Om arbetsgivaren lämnar ett räntefritt lån eller ett lån där räntan är lägre än marknadsräntan till en anställd, blir det en skattepliktig förmån. Den anställda ska då betala skatt för förmånen som inkomst av tjänst.
Samtidigt får den anställda dra av förmånsvärdet som ränteutgift i sin inkomstdeklaration på samma sätt som om räntan hade betalats kontant.
Med lån menas i det här sammanhanget en penningtransaktion som grundar sig på ett kreditavtal. Förskott på ersättning för arbete eller normala kreditköp hos arbetsgivaren och liknande ses därför inte som lån. Både lång- och kortfristiga lån samt lån av mindre belopp omfattas av förmånsreglerna.
En förutsättning för beskattning är
När det gäller banker och andra kreditinstitut som erbjuder lån till allmänheten uppstår en skattepliktig förmån om de anställda erbjuds lån till mer fördelaktiga villkor än de man erbjuder allmänheten.
För övriga arbetsgivare ska jämförelse göras med de marknadsmässiga villkor för kreditgivning som gäller vid tiden för låneavtalet. Reglerna gäller även lån som arbetsgivaren har förmedlat eller förhandlat fram, lån som har samband med tidigare anställning och lån från uppdragsgivare.
För att det ska bli en ränteförmån ska den avtalade räntan vara lägre än marknadsräntan vid lånetillfället. Förmånsvärdet för en ränteförmån beräknas schablonmässigt med utgångspunkt i statslåneräntan som jämförs med räntan ni avtalat om.
Beräkningen av förmånen skiljer sig åt mellan lån med fast respektive rörlig ränta.
För räntefria lån, lån med fast ränta och lån där räntan utgår i fast förhållande till marknadsräntan, är förmånsvärdet skillnaden mellan statslåneräntan vid lånetillfället + 1 procentenhet (jämförelseräntan) och den avtalade räntesatsen. Jämförelseräntan ska dock uppgå till lägst 0,5 procent.
Emma arbetar på en bank och får i samband med att hon ska köpa hus ett förmånligt lån hos sin arbetsgivare. Emma lånar den 1 oktober 1 000 000 kronor av sin arbetsgivare med en fast ränta på 1 procent och en bindningstid på tre år.
Statslåneräntan var 0,24 procent när Emma tog lånet.
Emma ska beskattas för ränteförmån med 200 kronor per månad.
(0,24 procent + 1 procent ) – 1 procent = 0,24 procent
0,24 procent × 1 000 000 kronor = 2 400 kronor per år
2 400 kronor/12 månader = 200 kronor per månad.
Eftersom Emma tog lånet den 1 oktober beskattas hon för förmånen med 600 kronor i inkomstdeklarationen (200 kronor × 3 månader). Beloppet finns förtryckt tillsammans med lönen eftersom arbetsgivaren lämnar uppgiften till Skatteverket.
Hon får göra avdrag med de 600 kronor hon beskattas för vid punkten ränteutgifter. Även det beloppet finns förtryckt i inkomstdeklarationen.
För lån med rörlig ränta är förmånens värde skillnaden mellan statslåneräntan den 30 november året före inkomståret + 1 procentenhet (jämförelseräntan) och den avtalade räntesatsen. Jämförelseräntan ska dock uppgå till lägst 0,5 procent.
Den 30 november 2022 var statslåneräntan 1,94 procent. För inkomståret 2023 ska förmånens värde beräknas till skillnaden mellan 2,94 procent (1,94 procent + 1 procent) och den avtalade räntan.
Johan arbetar på bank och får i samband med sitt husköp ett förmånligt lån av sin arbetsgivare. Johan lånar den 1 oktober 1 000 000 kronor och i avtalet kommer de överens om att lånet ska ha en rörlig ränta. Räntan vid lånetillfället 1 oktober är 1,8 procent. Den 1 december höjs räntan till 2 procent.
Johan ska beskattas för en ränteförmån med 950 kr/månad för oktober och november
2,94 procent – 1,8 procent = 1,14 procent
1,14 procent × 1 000 000 kronor = 11 400 kronor
11 400 kronor/ 12 månader = 950 kronor/månad
Från december är ränteförmånen istället 783 kronor
2,94 procent – 2 procent = 0,94 procent
0,94 procent × 1 000 000 kronor = 9 400 kronor
9 400 kronor/ 12 månader = 783,33 kronor / månad
Eftersom att Johan tog lånet 1 oktober så kommer han att beskattas för ränteförmån med 2 683 kronor i sin inkomstdeklaration ( 950 + 950 + 783). Beloppet finns förtryckt tillsammans med lönen då arbetsgivaren har lämnat uppgifterna till Skatteverket.
Han får göra avdrag för de 2 683 kronor han beskattas för vid punkten ränteutgifter. Även det beloppet finns förtryckt i hans inkomstdeklaration.
Arbetsgivaren ska redovisa ränteförmånen månad för månad i arbetsgivardeklarationerna. Det gäller även om den anställda till exempel bara betalar ränta för lånet var tredje månad. Värdet av förmånen anges i ruta 012 i arbetsgivardeklarationen på individnivå. Förmånsvärdet och eventuellt betald ränta redovisas i ruta 540 på kontrolluppgiften för ränteutgift (KU25).
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.