Du ansöker om namn hos Skatteverket. Vissa ansökningar har en avgift, medan andra är avgiftsfria. Du ansöker på olika blanketter beroende på vilken ändring du vill göra. Du som är över 18 år kan ansöka om att byta förnamn eller tilltalsnamn utan blankett genom att logga in.
Alla frågor om en persons namn ska ställas till Skatteverket oberoende av när din namnansökan beslutades. Skatteverket har uppgift om tidigare namn, det vill säga även de namn som beslutades av Patent- och Registreringsverket (PRV) före 1 juli 2017.
Skatteverket utfärdar på begäran personbevis med information om tidigare för-och efternamn som finns registrerade i folkbokföringsdatabasen.
Du hämtar rätt blankett för din ansökan under respektive avsnitt.
Du kan ansöka om det här:
Ansök om att byta till ett efternamn som en förälder bär eller har burit. Det kan vara det namn du hade som ogift, ibland kallas det för flicknamn.
Du kan ansöka om att byta till ett dubbelt efternamn. Ett dubbelt efternamn består av två efternamn.
Du kan ansöka om att ta bort ditt mellannamn, göra om det till ett efternamn eller göra det till en del av ett dubbelt efternamn.
Du kan ansöka om en enkel stavningsändring som inte ändrar efternamnets uttal.
Det finns många sätt att byta efternamn. Du kan ansöka om att byta till ett nybildat efternamn eller ett av de vanligaste efternamnen i Sverige.
À, à |
Ç, ç |
È, è É, é Ê, ê Ë, ë |
Ì, ì |
Ð, ð Ñ, ñ |
Ò, ò |
Ù, ù |
Om du har ett giltigt pass rekommenderar vi i så fall att du bokar resan i det namn som står i ditt pass och gör ett nytt pass efter resan när namnändringen är klar. Du kan också vänta med att skicka in namnansökan till efter resan.
Om du inte har något giltigt pass eller om ditt pass snart går ut rekommenderar vi att du
1. skaffar ett nytt pass i ditt nuvarande namn
2. bokar resan i ditt nuvarande namn
3. skickar in ansökan om namnändring efter att du fått ditt nya pass
4. skaffar ett nytt pass med ditt nya namn när du kommit hem och namnändringen är klar.
Skatteverket registrerar dina personuppgifter i folkbokföringsregistret. När du gör en namnändring sprider Skatteverket vidare dina uppgifter till övriga delar av samhället.
Skatteverket är ensam myndighet att hantera namn i Sverige. Den namnverksamhet som tidigare fanns hos Patent- och registreringsverket har flyttat till Skatteverket.
Du måste kontakta privata aktörer som till exempel banker, försäkringsbolag, elbolag och telefonbolag för att tala om att du har bytt namn om du märker att de inte uppdaterar ditt namn. Detta gäller även för föreningar och organisationer.
Du behöver förnya dina id-handlingar som pass, legitimation och körkort när du har bytt namn. Transportstyrelsen skickar information till dig när du har gjort ditt namnbyte. Läs på Polisens webbplats om hur du gör för att förnya ditt pass.
Namnlagen gäller för alla svenska, finska, danska och norska medborgare som bor i Sverige. Lagen gäller även för dig som har svenskt medborgarskap och bor i ett annat land än Danmark, Finland eller Norge.
Du som bor i Sverige men inte är medborgare i ett nordiskt land kan ändå anmäla namn och byte av namn till Skatteverket enligt svensk lag. Även du som är statslös omfattas av den svenska namnlagen om du bor här.
Det är däremot inte säkert att en namnändring som du gör i Sverige godkänns i ditt hemland. Vill du undvika problem med ditt hemlands myndigheter bör du därför ta kontakt med ditt hemlands ambassad och ta reda på vad som gäller innan du byter namn.
Det tar olika lång tid innan ditt ärende tilldelas en handläggare beroende på vilket folkbokföringsärende som du vill ha hjälp med. Handläggningstiden är olika beroende på om ytterligare utredning eller komplettering behövs för ditt ärende. Vi behandlar ärenden i den ordning de kommer in till oss och ger ingen förtur.
Om du ansöker om förnamn och efternamn för ditt nyfödda barn tar det cirka 2 veckor innan ditt ärende får en handläggare.
Om du vill byta ditt förnamn tar det cirka 7 veckor innan ditt ärende får en handläggare. Du måste ha betalt ansökningsavgiften för att Skatteverket ska handlägga ditt ärende. Observera att ditt ärende kan hanteras snabbare om du ansöker via e-tjänsten.
Om du vill byta ditt efternamn och din önskade ändring är avgiftsbelagd tar det cirka 11 veckor innan ditt ärende får en handläggare.
Om du vill ändra ditt efternamn till din makas eller makes tar det cirka 2 veckor innan ditt ärende får en handläggare efter att vigseln är registrerad.
Om du vill byta ditt efternamn och din önskade ändring är avgiftsfri tar det cirka 9 veckor innan ditt ärende är klart om du har lämnat all information som behövs i ansökan. I annat fall tar det 16 veckor innan ditt ärende får en handläggare.